fbpx
Czytasz właśnie
Ajoblanco – chłodnik z migdałów

Ajoblanco – chłodnik z migdałów

Ajoblanco

Ajoblanco to pyszny i nieskomplikowany w przygotowaniu hiszpański chłodnik z migdałów. Idealna zupa, mocno schłodzona, do zaserwowania w upalne letnie dni. Łagodny migdałowy smak łączy się w niej z intensywnym czosnkiem, a całość to tylko kilka składników. Zobaczcie jak zrobić ajoblanco krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na chłodniki

Niech Was nie zmyli roślinny skład i pozorna lekkość tego chłodnika! Migdały to bardzo dużo kalorii, ale też bogactwo wapnia. Warto choć raz w sezonie letnim sięgnąć po ten wspaniały i prosty do zrobienia chłodnik. Dawniej rozcierano migdały ręcznie, a dziś mamy o wiele wygodniej. Można zmiksować je w blenderze, co dodatkowo zapewni bardziej kremową, lekko spienioną konsystencję.

Ajoblanco

Ajoblanco

Ajoblanco – przepis na chłodnik z migdałów z Hiszpanii. Pyszny i prosty do zrobienia, z dodatkiem oliwy, czosnku, octu i białego pieczywa, udekorowany melonem i winogronami chłodnik migdałowy.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: ajoblanco, chłodnik z migdałów
Liczba porcji: 4
Kalorie: 695kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g migdałów (blanszowane)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 200 g białego, niesolonego pieczywa (bez skórki; może być czerstwe; namoczone w wodzie i dobrze odciśnięte)
  • 100 ml oliwy (extra vergine)
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól

Do dekoracji

  • 4 plastry melona
  • 20 sztuk winogron
  • 4 plasterki szynki serrano (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Hummus z bobu

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Klasyczna receptura to ucieranie migdałów w misce ręcznie, za pomocą drewnianej pałki. Ale obecnie łatwiej przygotować w blenderze: miksuję migdały z czosnkiem na gładką pastę, dolewając stopniowo oliwę.
  • Dodaję pieczywo i ocet, nadal miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  • Doprawiam solą i mieszam całość.
  • Przelewam chłodnik migdałowy do talerzy i dekoruję owocami oraz, opcjonalnie, szynką.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 695kcal (35%) | Carbohydrates: 43g (14%) | Białko: 18g (36%) | Fat: 52g (80%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 5mg (2%) | Sód: 740mg (32%) | Potas: 536mg (15%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 30IU (1%) | Witamina C: 7mg (8%) | Wapń: 267mg (27%) | Żelazo: 4.1mg (23%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Trochę żałuję, że podczas pobytu w Hiszpanii nie miałam okazji go spróbować. To dopiero byłaby uczta! Jadłam za to gazpacho i było pyszne! Koniecznie zapiszcie sobie oba te chłodniki na liście potraw do skosztowania, jeśli wybieracie się do pięknego południowego kraju pełnego doskonałych dań! Potem możecie mi dać znać, jak wrażenia!

Ajoblanco - przepis
Ajoblanco – przepis

U mnie bez wędliny, z dekoracją z melona i winogron. Obok migdałów doskonale komponują się z ostrym czosnkiem i dodają chłodnikowi odrobiny słodyczy. A Wy, wolicie wersję bezmięsną, czy jednak dorzucicie wędlinę do dekoracji?

Przepis na ajoblanco
Przepis na ajoblanco

Bardzo jestem ciekawa, czy hiszpański chłodnik migdałowy przypadnie Wam do gustu. Z pewnością warto spróbować! Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jakie składniki wybraliście do dekoracji!

Zobacz komentarze (1)
  • To jest chyba najbardziej oryginalny przepis na zupę jaki widziałem! Mam mocną wyciskarkę wolnoobrotową i robiłem juz w niej mleko migdałowe ale żeby zrobić zupę to bym nie pomyślał 🙂 A jeszcze połączenie z melonem …. czuje że to jest petarda! Nawet moje dzieciaki powinny to zjeść -uwielbiają takie słodkie smaki na obiad 🙂

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom