Placki z dyni to mój tegoroczny hit jesiennego sezonu. Długo planowałam je zrobić i wreszcie są! Z utartej na tarce o grubych oczkach dyni o wysokoskrobiowym miąższu. Polecam dynię piżmową lub hokkaido, są do tego najlepsze. W jesienny, chłodny dzień można usmażyć całą stertę dla siebie i najbliższych i podać z dodatkiem jogurtu, kefiru lub śmietany. Do tego czosnek lub imbir oraz korzenne przyprawy lub zioła. Przepis na placki dyniowe poleca się na obiad. Zobaczcie jak zrobić placki z dynią krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na placki
Można usmażyć ich sporo i zachować do podania na potem. Jednak najlepsze są te świeże, chrupiące, przysmażone na złocisty kolor. Nie trzymajcie ich zbyt długo w tłuszczu. Te jasne też zdążą się ugotować w środku.
Przepis na placki z dyni
Zrobiłam je bardzo podobnie do klasycznych ziemniaczanych, choć u mnie w wersji bezglutenowej. Wzbogaciłam o dodatek mieszanki korzennych przypraw, które uwielbiam w połączeniu z dynią. Do takich placków doskonale będzie pasować sos o kwaskowatym posmaku, który przełamie łagodny, lekko słodki smak dyni. Albo jogurt czy śmietana. Najpierw smażenie, potem odciskanie z nadmiaru tłuszczu. A na koniec maczanie w jogurcie lub śmietance. Uwielbiam!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Bazowa masa na placki z dynią
- 750 g dyni (o wysokoskrobiowym miąższu, np. piżmowa lub hokkaido; obrana, wypestkowana i pokrojona na mniejsze kawałki)
- 1 cebula (duża)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 1 łyżką świeżego imbiru drobno startego)
- ½ szklanki mąki (pszenna lub bezglutenowa (polecam moją mieszankę uniwersalną))
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Przyprawy do wyboru
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych, np. garam masala lub tikka masala (opcjonalnie; zamiast gotowych mieszanek można wykorzystać mieszankę kolendry, kuminu, gałki muszkatołowej i cynamonu)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
Do smażenia
- olej
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
- Mąka bezglutenowa – przepis
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Dynię i cebulę ucieram na tarce o grubych lub cienkich oczkach. W razie potrzeby odciskam i odlewam sok z dyni, a potem zlewam go znad wytrąconej skrobi, którą dodaję z powrotem do masy na placki.
- Jajka roztrzepuję widelcem i mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera z dynią, cebulą, mąką, czosnkiem lub imbirem i przyprawami.Jeśli wykorzystuję mąkę bezglutenową i masa wyjdzie za rzadka, dodaję 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
- Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.
Wartości odżywcze
Moje placki z dynią podałam z dodatkiem jogurtu naturalnego. Gdybym miała świeżą kolendrę, pokusiłabym się o posypanie nią całości. A może nawet dodałabym trochę do środka? Z pewnością wypróbujecie wersję, która najbardziej Was zainteresuje :).
Placki z dyni przepis
Jeśli nie kolendra, to natka pietruszki lub tymianek albo rozmaryn. One też doskonale mogłyby skomponować się z dyniową masą. Wtedy już na pewno bez dodatku korzennych przypraw. Za to może z odrobiną skórki ze sparzonej cytryny dodanej do masy. Taka wersja dla tych, co nie przepadają za korzennymi przyprawami.
Bardzo jestem ciekawa, czy moje placki z dynią przypadną Wam do gustu. Jakie dodatki do nich wybierzecie? Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).
Poszukujesz najtańszego Sildenafilu bez recepty? Znajdziesz go u nas! Nasz Sildenafil to gwarancja niskiej ceny przy zachowaniu najwyższej jakości. To sprawdzone i skuteczne rozwiązanie dla mężczyzn borykających się z problemem erekcji. Bez recepty, bez wizyty u lekarza, bez niepotrzebnego stresu. Zapewniamy pełną dyskrecję, szybką i bezpieczną dostawę prosto do Twojego domu. Nie czekaj, popraw jakość swojego życia już teraz z naszym najtańszy sildenafil bez recepty. Zaufały nam tysiące mężczyzn, dołącz do nich i Ty!
zapomniałam dopisać, że z ziół wybrałam cząber do tych placuszków.
Przetestowałam.
Dodałam: kurkumę, pieprz cytrynowy, chili, imbir, gałkę muszkatołową i imbir – wyszły pyszne 🙂
Kolejna ciekawa propozycja na placki, muszę przyznać że prezentują się całkiem smakowicie… przetestujemy przepis!