fbpx
Czytasz właśnie
Gnocchi z batatów

Gnocchi z batatów

Gnocchi z batatów
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Wystarczą dwa składniki i pyszne gnocchi z batatów można przyrządzić z ulubionymi dodatkami. Pieczone bataty i wysokoglutenowa mąka jako wersja wegańska ciasta na gnocchi z batatów. Choć u mnie jest wegetariańsko, bo jako dodatek wykorzystałam parmezan, masło i świeżą bazylię. Bez jajka, za to z batatów o cudownym kolorze i lekko słodkawym smaku. Koniecznie spróbujcie!

Gnocchi z batatów

Gnocchi z batatów

Przepis na gnocchi z batatów z dodatkiem mąki pszennej czyli pyszne włoskie gnocchi batatowe na obiad wegetariański, albo jako dodatek do mięs i ryb.
5 z 4 ocen
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 1 godzina
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Włoska
Przepis na: gnocchi z batatów
Liczba porcji: 60 sztuk (ok.)
Kalorie: 35kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1,2 kg batatów (ugotowane i dobrze odcedzone lub upieczone w piekarniku (pokrojone w ósemki i wstawione do 200 st. C na 30 minut) i przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione jeszcze jak są gorące)
  • 300 g mąki (typ 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu)
  • 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do gotowania)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Bataty, połowę mąki i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta. Stopniowo dodaję pozostałą mąkę, do uzyskania pożądanej konsystencji odpowiedniej do lepienia gnocchi.
    Pieczone bataty będą potrzebować mniej mąki niż gotowane.
  • Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
  • Wykrawam gnocchi za pomocą noża lub drewnianej łopatki. Każde delikatnie roluję za pomocą widelca.
  • Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Odcedzam gnocchi batatowe i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym parmezanem lub innym serem włoskim.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (20 g) | Kalorie: 35kcal (2%) | Carbohydrates: 7g (2%) | Sód: 11mg | Potas: 72mg (2%) | Witamina A: 2835IU (57%) | Witamina C: 0.5mg (1%) | Wapń: 7mg (1%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom