Prosta do zrobienia i elegancka przekąska albo dodatek do głównego dania, a może smaczna kolacja? Szparagi z szynką parmeńską prosciutto można przygotować w kilkanaście minut. Najpierw blanszuję je al dente, następnie zawijam w kawałki smacznej, włoskiej wędliny, którą można też zastąpić naszym polskim boczkiem. Potem piekę przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C lub grilluję, zawinięte w folię aluminiową. W obu przypadkach koniecznie spryskane oliwą z oliwek lub przełożone niewielką ilością masła.
Zobacz też: Najlepsze proste przepisy
Przygotowane z grilla lub zapieczone w piekarniku, szparagi z szynką parmeńską lub szparagi z boczkiem można podać, posypane tartym parmezanem albo polane sosem beszamelowym.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kg szparagów (oczyszczone)
- 200 g szynki parmeńskiej (prosciutto; można zastąpić boczkiem w cienkich plastrach pokrojonych na paski o szerokości ok. 3-5 cm)
- 100 g parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak oczyścić szparagi
- Jak zrobić masło klarowane
Jak zrobić
- Oczyszczone szparagi blanszujemy przez 2-3 minuty.
- Odcedzamy szparagi i każdy z osobna zawijamy w wędlinę.
- Układamy szparagi w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem lub oliwą z oliwek. Przekładamy je także niewielką ilością masła lub skrapiamy oliwą z oliwek.
- Można też zawinąć szparagi w folię aluminiową.
- Naczynie żaroodporne wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 °C. Szparagi zawinięte w folię aluminiową można też grillować przez ok. 10 minut na grillu.
- Gotowe, gorące szparagi posypujemy tartym parmezanem.
Wartości odżywcze
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy zagościły na Waszych talerzach. Bardzo jestem ciekawa, jak Wam smakowały i czy wykorzystaliście oryginalne prosciutto. A może zawijaliście w inne mięso? Piszcie!
Spokojnie, starczy miejsca dla nas wszystkich ;))).
[..YouTube..] Spokojnie, starczy miejsca dla nas wszystkich ;))).
ja też chcę być w grillu a nie w pracy ((((( 😀
[..YouTube..] ja też chcę być w grillu a nie w pracy ((((( 😀
haha, wyszło zabawnie i smaaacznie;]
[..YouTube..] haha, wyszło zabawnie i smaaacznie;]
Haha, sama przecierałam oczy ze zdziwienia jak to dzisiaj montowałam :). Miało być „w plenerze na grillu” i wyszedł skrót myślowy ;). Dodam, że nagrywałam się już wtedy chyba dziesiąty raz, bo tuż obok jakaś grupa mężczyzn postanowiła wpychać samochód na lawetę, drąc się przy tym niemiłosiernie :).
[..YouTube..] Haha, sama przecierałam oczy ze zdziwienia jak to dzisiaj montowałam :). Miało być „w plenerze na grillu” i wyszedł skrót myślowy ;). Dodam, że nagrywałam się już wtedy chyba dziesiąty raz, bo tuż obok jakaś grupa mężczyzn postanowiła wpychać samochód na lawetę, drąc się przy tym niemiłosiernie :).
jesteśmy w grillu:D
[..YouTube..] jesteśmy w grillu:D