Leszcza lubię przyrządzać, leszcza lubię jeść. Dziś pieczony leszcz z brokułami, prosty przepis i wyjątkowo smaczna ryba, a dodatki – łatwo dostępne, różnorodne i dobrze kontrastujące z jej smakiem.
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne obiady i inne pomysły na potrawy z ryb
Kombinowałam ze składnikami, żeby uwzględnić dodanie do ryby brokułów – miałam w lodówce zapas, którego należało się pozbyć, a jednocześnie chciałam przygotować leszcza z dodatkiem czegoś zielonego. Oto mój leszcz pieczony z brokułami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ryba
- 1 duży leszcz (wypatroszony, oczyszczony z łusek, rozmrożony)
- 1 brokuł (umyty, pokrojony na kawałki; potrzebne będą same różyczki)
- 100 g solonego masła (½ kostki; miękkie; należy wyjąć z lodówki na ok. 1,5 godz. przed przyrządzaniem dania)
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (pomarańczę sparzam, osuszam, a następnie ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach)
- 1,5 łyżki natki pietruszki (świeża, drobno pokrojona)
- 1 łyżka koperku (świeży, drobno pokrojony)
- 1 szalotka lub 1 ząbek czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 2 łyżki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka suszonego estragonu
Do dekoracji
- zwykła lub czerwona pomarańcza (plasterki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Nagrzewam piekarnik do temperatury 175 °C. Wnętrze foliowego rękawa/naczynie żaroodporne smaruję niewielką ilością masła (zabezpieczy to rybę przed przywieraniem).
- W blenderze lub ręcznym mikserze z nożami delikatnie miksuję masło, pieprz, koperek, szalotkę/czosnek, pietruszkę, estragon i skórkę pomarańczową. Ważne, żeby nie miksować zbyt mocno - wystarczy, że masło wymiesza się z pozostałymi składnikami.
- Do rękawa foliowego/naczynia żaroodpornego wkładam rybę, przykrywając ją pokrojonym brokułem oraz kawałkami masła (można nakładać je łyżką).
- Dobrze zawiązuję rękaw/szczelnie przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut.
- Ryba i brokuły powinny po tym czasie zmięknąć i przejść zapachem przyprawionego masła.
- Układam rybę na talerzu, dekoruję kawałkiem pomarańczy (można też skropić gotową rybę niewielką ilością soku pomarańczowego).
- Podaję z dodatkami, np. z ryżem i sałatką lub ziemniakami i surówką.
Leszcz z brokułami smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień, nawet na zimno.