Kiedyś było dla mnie nie do pomyślenia zjeść buraki pieczone. Potem pokochałam ich smak, szczególnie gdy są to pieczone buraki doprawione solą, pieprzem i tymiankiem lub rozmarynem. Po upieczeniu uwielbiam skropić je sokiem z cytryny lub pomarańczy, dzięki któremu nabierają dodatkowego, pysznego posmaku. Można zaserwować je jako dodatek do drugiego dania lub wykorzystać do sałatki. Koniecznie spróbujcie, zwłaszcza że to właśnie z nich powstaje też najlepsza ćwikła z chrzanem!
Zobacz też: Najlepsze dodatki do obiadu
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg buraków (wyszorowane ze skórką lub obrane; pokrojone w ósemki)
- 4 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Dodatki do przyprawienia (do wyboru)
- 1 cytryna lub mała pomarańcza (wyciśnięty sok i starta skórka, owoc wcześniej wyszorowany i sparzony)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ papryczki chili (drobno posiekana)
- 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub tymianek, albo rozmaryn)
Dodatkowo
- ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Pokrojone buraki nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach, skórce z cytrusów i dodatkach. Odstawiam, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
- Układam kawałki buraków na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 35 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
- Serwuję gorące buraki z piekarnika, opcjonalnie posypane od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera i skropione sokiem z cytryny/pomarańczy.
Wydaje mi się, że buraki mimo wszystko dość rzadko są doceniane w naszej polskiej kuchni. A szkoda – bo to bardzo cenne warzywa 😉