Zielona pasta curry to jedna z podstawowych past wykorzystywanych w kuchni tajskiej. Ostra zielona pasta curry jest bazą do przyrządzenia słynnego zielonego curry, a także wielu innych potraw. Dodaje się ją do ryb, warzyw, owoców morza i mięs. Delikatnie podsmażona na oleju uwalnia do niego swój smak i aromat, którym przechodzą potem składniki przygotowywanej potrawy. Zobaczcie przepis na zieloną pastę curry – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Kuchnia tajska – najlepsze przepisy
To oczywiście podstawowa pasta na zielone curry tajskie. Jest dość ostra w smaku, dlatego polecam wykorzystywać najpierw połowę porcji sugerowanej w przepisach na zupy czy curry, do których będzie dodawana. Może się okazać, że delikatne, nieprzyzwyczajone do ostrego smaku podniebienie, nie wytrzyma jej intensywnej ostrości. Uwielbiam też zupę z dyni z mlekiem kokosowym doprawioną tą charakterystyczną, zieloną pastą. W połączeniu z mlekiem kokosowym tworzy mieszankę o doskonałym smaku.
Przepis na zieloną pastę curry
Zielone papryczki chili do tej pasty wykorzystuję świeże, choć i tak będzie mocno ostra. Wszystko zależy oczywiście od mocy samych papryczek i upewnijcie się, że ją mają, zanim przygotujecie całą porcję pasty. Czosnek i szalotka to kolejne bazowe składniki. Poza tym pachnąca trawa cytrynowa, limonka i pasta z krewetek o charakterystycznym smaku i zapachu. Piękny aromat mieszanka uzyska za sprawą nasion kolendry i jej łodyżek oraz listków połączonych z kuminem, kaffirem i galgantem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 zielone papryczki chili (świeże, duże, grubo posiekane, bez nasion)
- 6 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
- ½ szalotki (duża, posiekana)
- 1½ łodygi trawy cytrynowej (tylko biała część; drobno posiekana)
- 1 łyżeczka pasty z krewetek
- ¾ szklanki świeżej kolendry (dokładnie oczyszczone korzenie, łodyżki i listki; posiekane)
- 2 cm korzenia galgantu (świeży, obrany i posiekany)
- 3 listki limety kaffir
- 1 łyżeczka skórki startej z limonki (wcześniej wyszorowana i wyparzona)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka kolendry (ziarna)
- 1 łyżeczka kminku rzymskiego (ziarna)
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu (ziarna)
- 1 łyżeczka soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ziarna kolendry i kminku wsypuję na suchą patelnię. Obok, na patelni, na metalowej łyżce, układam pastę z krewetek. Przykrywam drugą łyżką z wierzchu.
- Przez ok. 3 minuty prażę kolendrę z kminkiem i jednocześnie podgrzewam pastę z krewetek zamkniętą w dwóch łyżkach.
- Ucieram ziarna kolendry, kminek i pieprz w moździerzu.
- Wszystkie przyprawy wkładam do blendera razem z pastą z krewetek. Miksuję przez kilka sekund.
- Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką pastę. W razie potrzeby zeskrobuję co jakiś czas pastę osiadającą na ściance kielicha.
Wartości odżywcze
Możecie zrobić więcej na zapas i zamrozić w niedużych porcjach, np. po 1 łyżeczce, rozłożonych na tacce lub w pudełeczku.
Zielona pasta curry przepis
Podprażenie suchych składników przed miksowaniem pozwala uwolnić ich smak i aromat, który łatwiej oddadzą dzięki temu do pasty po połączeniu ze składnikami mokrymi. Miksowanie w malutkim kielichu blendera to najprostsza metoda. Można też oczywiście utrzeć taką pastę w moździerzu. To tradycyjny sposób i gwarancja najlepszego smaku.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, do jakiej potrawy wykorzystaliście tę pastę. Bardzo jestem ciekawa, jak smakowało i jakie jest Wasze ulubione tajskie danie!