Proste dania nie wymagają od kucharza dużych nakładów czasowych i wkładu pracy. Ważne są za to składniki – danie, w którego skład wchodzi ich zaledwie kilka, wymaga ich idealnej świeżości i wyglądu oraz staranności podania. Takie właśnie jest carpaccio z pieczarek – należy je przygotować wyłącznie z grzybów młodych, z podwiniętymi kapeluszami i różową blaszką, układając apetycznie na talerzu razem z innymi składnikami.
Zobacz też: Więcej pomysłów na przekąski
Przygotowane z kilku składników carpaccio z pieczarek można zaserwować jako starter albo sałatkę – dodatek do głównego dania. Może też z powodzeniem pełnić rolę imprezowej przekąski, zwłaszcza gdy wśród gości znajdą się weganie i wegetarianie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 6 pieczarek (średnie; umyte, obrane ze skórek, pokrojone na cienkie plasterki)
- 2 cebulki dymki (tylko biała część lub szalotki (drobno pokrojone))
- ¼ papryczki chili (drobno pokrojona)
- 3 plasterki cytryny
- świeży tymianek
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sos balsamico
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Pokrojone pieczarki układam dekoracyjnie na talerzach.
- Posypuję pieczarki papryczką chili i skrapiam sokiem z 1 plasterka cytryny oraz doprawiam solą.
- Skrapiam pieczarki oliwą z oliwek i polewam sosem balsamico.
- Dekoruję carpaccio pokrojoną drobno cebulą lub szalotką oraz świeżymi ziołami.
Serio, carpaccio?
Carpaccio to mięso, czerwone – wołowina, tuńczyk, itp, a nie grzyby, które mogą wyrosnąć nawet na łajnie.
Hahaha ;).
Hm! Jedni podkreślają, że carpaccio to cienkie plastry, drudzy – że surowe składniki. Ale z tego co wiem, to najważniejszy jest KOLOR – CZERWONY – bo takiego uzywał malarz Carpaccio – serdeczności i smacznego – j.
Dobrze wiedzieć, dzięki za tę ciekawostkę :).
Kurde aż się głodny robię jak oglądam tego typu strony w pracy 🙂
Carpaccio? sorry ale mi to wygląda na ładnie podane surowe grzyby.
[..YouTube..] Carpaccio? sorry ale mi to wygląda na ładnie podane surowe grzyby.
To ten gęsty, brązowy sos. Przygotowuje się go z octu balsamicznego i karmelu. Jest też fajnym dodatkiem do deserów – polecam np. z truskawkami :).
[..YouTube..] To ten gęsty, brązowy sos. Przygotowuje się go z octu balsamicznego i karmelu. Jest też fajnym dodatkiem do deserów – polecam np. z truskawkami :).
jestem ciekawa jak to smakuje, co to takiego sos balsamico?
[..YouTube..] jestem ciekawa jak to smakuje, co to takiego sos balsamico?
Trafne porównanie 🙂 Ogólnie takie sałatkowe dania ciężko jest naprawdę ładnie podać, zwłaszcza jak mają dużo drobno pokrojonych składników. Nawet polanie oliwą albo balsamico może je oszpecić ;). Cieszę się, że moja propozycja Ci się podoba :).
[..YouTube..] Trafne porównanie 🙂 Ogólnie takie sałatkowe dania ciężko jest naprawdę ładnie podać, zwłaszcza jak mają dużo drobno pokrojonych składników. Nawet polanie oliwą albo balsamico może je oszpecić ;). Cieszę się, że moja propozycja Ci się podoba :).
Niby nic trudnego, pokroić pieczarki, ale cała sztuka polega na podaniu – takie włoskie sushi 🙂
Bardzo elegancki przepis!
[..YouTube..] Niby nic trudnego, pokroić pieczarki, ale cała sztuka polega na podaniu – takie włoskie sushi 🙂
Bardzo elegancki przepis!