fbpx
Czytasz właśnie
Zupa-krem z warzyw

Zupa-krem z warzyw

Krem z warzyw

Zupa-krem z warzyw to kolejna zupa „z odzysku”. Nie ma nic lepszego od szybkiego obiadu, który w dodatku bazuje na jak najlepszym wykorzystaniu wszystkich możliwych składników. Gdy zostają Wam w domu warzywa z gotowania rosołu, proponuję włożyć je do lodówki i zmiksować następnego dnia w blenderze, dolewając stopniowo gorący rosół lub inny wywar. Można dodać gotowane ziemniaki lub bataty. Jeśli również zostały z poprzedniego dnia, nic się nie zmarnuje. Proponuję dołożyć zeszkloną na oliwie cebulę z porem i czosnkiem… Nawet resztki puree ziemniaczanego. Uwielbiam takie receptury! Zobaczcie jak zrobić zupę kremową z warzyw krok po kroku.

Krem z warzyw

Krem z warzyw

Pyszny krem z warzyw na bazie cebuli, pora, czosnku, pietruszki, ziemniaków i marchewki oraz czerwonej papryki. Doprawiony ziołami lub korzennymi przyprawami. Doskonały krem z warzywami na obiad.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: krem z warzyw, zupa z warzyw
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 256kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g czerwonej papryki (upieczona w piekarniku i obrana ze skórki lub surowa)
  • 200 g marchewki (obrana, pokrojona w grube plastry)
  • 200 g ziemniaków (obrane, pokrojone w grubą kostkę)
  • 150 g korzenia pietruszki lub pasternaku (obrana, pokrojona na plasterki)
  • 50 g selera korzeniowego (obrany, pokrojony w grubą kostkę)
  • 50 g pora (tylko biała część; pokrojony w talarki)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w talarki lub półksiężyce)
  • 3 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
  • 4 łyżki nasion słonecznika (lub migdałów, albo nerkowców)
  • 750 ml wywaru warzywnego (w wersji niewegańskiej można zastąpić drobiowym)
  • 200 ml mleka kokosowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić słodką śmietanką do zup i sosów)
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki oliwy (w wersji niewegańskiej można wykorzystać masło)
  • łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo zmielona)
  • łyżeczki cynamonu (można zastąpić 1 łyżeczką suszonych ziół prowansalskich)
  • ½ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; biały lub czarny)
  • 1 łyżeczka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić wywar warzywny
  3. Taka zupa kremowa z warzyw może powstać również na bazie warzyw pozostałych po gotowaniu wywaru czy rosołu. To, co surowe, wystarczy dodawać do zupy zgodnie z przepisem. To, co ugotowane, wrzucić do garnka przed miksowaniem.

Jak zrobić

  • W dużym garnku do gotowania zupy szklę cebulę z porem i czosnkiem na oliwie.
  • Dodaję surową paprykę, marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę. Na średnim ogniu podsmażam przez kilka minut, mieszając.
    Jeśli wykorzystuję paprykę pieczoną, dokładam ją do zupy dopiero przed zmiksowaniem.
  • Dodaję wywar i sól, przykrywam i zagotowuję. Zmniejszam ogień.
  • Na niedużym ogniu, żeby zupa lekko bulgotała, gotuję, pod przykryciem, przez ok. 15 minut.
  • Dodaję słonecznik i przyprawy i trzymam na niedużym ogniu jeszcze parę minut.
  • Doprawiam sokiem z limonki/cytryny, dodaję pieczoną paprykę i miksuję całość blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 256kcal (13%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Sód: 552mg (24%) | Potas: 605mg (17%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 7015IU (140%) | Witamina C: 59.3mg (72%) | Wapń: 59mg (6%) | Żelazo: 3.2mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom