Bardzo często pojawia się u mnie cukinia pieczona, praktycznie za każdym razem, gdy wrzucam warzywa do piekarnika. Lubię mieć zapas cukinii i bakłażanów w lodówce, a gdy jeszcze jest do tego czerwona papryka i chociaż jeden ziemniak i batat, można wyczarować kolorowy, pyszny zestaw. Jednak sama cukinia z piekarnika, bez innych warzyw, również doskonale się sprawdza. Można wykorzystać ją jako dodatek do drugiego dania lub zdrową przekąskę. Doprawiona korzennymi przyprawami albo ziołami, natarta imbirem lub czosnkiem, albo skórką startą z cytryny, smakuje wyśmienicie! Zobaczcie jak zrobić cukinię pieczoną krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 cukinie (małe, pokrojone w okrągłe lub podłużne plastry o grubości ok. 5-10 mm lub podłużne ćwiartki/ósemki)
- 4 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Dodatki do przyprawienia (do wyboru)
- 1 cytryna (wyciśnięty sok i starta skórka)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ papryczki chili (drobno posiekana)
- 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)
Dodatkowo
- ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Cukinie nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach i dodatkach. Odstawiam, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
- Układam plastry lub kawałki cukinii na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 35 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
- Serwuję gorącą cukinię pieczoną, opcjonalnie posypaną od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera.
Wartości odżywcze