Sałatka z tuńczykiem i pomidorami jest prosta do zrobienia i doskonale smakuje! Przepis na sałatkę z tuńczykiem i pomidorami to jedna z najmniej skomplikowanych receptur. Od razu też muszę Wam się przyznać, że nie ja mieszałam składniki. Po długiej drodze i kilku przygodach w trasie, gdy razem z przyjaciółką dotarłyśmy na imprezę grillową, ta pyszna sałatka z tuńczykiem i pomidorem już na nas czekała, podobnie jak mnóstwo innych smakołyków. Jest bardzo łatwa do zrobienia i pożywna dzięki dodatkowi ryby i sera feta. Do tego odrobina nasion i pyszny sos. Pomidory świeże w połączeniu z suszonymi i taki prosty skład gwarantują świetny rezultat smakowy! Zobaczcie jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i pomidorami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki
Kiedy dotarłyśmy z przyjaciółką na miejsce po podróży przez wrocławskie korki, długi weekend rozpoczął się na dobre. Nasi znajomi rozstawili już grill, a na stole w ogrodzie czekało mnóstwo pysznych przekąsek. Dostawiłyśmy tylko to, co przywiozłyśmy ze sobą i położyłyśmy na grillu cukinię oraz paprykę. W misce, obok soczystego arbuza, stała już sałatka z tuńczykiem i pomidorami oraz serem feta. To tylko kilka składników, za to smak ciekawy, intensywny. Idealna sałatka do podania jako dodatek do łagodnych, grillowanych warzyw.
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i pomidorami
Im ciekawsza i bardziej kolorowa mieszanka sałat, tym lepiej. Warto jednak pamiętać, że sam tuńczyk i feta oraz suszone pomidory mają dość intensywne smaki. Dlatego sałaty powinny być łagodne, żeby wszystko razem stworzyło dobrą kompozycję. Oczywiście skład jest nieskomplikowany, więc z pewnością pamiętacie o zasadzie doboru składników najwyższej jakości. W szczególności mam tu na myśli rybę. Niech to będzie smaczny tuńczyk od sprawdzonego producenta, w sosie własnym lub oliwie. można rozdrobnić go widelcem. Przyznam jednak, że jestem zwolenniczką zostawienia części nieco większych kawałków. Do tego feta, taka grecka, do pokruszenia lub pokrojenia w kostkę. Proponuję nie dodawać zamienników, bo w połączeniu z rybą i pozostałymi składnikami, po wymieszaniu, może Wam wyjść mało apetyczna breja.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g mieszanki sałat i listków, np. rukoli i szpinaku (np. rzymska, endywia, radicchio, lollo biondo, lollo rosso, liść dębu; większe listki można porwać)
- 200 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym lub oleju; odcedzony i rozdrobniony widelcem)
- 1 czerwona cebula (drobno posiekana)
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych (można pokroić na połówki)
- 1 ogórek (pokrojony w plastry; można zastąpić 4 suszonymi pomidorami z zalewy pokrojonymi w paski)
- 4 łyżki czarnych oliwek (opcjonalnie; pokrojone w paski)
- 100 g sera feta (pokrojony w kostkę lub pokruszony)
- 10 łyżek sosu winegret
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić sos winegret
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na 10 minut, następnie serwuję.
Wartości odżywcze
Sałatka z tuńczykiem i pomidorami przepis
Mieszanka sałat, pomidory, feta i tuńczyk to baza tej sałatki. Całość jest doprawiona winegretem, który warto przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce, żeby nabrał potem pełni smaku. Bardzo smacznym dodatkiem, który wzbogaci smak i konsystencję sałatki, będą prażone ziarna słonecznika lub grubo siekane orzechy, albo migdały. Zwolennikom eksperymentów smakowych polecam dodatek czarnych oliwek z zalewy.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy ta sałatka przypadła Wam do gustu. A może znacie ją w innej wersji smakowej? Piszcie :). Jestem bardzo ciekawa, z którymi dodatkami ją przyrządziliście.