Sernik z białą czekoladą to mój wymarzony smak, który od dłuższego czasu za mną chodził! Jego smak to oczywiście połączenie truskawek i białej czekolady w serniku. Najlepsza konsystencja ciasta przygotowanego z klasycznego, grudkowatego, tłustego twarogu. Po wierzchu sernik z białej czekolady posmarowałam bitą śmietaną. Oczywiście do niej także dodałam białą czekoladę. Sernik z dodatkiem białej czekolady i truskawkami to pełne majestatu, zachwycające wyglądem ciasto! Jednocześnie bardzo łatwo go przygotować. To tylko kilka najprostszych, sernikowych składników, a tak wspaniały efekt. Zobaczcie jak zrobić sernik z białą czekoladą krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Sernik z białej czekolady upiekłam w kąpieli wodnej. Owinęłam go papierem do pieczenia, który można też z powodzeniem zastąpić folią aluminiową. Ciasto wyjdzie eleganckie i białe dzięki pieczeniu w niezbyt wysokiej temperaturze. Dodatkowo trzeba obniżać ją w ciągu całego czasu wypieku. Dzięki kąpieli wodnej, do której wstawia się tortownicę, temperatura nie ulega raptownym zmianom, dzięki czemu ciasto równomiernie wyrasta, nie pęka i nie opada.
Elegancki sernik z białej czekolady
Możecie poeksperymentować zamiast truskawek wykorzystać inne, świeże owoce. Spróbujcie ozdobić go brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi, malinami, jeżynami, porzeczkami czy kiwi. A może mieszanką owoców o kilku kolorach? Myślę, że każda wersja będzie prezentować się przepięknie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa serowa
- 1 kg twarogu (nie z wiaderka; dwukrotnie zmielony; zamiast klasycznego twarogu można wykorzystać lub kremowy ser (mascarpone albo philadelphia))
- 200 g białej czekolady (ok. 2 tabliczki)
- ⅓ szklanki cukru (można zastąpić cukrem brzozowym, np. ksylitolem)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub miąższ z 1 laski wanilii)
- 50 ml śmietanki kremówki
- 3 jajka
Masa śmietankowa
- 200 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzona przez ok. 2 godziny w lodówce na najwyższej półce)
- 100 g białej czekolady (ok. 1 tabliczka)
Do dekoracji
- 250 g truskawek (umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, pokrojone na połówki, następnie w ćwiartki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
- Jak rozpuścić czekoladę
- Bita śmietana - przepis
Jak zrobić
- 2 tabliczki czekolady rozpuszczam na niewielkim ogniu w kąpieli wodnej i odstawiam do ostudzenia.
- Twaróg ucieram za pomocą miksera na najniższych obrotach, stopniowo dodając cukier.
- Kiedy cukier całkowicie rozpuści się w twarogu, dodaję wanilię i znów ucieram na najmniejszych obrotach.
- Do masy twarogowej dodaję po jednym jajku, za każdym razem dokładnie rozcierając je mikserem z masą, przed dodaniem kolejnego.
- Do masy twarogowej dodaję roztopioną czekoladę i śmietankę kremówkę. Całość delikatnie miksuję, aż masa uzyska jednolity kolor.
- Masę przelewam do tortownicy wyłożonej szczelnym, trwałym papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C, umieszczając tortownicę w większym naczyniu, do którego wlewam wodę na wysokość ok. 3-4 cm.
- Piekę przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymamy w piekarniku przez kolejne pół godziny.Sprawdzam patyczkiem czy sernik w środku nie jest zbyt wilgotny, w razie potrzeby piekę odrobinę dłużej – kolejne 30 minut, w temperaturze 140 °C.Studzę w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach.
- Na wystudzony sernik wylewam masę śmietankową przygotowaną z ubitej śmietany wymieszanej z rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladą.
- Wierzch ciasta dekoruję truskawkami i chłodzę tak przygotowany sernik przez kilka godzin w lodówce.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy sernik z białą czekoladą i truskawkami przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł! A może do dekoracji wykorzystaliście inne owoce?
Czy mogę dodać ubitą kremówkę i ubite białka? chciałabym, żeby sernik był maksymalnie lekki i puszysty. Pozdrawiam
Czy w serniku są w ogóle jajka? Jeśli tak to ile?
W przepisie jest „dodaj jajka po jednym” a w składnikach nie ma jajek?
Przepraszam i dziękuję za czujność, bo przeformatowywałam jakiś czas temu starą tabelkę z przepisem ręcznie, na nowy format, który jest teraz na blogu i gdzieś te jajka z sernika mi uciekły. 3 jajka, już dopisałam i powinny być widoczne :).
Zapomnialam jeszcze zapytac o jedno. Czy mozna dodac zamiast ekstraktu waniliowego i laski wanilii taki zwykly olejek do ciast waniliowy? Poniewaz mieszkam w Anglii i nie wiem gdzie moge kupic ekstrakt waniliowy albo laski wanili.
Witam. Pani Dorotko chce zrobic ten sernik, poniewaz prezentuje sie cudownie, tylko mam pytanie. Nie mam takiego duzego naczynia zeby wlozyc tortownice do niego, a wiem ze wczesniejszych odpowiedzi ze mozna rowniez piec normalnie zmiejszajac co pol godziny temperature. Tylko nie wiem od jakiej teemperatury mam zaczac.. od 160 stopni czy 180?? Bardzo prosze o odpowiedz, poniewaz bede robila sernik pierwszy raz, a poza tym chce go zrobic dla mojego mezczyzny, a on uwielbia serniki i chcialabym zeby wyszedl idealnie 🙂 z gory serdecznie dziekuje 🙂 Pozdrawiam Ola.
Zrobiłam tego sernikosa z twojego przepisu teraz na święta i wyszedł
przeobłędnie pyszny!!!! Dzięki :)))
Z jakich proporcji powinnam zrobić sernik na blachę o wymiarach 35×25 ale żeby był wysoki?
no cóż…upiekłam 2 razy w formie silikonowej z termoobiegiem i nie wyszedł – dodam, że ser miałam świetny!!! więc chyba ani silikon ani termoobieg w przypadku tego sernika to nie jest dobry pomysł ;-((( lub połączenie silikonu z termoobiegiem przyniosło efekt fatalny. Następnym razem spróbuję klasycznie w tortownicy i grzania góra/dół.
Witam,
mam pytanie – czy mogę użyć tortownicy silikonowej? I jeśli tak to czy jest sens robić kąpiel wodną przy silikonie?
Nie piekłam nigdy sernika w tortownicy silikonowej, ale obstawiam, że spokojnie się upiecze jak trzeba. Kąpiel wodna moim zdaniem w takim wypadku zbędna, bo silikon nie nagrzewa się tak jak blacha (w końcu to materiał izolacyjny), więc sernik wypiecze się równomiernie. To co ja robię ostatnio w swoim piekarniku, to pieczenie w 120 st. C z termoobiegiem przez 2 godziny, na najniższej półce. Potem zostawiam sernik do wystudzenia w zamkniętym piekarniku (czasem nawet na całą noc), a później schładzam w lodówce. Ma idealną, kremową konsystencję, ale to na pewno nie jest metoda pieczenia dla zapracowanych osób żyjących w pośpiechu :).
Hm… spróbuję z termoobiegiem! Dla efektu – wszystko 😉 Dziękuję za ten sposób. I jeszcze jedno pytanie w związku z pieczeniem bez termoobiegu – zawsze piekę w piekarniku elektrycznym: góra/dół i wszystkie ciasta wychodzą z tzw: „górką”. Czy przy serniku nie lepiej jest piec z dolnym grzaniem tylko?
Pozdrawiam.
Ja wolę jeszcze zrobić spód ciasteczkowy, niż samą mase i robie z serem zmielonym z wiaderka nie wiem czemu nie polecasz! Do masy serowej nie dodaje smietany kremowki, tylko jajka, mąke ziemniaczana, tak taniej, ale skorzystam z tego przepisu na masę smietankową!
Nie mam przekonania do twarogu z wiaderka w przypadku sernika z czekoladą. Wolę taki klasyczny, gęsty, tłusty, grudkowaty twaróg. Ale jeśli nie doda się śmietanki kremówki to można spróbować z wiaderkowym – bo on śmietanę już i tak zawiera :). A spód oczywiście też można – fajnie pasowałby też spód z ciasta blondie.
Chciałabym zrobić ten sernik na tortownicy o sr. 11 cm czyli o polowe mniejszej. Jesli zmniejsze ilosc skladnikow o polowe to co z temperaturą i czasem pieczenia? Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
Temperatura ta sama, czas pieczenia też można skrócić o połowę i obserwować jak się będzie zachowywać ciasto – piekłam kiedyś małe serniczki w kokilkach i były gotowe po 30 minutach, tzn. lekko miękkie w środku, ale potem leżakowały w piekarniku, następnie chłodziły się w lodówce i osiągnęły odpowiednią, kremową konsystencję.
czesc ja jestem z ameryki i nie ktore rzeczy z zkladnikach nie wiem jak sie poamerykansku nazywaja czy moze wiesz? I jak ja moge to kapiel z wody wrobic, czy to jest przymusowe? dzieki chce mojemu boyfriendowi to zrobic^__^
Czy trzeba piec sernik w kapieli wodnej?? Nie mam poprostu takiej misy ;/
Nie trzeba. Możesz zacząć piec od 160-180 st. C (serniki bezpieczniej jest piec dłużej, ale w niższej temperaturze) i po 30 minutach obniżyć o 20 st. C, a po kolejnych 30 minutach znów zmniejszyć temperaturę. Zerknij do poradnika o idealnych sernikach, który jest podlinkowany pod listą składników, jest tam mowa o sposobach wypieku sernika :).
Czy do tego sernika mogę użyć serków typu Almette?
Osobiście serniki z czekoladą wolę przygotowywać z tłustych serów typu mascarpone albo z klasycznego, suchego, grudkowatego twarogu. Wtedy mają bardziej zbitą konsystencję. Nie pamiętam przy którym przepisie na sernik z dodatkiem czekolady, ale jedna z Czytelniczek pisała, że udał jej się z takiego wiaderkowego twarożku, więc możesz spróbować, ale nie gwarantuję efektu.
witam czy mogla bym prosic o przepis na ten sernik lub sernik marm.. ale na tortownice o srednicy 28 cm sama niechce nic kabinowac zeby nic nie zepsuc! a bedzie to moj pierwszy sernik ktorego chce zrobic jotro 🙂 z gory dziekuje 🙂
Wszystkie składniki trzeba przemnożyć przez 1,3. Czyli zamiast 1 kg sera będzie 1,3 kg sera itd. Ilość jajek (wyjdzie w ułamkach) możesz zaokrąglić w dół :). Czas pieczenia i temperatura pozostaną te same. Powodzenia, trzymam kciuki!
Czy piekarnik ustawiony ma byc na termoobieg ?
Może być, ale wtedy trzeba obniżyć temperaturę o 20 stopni.
Zapomniałam napisać 🙂 wyszedł lecz za szybko wystudzilam i był b.mokry. Ogólnie pycha ciacho
właśnie piekę, mam nadzieję, że woda nie przeleci mi przez blachę… dam znać jak wyszedł 🙂
Zrobiłam wczoraj pierwszy raz i wyszedł idealny 🙂 Pominęłam jedynie kremówkę w składzie, ale następnym razem już sztywno będę się tego trzymać, bo był chyba odrobinę za mało słodki!
mam pytanie odnośnie środka ciasta – czy mogę tam wrzucić całe ciastka, np oreo dla kontrastu? Czy nie rozpadną się/roztopią w trakcie pieczenia i zwyczajnie nie zakłócą bieli sernika?
Całe mogą sprawiać problem przy krojeniu po upieczeniu. Całe to można do sernika dodawać np. pierniki w czekoladzie, wtedy po przekrojeniu wychodzą piękne wzory :). Oreo raczej dodałabym w kawałkach. Jeśli nie będą za drobno pokruszone, będzie dobrze i nie zabarwią masy serowej :).
OK, spróbuję połówkami. Trzeba ryzykować 😀 A zależy mi konkretnie na Oreo. Dziękuję za odpowiedź !
można położyć coś na dnie np.białą czekoladę?
