fbpx
Czytasz właśnie
Jak suszyć grzyby – suszenie grzybów w piekarniku, nad grzejnikiem i w suszarce

Jak suszyć grzyby – suszenie grzybów w piekarniku, nad grzejnikiem i w suszarce

  • nawlekane na nitkę i rozwieszone nad ciepłym miejscem
  • rozłożone na papierze do pieczenia i suszone na grzejniku
  • w piekarniku
  • w suszarce
Jak suszyć grzyby

Jak suszyć grzyby? Po udanym grzybobraniu pora sprawdzić najlepsze metody suszenia grzybów i wybrać tę najodpowiedniejszą. A wybierać można spośród kilku. Opowiem Wam dzisiaj o tym jak przeprowadzić suszenie grzybów w piekarniku lub nawlekanych na nitkę i rozwieszanych nad grzejnikiem. A może po prostu ułożonych na papierze do pieczenia na piecyku. A najwygodniej suszy się w suszarce, tylko przy większych zbiorach trochę to może potrwać ;). Odpowiadam też na pytanie w jakiej temperaturze suszyć grzyby. To bardzo ważne, żeby suszone grzyby miały potem dobry smak.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na grzyby suszone

Suszenie na nitkach – naturalnie i niskim kosztem

Tradycyjna metoda, którą pamiętam jeszcze z dawnych lat. Kiedy wreszcie po grzybobraniu wszystkie grzyby były oczyszczone i posegregowane, można było siedzieć z igłą i nitką i nawlekać wszystko na nitkę. Robiliśmy konkursy, czyja będzie dłuższa ;). To najniższy koszt suszenia, bo nie trzeba zużywać dodatkowo prądu. Wystarczy rozwiesić nad grzejnikiem. Ważne, żeby grzyby znalazły się w suchym, lekko przewiewnym miejscu.

Jak suszyć grzyby

Jak suszyć grzyby na nitce

Tradycyjny sposób na suszenie grzybów znany od lat. Grzyby nawleczone na nitkę i suszone po rozwieszeniu w ciepłym, suchym miejscu.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 45 minuty
Suszenie: 3 dni
Razem: 3 dni 45 minuty
Kategoria: Półprodukt
Przepis na: suszenie grzybów
Liczba porcji: 0
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • świeże grzyby (oczyszczone; polecam nie myć grzybów w wodzie przed suszeniem, żeby niepotrzebnie nie nabrały dodatkowej wilgoci)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Mały nożyk
  • Igła
  • Nitka

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jeśli grzybów nie jest dużo, można, zamiast nawlekania na nitki, rozłożyć je na płaskim grzejniku, ułożone po pokrojeniu na papierze do pieczenia. Z pewnością to rozwiązanie sprawdzi się tylko w przypadku niezbyt dużej temperatury grzania, żeby grzyby powoli wyschły, a nie poprzypalały się.
Jeśli na zewnątrz jest słonecznie, można rozwiesić grzyby do słońca, np. na balkonie. Polecam jednak upewnić się, że nie będą do nich miały dostępu zwierzęta.

Jak zrobić

  • Większe kapelusze grzybów kroję na mniejsze części, wielkości ok, 5×5 cm.
  • Na iglę nawlekam podwójną nić. Długość dowolna, ale sugeruję ok. 120 cm. Na końcu zawiązuję duży, gruby supeł.
  • Nawlekam grzyby naprzemiennie: kapelusze i nogi (zaczynam od twardej nogi, przez którą trudniej przebije się supeł).
    Najlepiej nawklekać grzyby tak, żeby nić i to, co już nawleczone, leżało na płaskiej powierzchni.
  • Zawiązuję oba końce nici.
  • Rozwieszam grzyby w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu (np. nad kaloryferem), w odległości min. 1 m od źródła ciepła.
  • Po 3 dniach grzyby powinny być całkowicie suche. Można zdjąć je z nitki i zamknąć w szczelnym, plastikowym lub szklanym pojemniku.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zaletą tej metody jest brak hałasu, grzyby bezpiecznie ulokowane w jednym miejscu bez możliwości strącenia czy rozgrzucenia oraz piękny zapach, który unosi się po domu w trakcie suszenia :).

Suszenie w suszarce – najszybciej i wygodnie

Są suszarki o różnych pojemnościach i na pewno minusem jest emitowany przez nie szum, ale jeśli macie możliwość wstawić suszarkę do zamkniętego pomieszczenia, to po kilku godzinach suszone grzyby będą gotowe. Ogromna wygoda!

Jak suszyć grzyby

Jak suszyć grzyby w suszarce

Suszenie grzybów w suszarce – najwygodniejszy sposób.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 45 minuty
Suszenie: 8 godziny
Razem: 8 godziny 45 minuty
Kategoria: Półprodukt
Liczba porcji: 0
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • świeże grzyby (oczyszczone; polecam nie myć grzybów w wodzie przed suszeniem, żeby niepotrzebnie nie nabrały dodatkowej wilgoci)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Suszarka do grzybów

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Grzyby układam w suszarce na papierze do pieczenia. Poszczególne kawałki nie powinny mieć ze sobą kontaktu, żeby łatwiej przepływało pomiędzy nimi powietrze i szybciej i bardziej równomiernie schły.
  • Nastawiam suszarkę na temperaturę 40 °C i suszę przez 6-8 godzin.
    Uwaga: jeśli suszarka sugeruje inne ustawienia w instrukcji, trzeba się ich trzymać i zignorować powyższą wskazówkę.
  • Ususzone grzyby studzę do temperatury pokojowej. Następnie zamykam w szczelnym, plastikowym lub szklanym pojemniku.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Minus: poza emitowanym szumem suszarka oczywiście również zużywa dodatkowy prąd.

Zobacz też
Gołąbki wegetariańskie bez mięsa

Jak wysuszyć grzyby w piekarniku

Nie opłaca się suszyć grzybów w piekarniku, gdy jest ich mała ilość, chyba że to również mały piekarnik. Duży, o pojemności kilkudziesięciu litrów, to dobre rozwiązanie, gdy uda się zapełnić grzybami kilka poziomów. Czas suszenia potrwa kilka godzin. Dużo jednak zależy od tego, jakie ustawienia oferuje piekarnik (termoobieg). Nie wolno ustawić zbyt wysokiej temperatury, żeby grzyby się nie przypaliły i nie zgorzkniały. Wilgotne powietrze z piekarnika musi co jakiś czas mieć ujście. Tylko wtedy wilgoć z grzybów będzie stopniowo odparowywać.

Jak suszyć grzyby

Jak suszyć grzyby w piekarniku

Suszenie grzybów w piekarniku krok po kroku. Jaka temperatura suszenia grzybów i czas?
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 45 minuty
Suszenie: 8 godziny
Razem: 8 godziny 45 minuty
Liczba porcji: 0
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • świeże grzyby (oczyszczone; polecam nie myć grzybów w wodzie przed suszeniem, żeby niepotrzebnie nie nabrały dodatkowej wilgoci)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Piekarnik

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 30-50 °C (z termoobiegiem). Polecam na początek niższą temperaturę i obserwację, czy grzyby nie suszą się zbyt szybko. To bardzo ważne, zwłaszcza jeśli są ułożone na blaszce.
  • Układam grzyby na kratce lub blaszce (kratka jest lepszym rozwiązaniem ze względu na dostęp powietrza do grzybów od spodu) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pomiędzy grzybami powinny być odstępy, żeby swobodnie krążyło wokół nich powietrze.
  • Suszę grzyby przez 1 godzinę w zamkniętym piekarniku. Następnie otwieram i wietrzę piekarnik, wycierając suchą ściereczką całą nagromadzoną wilgoć.
    Grzyby w tym czasie są wyjęte z piekarnika i przykryte papierowymi ręcznikami.
  • Obracam grzyby spodem do góry i wkładam do piekarnika na kolejną godzinę.
    Powtarzam czynności do całkowitego ususzenia grzybów.
  • Studzę grzyby do temperatury pokojowej. Następnie zamykam w szczelnych pojemnikach plastikowych lub szklanych.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Piekarnik to dobra metoda, gdy grzybów jest sporo i niekoniecznie chcemy mieć je rozłożone na wszystkich grzejnikach w całym domu. Oraz wówczas, gdy jest jeszcze na tyle ciepło na zewnątrz, że nie korzystamy z ogrzewania. I oczywiście gdy nie posiadamy suszarki.

A jaki jest Wasz ulubiony sposób na suszenie grzybów? Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).

Zobacz komentarze (0)
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom