fbpx
Czytasz właśnie
Pieczony leszcz z brokułami

Pieczony leszcz z brokułami

Leszcz z brokułami

Leszcza lubię przyrządzać, leszcza lubię jeść. Dziś pieczony leszcz z brokułami, prosty przepis i wyjątkowo smaczna ryba, a dodatki – łatwo dostępne, różnorodne i dobrze kontrastujące z jej smakiem.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne obiady i inne pomysły na potrawy z ryb

Kombinowałam ze składnikami, żeby uwzględnić dodanie do ryby brokułów – miałam w lodówce zapas, którego należało się pozbyć, a jednocześnie chciałam przygotować leszcza z dodatkiem czegoś zielonego. Oto mój leszcz pieczony z brokułami.

Zobacz też
Kabaczek faszerowany

Leszcz z brokułami

Pieczony leszcz z brokułami

Leszcz z brokułami, pachnący czosnkiem i szalotką oraz skórką z pomarańczy, z dodatkiem masła, delikatny i aromatyczny.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pieczony leszcz z brokułami
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryba

  • 1 duży leszcz (wypatroszony, oczyszczony z łusek, rozmrożony)
  • 1 brokuł (umyty, pokrojony na kawałki; potrzebne będą same różyczki)
  • 100 g solonego masła (½ kostki; miękkie; należy wyjąć z lodówki na ok. 1,5 godz. przed przyrządzaniem dania)
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (pomarańczę sparzam, osuszam, a następnie ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach)
  • 1,5 łyżki natki pietruszki (świeża, drobno pokrojona)
  • 1 łyżka koperku (świeży, drobno pokrojony)
  • 1 szalotka lub 1 ząbek czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 łyżki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego estragonu

Do dekoracji

  • zwykła lub czerwona pomarańcza (plasterki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Nagrzewam piekarnik do temperatury 175 °C. Wnętrze foliowego rękawa/naczynie żaroodporne smaruję niewielką ilością masła (zabezpieczy to rybę przed przywieraniem).
  • W blenderze lub ręcznym mikserze z nożami delikatnie miksuję masło, pieprz, koperek, szalotkę/czosnek, pietruszkę, estragon i skórkę pomarańczową. Ważne, żeby nie miksować zbyt mocno - wystarczy, że masło wymiesza się z pozostałymi składnikami.
  • Do rękawa foliowego/naczynia żaroodpornego wkładam rybę, przykrywając ją pokrojonym brokułem oraz kawałkami masła (można nakładać je łyżką).
  • Dobrze zawiązuję rękaw/szczelnie przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut.
  • Ryba i brokuły powinny po tym czasie zmięknąć i przejść zapachem przyprawionego masła.
  • Układam rybę na talerzu, dekoruję kawałkiem pomarańczy (można też skropić gotową rybę niewielką ilością soku pomarańczowego).
  • Podaję z dodatkami, np. z ryżem i sałatką lub ziemniakami i surówką.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Leszcz z brokułami smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień, nawet na zimno.

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom