fbpx
Czytasz właśnie
Omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami

W końcu mamy wiosnę i omlet ze szparagami otwiera u mnie w tym roku szparagowy sezon. Uwielbiam zielone szparagi i od razu gdy zobaczyłam pęczek w sklepie, musiałam kupić i przynieść do domu. W sobotę rano szybko blanszowałam, a potem włożyłam do omletu, razem z kawałkami sera. Złożony na pół i posypany świeżymi ziołami, omlet ze szparagami udekorowałam pysznym, malinowym pomidorem. Wreszcie nadszedł czas na świeże, sezonowe warzywa!

Omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami z jajek, bez dodatku wody czy mleka i mąki, smażony na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Najlepszy omlet szparagowy z serem - przepis krok po kroku.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 3 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 8 minuty
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: omlet ze szparagami
Liczba porcji: 2
Kalorie: 499kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 4-6 jajek (najlepszej jakości; z wolnego wybiegu, tzw. „dwójki” lub lepsze, najlepiej od babci ze wsi i jej szczęśliwych kur :))
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz

Dodatki

  • 1 cebula (mała, pokrojona w piórka)
  • 6 szparagów
  • 40-60 g sera (np. mozzarella lub ser żółty, albo ser pleśniowy)
  • 2-4 plastry pomidora (dojrzały, malinowy lub bawole serce)
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano, mięta (opcjonalnie)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Jajka rozkłócam widelcem lub trzepaczką w misce, wprowadzając do nich jak najwięcej powietrza, żeby omlet był puszysty i lekki.
  • Oczyszczone szparagi blanszuję przez 1 minutę (wrzucam do wrzątku i gotuję pod przykryciem). Odcedzam.
  • Rozgrzewam patelnię o nieprzywierającej powłoce (jest odpowiednio nagrzana, kiedy dość mocno grzeje dłoń znajdującą się kilka centymetrów nad jej powierzchnią).
  • Roztapiam tłuszcz na patelni i równomiernie rozprowadzam go po całej powierzchni.
  • Na średnim ogniu, na średniej wielkości palniku szklę lekko osoloną cebulę na niewielkim ogniu, rozkładając ją równomiernie po całej powierzchni patelni.
  • Sprawdzam, czy na patelni nadal jest wystarczająca, równomierna warstwa tłuszczu. W razie potrzeby uzupełniam. Następnie ostrożnie zalewam cebulę masą jajeczną.
  • Na niedużym ogniu smażę omlet, nie mieszając go.
  • Tuż przed całkowitym ścięciem masy nakładam na połowę szparagi. Można też posypać masę solą i pieprzem. Dokładam nieduże kawałki sera (można też go utrzeć, w zależności od stopnia twardości).
  • Składam omlet na pół, dosmażając go delikatnie.
  • Omlet zsuwam z patelni na talerz, zachowując złożony kształt.
  • Dekoruję wierzch ziołami i kawałkami pomidora oraz, ewentualnie, posypuję solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (połowa omletu ze szparagami, żółtym serem, usmażonego na klarowanym maśle z 6 jajek) | Kalorie: 499kcal (25%) | Carbohydrates: 7g (2%) | Białko: 24g (48%) | Fat: 41g (63%) | Tłuszcze nasycone: 22g (138%) | Cholesterol: 569mg (190%) | Sód: 376mg (16%) | Potas: 501mg (14%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 2155IU (43%) | Witamina C: 14.9mg (18%) | Wapń: 247mg (25%) | Żelazo: 4.8mg (27%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom