Jedne z prostszych potraw to te z piekarnika, np. szparagi pieczone. Można przyrządzić je w większych ilościach lub wykorzystać jeden pęczek, a pozostałe miejsce na blaszkach wypełnić innymi warzywami. Warto jednak pamiętać, że czas ich pieczenia jest o wiele krótszy. Najpierw trzeba piec warzywa wymagające dłuższego czasu obróbki termicznej, a szparagi dołożyć potem, na sam koniec. Można doprawić je solą, pieprzem i ziołami oraz sokiem z cytrusów. A na koniec, po upieczeniu, posmarować odrobiną masła lub posypać startym na tarce żółtym serem.
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie