Hit imprezowy u mojej bratowej to surówka z kalafiora, przygotowana z dodatkiem czosnku, koperku i jogurtu. Doprawia się ją solą i pieprzem, a od niedawna bratowa eksperymentuje i dorzuca dodatkowe składniki, np. kukurydzę. Kalafior można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmiksować w blenderze na małych obrotach. Zobaczcie jak zrobić surówkę z kalafiora krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kalafior (średni, bez trzonu; utarty na tarce o grubych oczkach lub grubo zmielony w blenderze)
- 200 g kukurydzy (ugotowana lub z puszki, odcedzona)
- 1 jabłko (obrane; utarte na tarce o grubych oczkach)
- 1 pęczek koperku (drobno posiekany; można zastąpić tymiankiem)
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany)
- 2-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Kukurydzę można zastąpić utartym na tarce o grubych oczkach ogórkiem.
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam dokładnie w misce i odstawiam do lodówki na 30 minut do „przegryzienia”.