fbpx
Czytasz właśnie
Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Przygotowałam na szybko szparagi w cieście francuskim, zawijając każdą sztukę z osobna w ciasto pokrojone w paski. W pośpiechu zapomniałam, że warto byłoby warzywa wcześniej blanszować, dzięki czemu w trakcie pieczenia główki nie wyszłyby podpieczone. Ale zorientowałam się, gdy szparagi z ciastem francuskim już siedziały w piekarniku. I trochę żałowałam, że nie mam zapasu folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, bo bym jeszcze te główki im przykryła. Ale i tak szparagi zawijane w ciasto francuskie wyszły rewelacyjne. Spróbujcie przyrządzić je jako dodatek do obiadu lub imprezową przekąskę na ciepło lub zimno!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

Ciasto francuskie to półprodukt, który trzymam na wszelki wypadek w zamrażalniku. Gdy wiem, że na przygotowanie obiadu nie mogę przeznaczyć danego dnia zbyt dużo czasu, wyjmuję je rano i rozmrażam. Potem zawijam warzywa lub łatwy i szybki do zrobienia farsz i wstawiam do piekarnika. Szparagi w cieście francuskim to elegancka przekąska lub nawet dodatek do głównego dania.

Szparagi zawijane w ciasto francuskie

U mnie jest to najprostsza wersja: tylko szparagi i ciasto francuskie. Ale możecie np. połowę owinąć ciastem, a drugą połowę boczkiem lub szynką parmeńską. Albo pod ciasto zawinąć pokrojony w cienkie plasterki ser. To będzie cudowna niespodzianka, kiedy po przegryzieniu chrupiącego ciasta gości i domowników zaskoczy ciągnący ser! Możecie wykorzystać pleśniowy camembert lub brie, ale nie tylko. Zwykła gouda też się idealnie nada!

Zobacz też
Karp duszony w śmietanie

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim pieczone w piekarniku, podawane na ciepło lub zimno jako pyszna przekąska imprezowa lub dodatek do obiadu. Proste do zrobienia w 30 minut.
5 z 9 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu, Przekąska
Kuchnia: Francuska
Przepis na: szparagi w cieście francuskim
Liczba porcji: 16 sztuk
Kalorie: 206kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 800 g zielonych szparagów (1 pęczek; oczyszczone)
  • 100-200 g szynki parmeńskiej lub boczku (opcjonalnie; pokrojona w cienkie plastry)
  • 200 g sera brie lub camembert (opcjonalnie; pokrojony w plastry)
  • ½ limonki lub cytryny (tylko wyciśnięty sok; opcjonalnie)
  • 1-2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka świeżo startego imbiru; opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine (można zastąpić masłem klarowanym)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg).
  • Szparagi blanszuję we wrzątku przez 1 minutę (gotuję pod przykryciem). Odcedzam.
  • Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm na delikatnie omączonej stolnicy lub papierze do pieczenia. Kroję w paski o szerokości ok. 2,5 cm.
  • Owijam szparagi paskami ciasta francuskiego (w razie potrzeby docinam paski nożem lub zlepiam starannie ze sobą, łącząc resztki w dłuższe paski).
    Paski opcjonalnie nacieram czosnkiem lub imbirem.
    Można owijać szparagi „pół na pół” ciastem francuskim i boczkiem/szynką parmeńską. Pod ciasto francuskie można wkładać kawałki sera.
  • Układam szparagi na blaszce wyłożonej silikonową matą do pieczenia lub papierem do pieczenia. Spryskuję oliwą główki, skrapiam całość sokiem z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 20-25 minut na złoto-brązowy kolor.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (z szynką parmeńską i serem w środku) | Kalorie: 206kcal (10%) | Carbohydrates: 11g (4%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sód: 245mg (11%) | Potas: 165mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 485IU (10%) | Witamina C: 3.7mg (4%) | Wapń: 64mg (6%) | Żelazo: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podobają? Uważam, że prezentują się świetnie :).

Szparagi w cieście francuskim - przepis
Szparagi w cieście francuskim – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy szparagi w cieście francuskim przypadną Wam do gustu. Koniecznie dajcie w komentarzach i napiszcie, czy włożyliście coś do nich do środka, czy jednak same szparagi z ciastem francuskim w zupełności wystarczą :).

Zobacz komentarze (0)
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom