fbpx
Czytasz właśnie
Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

  • z białych lub brunatnych pieczarek
  • z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki
  • na bazie śmietanki kremówki lub mleka kokosowego
  • z delikatnie cytrynową nutą
Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy to jeden z dodatków do obiadu, które zawsze lubiłam. Nigdy nie grymasiłam przy nim jako dziecko i było pewne, że gdy zagości na stole, to na pewno go zjem. Moja mama przygotowywała go z dodatkiem cebuli i czosnku. Szkliła je na maśle, a następnie dodawała pokrojone na plasterki pieczarki. Potem obsmażanie, duszenie i zagęszczanie śmietaną. U mnie po latach jest odrobinę inaczej, ale wciąż podobnie. Zobaczcie jak zrobić sos z pieczarek krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze dodatki do obiadu

Pomyślałam, że pokażę Wam kilka możliwości jego przygotowania. Świetnie znać tę recepturę, bo przydaje się do wielu potraw. Możecie podać z tym sosem kluski, gotowane lub pieczone warzywa, ryż, kaszę i makaron. A także różnego rodzaju kotlety.

Przepis na sos pieczarkowy

Najprościej zeszklić cebulę z czosnkiem, potem dosmażyć pieczarki, a na koniec zalać śmietanką. Można też jednak zrobić wersję bez nabiału, a nawet wegańską i bezglutenową. W zależności od tego, czego potrzebujecie :). Podpowiem, że pieczarki w połączeniu z mlekiem kokosowym smakują wybornie!

Sos pieczarkowy przepis

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy ze śmietanką kremówką lub mlekiem kokosowym, cebulą i czosnkiem oraz natką pietruszki lub innymi ziołami, np. kolendrą. Najlepszy sos z pieczarkami do obiadu!
4.78 z 9 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Sos
Kuchnia: Polska
Przepis na: sos pieczarkowy, sos z pieczarkami
Liczba porcji: 6
Kalorie: 267kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g pieczarek (białe lub brunatne; oczyszczone i pokrojone w pionowe plasterki)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250-300 ml śmietanki kremówki 30-36% (można zastąpić tłustym mlekiem kokosowym)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • ½ pęczka natki pietruszki (posiekana; można zastąpić tymiankiem, miętą lub kolendrą)
  • 1 łyżka zasmażki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz (polecam pieprz cytrynowy lub dodanie ½ łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny do zwykłego pieprzu czarnego)
  • masło klarowane do smażenia (można zastąpić olejem roślinnym)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Zupa z soczewicy

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na tłuszczu, delikatnie prósząc solą. Następnie dodaję czosnek i podsmażam chwilę całość.
  • Dodaję pieczarki, mieszam i obsmażam na sporym ogniu. Gdy się lekko zrumienią, zmniejszam ogień.
  • Przykrywam całość i na niedużym ogniu duszę przez ok. 10 minut.
  • Dodaję śmietankę, zagotowuję. Od razu zmniejszam ogień do średniego.
  • Gotuję sos do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu.
    Można opcjonalnie zagęścić sos zasmażką z mąki i masła.
  • Doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję natkę pietruszki. Gotuję jeszcze chwilę. W razie potrzeby dodaję sok z cytryny lub limonki.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 267kcal (13%) | Carbohydrates: 7g (2%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 26g (40%) | Tłuszcze nasycone: 16g (100%) | Cholesterol: 88mg (29%) | Sód: 51mg (2%) | Potas: 224mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1156IU (23%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 2mg (10%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 10mg (12%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 84µg (80%) | Wapń: 45mg (5%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 11mg (3%) | Phosphorus: 79mg (8%) | Selenium: 5µg (7%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sos pieczarkowy przepis

Myślę, że w wersji z kolendrą doskonale sprawdziłby się tutaj również imbir. Można byłoby go dodać zamiast czosnku lub połączyć oba smaki. Z pewnością wypróbuję kiedyś tę kombinację. I choć gotuję od wielu lat, to przyznam się Wam, że robiąc ten sos, po raz pierwszy spróbowałam pieczarek brunatnych. Dotychczas zawsze kupowałam białe. W smaku są oczywiście podobne, ale te brunatne trochę inaczej barwią sos. Co zresztą z pewnością zauważycie na zdjęciu.

Sos pieczarkowy przepis
Sos pieczarkowy przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy mój sos z pieczarkami przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, czy zdecydowaliście się na klasyczną, czy może bezmleczną, wegańską opcję. Do czego go zaserwujecie?

2 komentarze
4.78 from 9 votes (9 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom