fbpx
Czytasz właśnie
Zielona pasta curry

Zielona pasta curry

  • z chili, czosnku, szalotki, kolendry, limonki i galangalu
  • ostra i aromatyczna
  • baza kuchni tajskiej
Zielona pasta curry

Zielona pasta curry to jedna z podstawowych past wykorzystywanych w kuchni tajskiej. Ostra zielona pasta curry jest bazą do przyrządzenia słynnego zielonego curry, a także wielu innych potraw. Dodaje się ją do ryb, warzyw, owoców morza i mięs. Delikatnie podsmażona na oleju uwalnia do niego swój smak i aromat, którym przechodzą potem składniki przygotowywanej potrawy. Zobaczcie przepis na zieloną pastę curry – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Kuchnia tajska – najlepsze przepisy

To oczywiście podstawowa pasta na zielone curry tajskie. Jest dość ostra w smaku, dlatego polecam wykorzystywać najpierw połowę porcji sugerowanej w przepisach na zupy czy curry, do których będzie dodawana. Może się okazać, że delikatne, nieprzyzwyczajone do ostrego smaku podniebienie, nie wytrzyma jej intensywnej ostrości. Uwielbiam też zupę z dyni z mlekiem kokosowym doprawioną tą charakterystyczną, zieloną pastą. W połączeniu z mlekiem kokosowym tworzy mieszankę o doskonałym smaku.

Przepis na zieloną pastę curry

Zielone papryczki chili do tej pasty wykorzystuję świeże, choć i tak będzie mocno ostra. Wszystko zależy oczywiście od mocy samych papryczek i upewnijcie się, że ją mają, zanim przygotujecie całą porcję pasty. Czosnek i szalotka to kolejne bazowe składniki. Poza tym pachnąca trawa cytrynowa, limonka i pasta z krewetek o charakterystycznym smaku i zapachu. Piękny aromat mieszanka uzyska za sprawą nasion kolendry i jej łodyżek oraz listków połączonych z kuminem, kaffirem i galgantem.

Zielona pasta curry przepis

Zielona pasta curry

Zielona pasta curry z papryczek chili, szalotek, czosnku, trawy cytrynowej i przypraw oraz ziół wymieszanych z olejem, pastą z krewetek i skórką z limonki.
5 z 4 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Tajska
Przepis na: zielona pasta curry
Liczba porcji: 15 łyżek po 10 g każda
Kalorie: 18kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 zielone papryczki chili (świeże, duże, grubo posiekane, bez nasion)
  • 6 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • ½ szalotki (duża, posiekana)
  • łodygi trawy cytrynowej (tylko biała część; drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka pasty z krewetek
  • ¾ szklanki świeżej kolendry (dokładnie oczyszczone korzenie, łodyżki i listki; posiekane)
  • 2 cm korzenia galgantu (świeży, obrany i posiekany)
  • 3 listki limety kaffir
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki (wcześniej wyszorowana i wyparzona)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kolendry (ziarna)
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego (ziarna)
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu (ziarna)
  • 1 łyżeczka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Bruschetta - przepis

Przydatne przepisy i poradniki

Pasta nadaje się do przechowywania przez ok. 7 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Polecam jednak zamrozić ją w pudełeczku, podzieloną na mniejsze porcje.

Jak zrobić

  • Ziarna kolendry i kminku wsypuję na suchą patelnię. Obok, na patelni, na metalowej łyżce, układam pastę z krewetek. Przykrywam drugą łyżką z wierzchu.
  • Przez ok. 3 minuty prażę kolendrę z kminkiem i jednocześnie podgrzewam pastę z krewetek zamkniętą w dwóch łyżkach.
  • Ucieram ziarna kolendry, kminek i pieprz w moździerzu.
  • Wszystkie przyprawy wkładam do blendera razem z pastą z krewetek. Miksuję przez kilka sekund.
  • Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką pastę. W razie potrzeby zeskrobuję co jakiś czas pastę osiadającą na ściance kielicha.

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżka (10 g) | Kalorie: 18kcal (1%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 1g (2%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 4mg (1%) | Sód: 181mg (8%) | Potas: 25mg (1%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 54IU (1%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Witamina C: 1mg (1%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 3µg (3%) | Wapń: 7mg (1%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 2mg (1%) | Phosphorus: 5mg (1%) | Selenium: 1µg (1%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Możecie zrobić więcej na zapas i zamrozić w niedużych porcjach, np. po 1 łyżeczce, rozłożonych na tacce lub w pudełeczku.

Zielona pasta curry przepis

Podprażenie suchych składników przed miksowaniem pozwala uwolnić ich smak i aromat, który łatwiej oddadzą dzięki temu do pasty po połączeniu ze składnikami mokrymi. Miksowanie w malutkim kielichu blendera to najprostsza metoda. Można też oczywiście utrzeć taką pastę w moździerzu. To tradycyjny sposób i gwarancja najlepszego smaku.

Zielona pasta green curry
Zielona pasta green curry

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, do jakiej potrawy wykorzystaliście tę pastę. Bardzo jestem ciekawa, jak smakowało i jakie jest Wasze ulubione tajskie danie!

Zobacz komentarze (0)
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom