Przygotowałam na szybko szparagi w cieście francuskim, zawijając każdą sztukę z osobna w ciasto pokrojone w paski. W pośpiechu zapomniałam, że warto byłoby warzywa wcześniej blanszować, dzięki czemu w trakcie pieczenia główki nie wyszłyby podpieczone. Ale zorientowałam się, gdy szparagi z ciastem francuskim już siedziały w piekarniku. I trochę żałowałam, że nie mam zapasu folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, bo bym jeszcze te główki im przykryła. Ale i tak szparagi zawijane w ciasto francuskie wyszły rewelacyjne. Spróbujcie przyrządzić je jako dodatek do obiadu lub imprezową przekąskę na ciepło lub zimno!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi
Ciasto francuskie to półprodukt, który trzymam na wszelki wypadek w zamrażalniku. Gdy wiem, że na przygotowanie obiadu nie mogę przeznaczyć danego dnia zbyt dużo czasu, wyjmuję je rano i rozmrażam. Potem zawijam warzywa lub łatwy i szybki do zrobienia farsz i wstawiam do piekarnika. Szparagi w cieście francuskim to elegancka przekąska lub nawet dodatek do głównego dania.
Szparagi zawijane w ciasto francuskie
U mnie jest to najprostsza wersja: tylko szparagi i ciasto francuskie. Ale możecie np. połowę owinąć ciastem, a drugą połowę boczkiem lub szynką parmeńską. Albo pod ciasto zawinąć pokrojony w cienkie plasterki ser. To będzie cudowna niespodzianka, kiedy po przegryzieniu chrupiącego ciasta gości i domowników zaskoczy ciągnący ser! Możecie wykorzystać pleśniowy camembert lub brie, ale nie tylko. Zwykła gouda też się idealnie nada!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 300 g ciasta francuskiego
- 800 g zielonych szparagów (1 pęczek; oczyszczone)
- 100-200 g szynki parmeńskiej lub boczku (opcjonalnie; pokrojona w cienkie plastry)
- 200 g sera brie lub camembert (opcjonalnie; pokrojony w plastry)
- ½ limonki lub cytryny (tylko wyciśnięty sok; opcjonalnie)
- 1-2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka świeżo startego imbiru; opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine (można zastąpić masłem klarowanym)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg).
- Szparagi blanszuję we wrzątku przez 1 minutę (gotuję pod przykryciem). Odcedzam.
- Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm na delikatnie omączonej stolnicy lub papierze do pieczenia. Kroję w paski o szerokości ok. 2,5 cm.
- Owijam szparagi paskami ciasta francuskiego (w razie potrzeby docinam paski nożem lub zlepiam starannie ze sobą, łącząc resztki w dłuższe paski).Paski opcjonalnie nacieram czosnkiem lub imbirem.Można owijać szparagi „pół na pół” ciastem francuskim i boczkiem/szynką parmeńską. Pod ciasto francuskie można wkładać kawałki sera.
- Układam szparagi na blaszce wyłożonej silikonową matą do pieczenia lub papierem do pieczenia. Spryskuję oliwą główki, skrapiam całość sokiem z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.
- Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 20-25 minut na złoto-brązowy kolor.
Wartości odżywcze
Jak Wam się podobają? Uważam, że prezentują się świetnie :).
Bardzo jestem ciekawa, czy szparagi w cieście francuskim przypadną Wam do gustu. Koniecznie dajcie w komentarzach i napiszcie, czy włożyliście coś do nich do środka, czy jednak same szparagi z ciastem francuskim w zupełności wystarczą :).