Raczej bym sugerowała zrobić spód biszkoptowy i nasączyć go np. musem z malin, a potem położyć na już upieczonym i wystudzonym cieście upieczony sernik. Albo zrobić spód ze zmielonych herbatników, taki jak do sernika nowojorskiego.
Dzielę między rodzinę i znajomych. Sama to szybko bym się utuczyła ;).
a ja mam pytanie – kto to zjada ? 😀 Bo Pani taka drobna , wiec watpie ze wsyztsko sama 😉 hihi
pozdrawiam
Nie ma sprawy :). Zrobiłam wczoraj sernik na zimno, dzisiaj robię mu zdjęcia i pewnie do końca tygodnia pojawi się tu film :).
[..YouTube..] Nie ma sprawy :). Zrobiłam wczoraj sernik na zimno, dzisiaj robię mu zdjęcia i pewnie do końca tygodnia pojawi się tu film :).
ja tak jak Ty uwielbiam serniki:) to przepyszne ciasta 🙂 piecz i pokazuj każdy nowy sernik a ja bedę pożerać wzrokiem każdy przepis :)) 😀 ps. a może masz jakiś „odchudzony przepis” na sernik ? chętnie zobacze i wypróbuje Pozdrawiam
[..YouTube..] ja tak jak Ty uwielbiam serniki:) to przepyszne ciasta 🙂 piecz i pokazuj każdy nowy sernik a ja bedę pożerać wzrokiem każdy przepis :)) 😀 ps. a może masz jakiś „odchudzony przepis” na sernik ? chętnie zobacze i wypróbuje Pozdrawiam
Nie jestem dobra w kuchni, ale uwielbiam Twojego bloga i zawsze mam ślinotok gdy włączam Twoje filmiki 🙂
Dzięki :). To znaczy, że w jakimś stopniu i tak spełniają swoją funkcję jak je oglądasz :D.
Owszem :). Przedwczoraj była taka piękna pogoda, że szkoda mi było siedzieć w domu :).
[..YouTube..] Owszem :). Przedwczoraj była taka piękna pogoda, że szkoda mi było siedzieć w domu :).
ojej, chyba nagrywałaś tło na świeżym powietrzy, bo słyszę śpiew ptaszków! 🙂
[..YouTube..] ojej, chyba nagrywałaś tło na świeżym powietrzy, bo słyszę śpiew ptaszków! 🙂
Gdyby nadal Ci szybko opadał, bo różnie może być, wtedy spróbuj z niższą temperaturą niż 180 st. C i najwyżej piecz dłużej, do skutku. Wtedy tak szybko nie wyrośnie, więc także potem, siłą rzeczy, nie opadnie :).
[..YouTube..] Gdyby nadal Ci szybko opadał, bo różnie może być, wtedy spróbuj z niższą temperaturą niż 180 st. C i najwyżej piecz dłużej, do skutku. Wtedy tak szybko nie wyrośnie, więc także potem, siłą rzeczy, nie opadnie :).
[..YouTube..] to już wiem co źle robiłam nie wyjmowałam godzine przed 🙂
A pieczesz z tym trikiem obniżenia temperatury w połowie pieczenia albo w kąpieli wodnej? Potem obowiązkowo studzenie w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, a składniki na sernik trzeba wyjąć z lodówki na godzinę przed miksowaniem. I nie można za mocno miksować, żeby nie wpuścić do ciasta zbyt dużo powietrza, dlatego lepiej zmielić twaróg 2-3 razy, a potem już tylko delikatnie mieszać na niskich obrotach.
[..YouTube..] A pieczesz z tym trikiem obniżenia temperatury w połowie pieczenia albo w kąpieli wodnej? Potem obowiązkowo studzenie w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, a składniki na sernik trzeba wyjąć z lodówki na godzinę przed miksowaniem. I nie można za mocno miksować, żeby nie wpuścić do ciasta zbyt dużo powietrza, dlatego lepiej zmielić twaróg 2-3 razy, a potem już tylko delikatnie mieszać na niskich obrotach.
[..YouTube..] opada po upieczeniu 🙁
[..YouTube..] opada po upieczeniu 🙁
Przepis z głowy.
[..YouTube..] Przepis z głowy.
Uwielbiam te papierowe wzorki na serniku :).
[..YouTube..] Uwielbiam te papierowe wzorki na serniku :).
A opada po upieczeniu czy po prostu tortownica jest za mała?
[..YouTube..] A opada po upieczeniu czy po prostu tortownica jest za mała?
Pozostanie półpłynna.
[..YouTube..] Pozostanie półpłynna.
fajny przepis na pewno wypróbuje:))
[..YouTube..] fajny przepis na pewno wypróbuje:))
mniam mniam 🙂 od papieru wyszedł śliczny wzorek na boku 😉
[..YouTube..] mniam mniam 🙂 od papieru wyszedł śliczny wzorek na boku 😉
[..YouTube..] piekny wysoki sernik mi nigdy taki nie wygodzi 🙁
Bardzo fajny przepis na wiosnę 🙂 mam tylko pytanie: czy masa czekoladowo-śmietankowa, którą polewa Pani sernik zastygnie po schłodzeniu w lodówce, czy pozostanie półpłynna?
[..YouTube..] Bardzo fajny przepis na wiosnę 🙂 mam tylko pytanie: czy masa czekoladowo-śmietankowa, którą polewa Pani sernik zastygnie po schłodzeniu w lodówce, czy pozostanie półpłynna?
i bardzo dobrze,ze jestes serniko maniaczka, poniewaz ja tez jestem i chetnie kozystam z Twoich przpisow na nie ,bo sa pyszne i zawsze wychodza…jutro upieke tez sernik ,ale uzyje truskawek i malin….mysle,ze z pozeczkami lub jezynkami tez mozna by bylo udekorowac:)pozdrawiam i dziekuje za genialne przepisy:)
[..YouTube..] i bardzo dobrze,ze jestes serniko maniaczka, poniewaz ja tez jestem i chetnie kozystam z Twoich przpisow na nie ,bo sa pyszne i zawsze wychodza…jutro upieke tez sernik ,ale uzyje truskawek i malin….mysle,ze z pozeczkami lub jezynkami tez mozna by bylo udekorowac:)pozdrawiam i dziekuje za genialne przepisy:)
skad przepis?własna inspiracja?
[..YouTube..] skad przepis?własna inspiracja?
Ale piękne robisz zdjęcia, jaką lustrzanką fotografujesz, że są tak ostre?
Brzmi pysznie. Chętnie bym spróbowała, ale kto go dla mnie zrobi?
A ja się odchudzam… wrrrrrrrrrrrrrrrrr 😉
Wygląda megaapetycznie, taki leciusieńki… a kalorie? 🙂 … uuu lepiej o nich nie myśleć zajadając to cudo
Kalorii to ma pewnie z milion ;).
Sernik bez spodu to jest to czego mi trzeba. Nie ma co się niepotrzebnie przepracowywać przy pieczeniu 🙂
Pozdrawiam!
Haha, dokładnie :). Tylko żeby zapachem blachy nie przeszedł, więc dobry papier do pieczenia albo folia aluminiowa obowiązkowo.
Jasne. Każda opcja czekolady+owoce jest super;)
Też prawda. Ale truskawki również przełamują, są przecież lekko kwaskowate :).
Moim zdaniem bardziej niż truskawki pasują owoce leśne- przełamują słodycz czekolady.
Rozkoszny!
wow!!! piekny sernik:)
i w dodatku w naszych barwach narodowych:)
Kolory tych truskawek są niesamowite, jakby były zerwane na polskim polu w czerwcu, a tu proszę !!! Sernik wygląda doskonale i zaobserwowałam, że jesteś sernikomaniaczką w pozytywnym slowa znaczeniu. Pozdrawiam serdecznie.
Truskawki, póki co, hiszpańskie, ale w sumie nienajgorsze, dość dojrzałe i piękne :). I to prawda, choć ogólnie za ciastami nie przepadam, zwłaszcza za takimi warstwowymi z kremem, to serniki darzę uwielbieniem, podobnie jak szarlotkę i jabłecznik.