Pulpety drobiowe z sosem pieczarkowym to wspomnienie dawnych lat i obiadów ze studenckiej stołówki. Rzadko je wtedy jadałam, bo jako studentka mieszkałam w rodzinnym domu, ale do dziś pamiętam te porcje nakładane z wielkich garów. Na studiach krótko jadłam mięso, chyba tylko na pierwszym roku. Ale wiem, że wielu z Was pewnie do dziś sięga po takie potrawy. Mięsne kotleciki, pulpety, klopsiki. Dziś wspominam trochę tamte czasy i oto drobiowe pulpety z sosem pieczarkowym goszczą w mojej kuchni razem z młodymi ziemniakami i botwinką.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pulpety
- 300 g mięsa drobiowego (kurczak, indyk) (zmielone w maszynce do mięsa; można zastąpić mięsem wieprzowym)
- 1 duża bułka (może być sucha; namoczona w wodzie i bardzo dokładnie odciśnięta na sicie)
- 1 cebula (drobno posiekana; można przed dodaniem do pulpetów zeszklić ją na 1 łyżeczce oliwy)
- 100 g marchewki (obrana, pokrojona w kosteczkę)
- 2 jajka
- 1-2 łyżki natki pietruszki, koperku lub szczypiorku (drobno posiekane)
- ½ łyżeczki papryki w proszku (można wymieszać ze szczyptą chili)
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Sos pomidorowy
- 250 g pieczarek (umyte, oczyszczone, pokrojone w plasterki)
- 250 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów
- 1 cebula (bardzo mała, drobno pokrojona)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub tapioki
- 1 łyżka oliwy (extra vergine o niskiej kwasowatości)
- ¼-½ łyżeczki suszonych ziół (opcjonalnie; koperek lub mieszanka bazylii, oregano i tymianku)
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Pulpety
- Wszystkie składniki mieszam w misce i dokładnie mieszam tak, żeby w masie nie było większych kawałków bułki.
- Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuję nieduże kulki (ok. 20 g każda).
- Wrzucam do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuję przez 10 minut na średnim ogniu.
Sos pieczarkowy
- Cebulę i czosnek szklę na oliwie w garnku lub na głębokiej, sporej patelni.
- Dodaję pieczarki, przykrywam całość i zagotowuję. Zmniejszam ogień i duszę przez 5 minut.
- Odkrywam i podsmażam pieczarki do odparowania.
- Dodaję śmietankę, sól z pieprzem i zioła. Zagotowuję i od razu zmniejszam ogień.
- Odlewam kilka łyżek sosu, dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam dokładnie całość, rozcierając grudki. Wlewam z powrotem do sosu na patelnię i rozprowadzam, mieszając.
Pulpeciki w sosie
- Dokładam pulpety do sosu, mieszam całość, przykrywam i duszę całość jeszcze przez 5 minut.
Serwowanie
- Serwuję pulpety z sosem, z kaszą lub ziemniakami oraz pieczonymi/grillowanymi warzywami albo surówką.
Bardzo fajny przepis, dzięki za inspirację, już wiem co robię dzisiaj na obiad. 🙂