Przygotowywanie przetworów z owoców latem kojarzy mi się z zamykaniem słońca w słoikach. Z sezonowych owoców można wyczarować dżemy, marmolady i konfitury, a zimą, kiedy dokucza nam zimno i brzydka pogoda, posmarować nimi kanapkę lub posłodzić gorącą herbatę. W zeszłym roku po raz pierwszy w mojej minispiżarni zagościła konfitura z czerwonej porzeczki o lekko kwaskowatym smaku i pięknym kolorze.
Zobacz też: Więcej informacji o sposobach, w jakie przygotowuje się przetwory z owoców
Przygotowałam tę konfiturę w klasyczny sposób, gotując owoce w syropie, odstawiając do ostygnięcia i zagotowując je jeszcze raz, kolejnego dnia. Moja konfitura z czerwonej porzeczki to wersja najprostsza, którą w Waszych kuchniach możecie zmodyfikować, wzbogacając jej smak wanilią albo cynamonem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 1 kg cukru
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić przetwory z owoców
- Jak pasteryzować słoiki
Jak zrobić
- Porzeczki płuczę pod strumieniem zimnej wody i odcedzam, osuszamy na papierowym ręczniku, usuwam ogonki i szypułki.
- Z wody i cukru przygotowuję syrop. 1 kg cukru zalewam 2 szklankami wrzątku, mieszam i zagotowuję.
- Do wrzącego syropu dodaję porzeczki i gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut. Żeby nie uszkodzić owoców, zamiast mieszania łyżką, można, delikatnie, potrząsać od czasu do czasu garnkiem. W czasie gotowania usuwam powstałą na powierzchni pianę.
- Studzę konfiturę i pozostawiam pod przykryciem, w chłodnym miejscu, do następnego dnia.
- Następnego dnia ponownie, na wolnym ogniu, smażę konfiturę, aż owoce staną się szkliste, lekko przezroczyste, ale pozostaną w całości.
- Ostudzoną przez kilka minut konfiturę z czerwonej porzeczki przelewam do słoiczków. Można przykryć je kółkiem wyciętym z pergaminu, nasączonym spirytusem.
- Zakręcam słoiki i uszczelniam, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.
- Słoiki odwracam do góry dnem i zawijam szczelnie w gruby koc lub kładę pod kołdrę albo poduszkę i czekam kilka-kilkanaście godzin, aż ostygną.
- Można też pasteryzować zakręcone, postawione na denkach słoiki w garnku z wrzącą wodą (nie powinny stać zbyt blisko siebie) przez ok. 10 minut, następnie wyjąć, odwrócić do góry dnem i czekać aż ostygną lub, bez pasteryzowania, odwrócone do góry dnem, wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 120 °C, następnie wyjąć i odstawić, również do góry dnem, do ostudzenia.
Wartości odżywcze
Kochana Pani, po 30min. gotowania porzeczki a jeszcze nazajutrz gotować to jest dżem, z resztą
b. dobry ale nie konfitura!
Pozdrawiam
Polecam lekturę http://pozytywnakuchnia.pl/przetwory-z-owocow/ tam wyjaśniam co jest dżemem, a co konfiturą :D.
YouTube to strona globalna Sponsorowana przez najlepsze Firmy wiec bedzie istniec jeszcze w tych czasach ;d
[..YouTube..] YouTube to strona globalna Sponsorowana przez najlepsze Firmy wiec bedzie istniec jeszcze w tych czasach ;d
Muszę w końcu zacząć, ale jak tu setnych urodzin dożyć? Wtedy już YouTube pewnie nie będzie ;).
[..YouTube..] Muszę w końcu zacząć, ale jak tu setnych urodzin dożyć? Wtedy już YouTube pewnie nie będzie ;).
Chowa się 2 butelki ( do wypicia w setne urodziny) a resztę rozdajesz rodzinie i sąsiadom i wszyscy są zadowoleni a Ty urobiona po pachy…zostaje tylko satysfakcja…sam tak robię,moje najstarsze wino ma 10 lat
[..YouTube..] Chowa się 2 butelki ( do wypicia w setne urodziny) a resztę rozdajesz rodzinie i sąsiadom i wszyscy są zadowoleni a Ty urobiona po pachy…zostaje tylko satysfakcja…sam tak robię,moje najstarsze wino ma 10 lat
Przymierzam się do win i nalewek, ale nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać. Na pewno w końcu się pojawią :))).
[..YouTube..] Przymierzam się do win i nalewek, ale nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać. Na pewno w końcu się pojawią :))).
A może by tak wino z porzeczek?
[..YouTube..] A może by tak wino z porzeczek?
totalna bzdura… moja matka nigdy nie ściągała piany z konfitur i nigdy nie pleśniało ….. Ktoś Pani głupot naopowiadał …..
[..YouTube..] totalna bzdura… moja matka nigdy nie ściągała piany z konfitur i nigdy nie pleśniało ….. Ktoś Pani głupot naopowiadał …..
Z czarnej dokładnie taka sama procedura :). Piana do zdjęcia moim zdaniem dlatego, żeby konfitura nie pleśniała, ale nigdy nie zastanawiałam się nad tym dłużej. Po prostu tak uczyli, to tak robię :).
[..YouTube..] Z czarnej dokładnie taka sama procedura :). Piana do zdjęcia moim zdaniem dlatego, żeby konfitura nie pleśniała, ale nigdy nie zastanawiałam się nad tym dłużej. Po prostu tak uczyli, to tak robię :).
Chyba po to, żeby szybko nie spleśniało, taka myśl mi się nasuwa :).
[..YouTube..] Chyba po to, żeby szybko nie spleśniało, taka myśl mi się nasuwa :).
pytanie : po co usuwać piane skoro to jest sok porzeczkowy i tlen ? To tak jakby wywalać część konfitury …..
[..YouTube..] pytanie : po co usuwać piane skoro to jest sok porzeczkowy i tlen ? To tak jakby wywalać część konfitury …..
[..YouTube..] pytanie : po co usuwać piane skoro to jest sok porzeczkowy i tlen ? To tak jakby wywalać część konfitury …..
o to może kiedyś znajdę 🙂
[..YouTube..] o to może kiedyś znajdę 🙂
sprzedają, sprzedają, poszukaj po osiedlowych warzywniakach, nie w dużych sklepach 🙂
[..YouTube..] sprzedają, sprzedają, poszukaj po osiedlowych warzywniakach, nie w dużych sklepach 🙂
a z czarnej porzeczki da sie czy masz jakis inny przepis?i o co chodzi z ta piana,dlaczego trzeba ja zdejmowac?
[..YouTube..] a z czarnej porzeczki da sie czy masz jakis inny przepis?i o co chodzi z ta piana,dlaczego trzeba ja zdejmowac?
też bym zrobiła jak bym miała czarną porzeczkę , szkoda że jej nie sprzedają 🙁
[..YouTube..] też bym zrobiła jak bym miała czarną porzeczkę , szkoda że jej nie sprzedają 🙁
Moja mama robi dżemy z czerwonej porzeczki. Najpopularniejsze w naszym domu. Wszyscy je uwielbiamy 🙂
[..YouTube..] Moja mama robi dżemy z czerwonej porzeczki. Najpopularniejsze w naszym domu. Wszyscy je uwielbiamy 🙂
Ja za świeżą czarną też nie przepadam. Co innego w soku, dżemie albo konfiturze :).
[..YouTube..] Ja za świeżą czarną też nie przepadam. Co innego w soku, dżemie albo konfiturze :).
Uwielbiam czerwoną porzeczkę. Mamy kilka krzaków koło domu. Czarna jest okropna. 🙂 Pozdrawiam uroczą Kucharkę 😉
[..YouTube..] Uwielbiam czerwoną porzeczkę. Mamy kilka krzaków koło domu. Czarna jest okropna. 🙂 Pozdrawiam uroczą Kucharkę 😉
Sam to muszę spróbować 🙂
[..YouTube..] Sam to muszę spróbować 🙂