fbpx
Czytasz właśnie
Bakłażan pieczony

Bakłażan pieczony

Bakłażan pieczony

Choć na majówkę najlepiej zrobić go na grillu, to przy braku grillowej pogody bakłażan pieczony w piekarniku sprawdzi się doskonale. Przyprawiony oliwą, solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami, będzie smakować wszystkim miłośnikom warzywnych dodatków do głównych dań lub tym, którzy nie przepadają za mięsem. Sama potrafię zjeść całego, a do tego dorzucić jeszcze małą cukinię, paprykę i trochę ziemniaków. Kiedy nie można rozgrzać się w słońcu, można odpalić piekarnik. Po kilkudziesięciu minutach bakłażan pieczony będzie gotowy.

Bakłażan pieczony

Bakłażan pieczony

Bakłażan pieczony z najsmaczniejszymi dodatkami. Bakłażan z piekarnika - przepis z oliwą, czosnkiem lub papryczką chili i ziołami.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 40 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: bakłażan pieczony
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 195kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 bakłażany (pokrojone w okrągłe lub podłużne plastry o grubości ok. 5-10 mm lub podłużne ćwiartki/ósemki)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Dodatki do przyprawienia (do wyboru)

  • 1 cytryna (opcjonalnie; wyciśnięty sok i starta skórka)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)

Dodatkowo

  • ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Bakłażany nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach i dodatkach. Odstawiam, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
  • Układam plastry lub kawałki bakłażana na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 35 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
  • Serwuję gorące kawałki, opcjonalnie posypane od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera.

Wartości odżywcze

Serving: 125g (bez dodatków do posypania gotowego, upieczonego bakłażana) | Kalorie: 195kcal (10%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 297mg (13%) | Potas: 579mg (17%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 105IU (2%) | Witamina C: 27.9mg (34%) | Wapń: 38mg (4%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Bakłażan pieczony - przepis
Bakłażan pieczony – przepis
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom