Pasta z wędzonej makreli z rzodkiewkami to pomysł na dodatek do kanapek na śniadanie lub kolację, zwłaszcza gdy w lodówce nie ma zbyt wielu składników. Przepis na pastę z wędzonej makreli autorstwa Davida Gaboriaud ma jeszcze tę zaletę, że świetnie sprawdzi się w jadłospisie tych z Was, którzy nie mogą jeść jajek. W prostym wydaniu wystarczy makrela, serek śmietankowy, sól z pieprzem oraz natka pietruszki. W ramach akcji Almette #zostańwdomu z przyjemnością pokażemy Wam jak zrobić pastę z wędzonej makreli z rzodkiewkami piklowanymi, podaną na pysznych grzankach. U mnie z żytniego chleba, a u Davida z bajgli. Jak one cudownie chrupią po podpieczeniu!
Zobacz też: Więcej przepisów z Davidem Gaboriaud
Pasta z wędzonej makreli to oczywiście smak mojego dzieciństwa. W klasycznej wersji musiała być z jajkiem na twardo i majonezem. Uwielbiałam ją na chlebie, choć oczywiście nie od razu intensywna w smaku ryba przypadła mi do gustu. Na wszystko trzeba czasu, a potem zamiłowanie, kiedy już się pojawia, trwa przez wiele lat. Dziś propozycja przygotowania tego pysznego dodatku do kanapek w lżejszej odsłonie.
Przepis na pastę z wędzonej makreli
Proponuję zacząć od przygotowania piklowanych rzodkiewek, które powinny poleżeć trochę w słodko-kwaśnej zalewie octowej. Nabiorą w niej konkretnego, kwaskowatego smaku. Potem wystarczy ugnieść obrane z ości mięso makreli widelcem i dołożyć pozostałe składniki pasty.
Możecie dodać tyle serka, ile macie ochotę i ugniatać widelcem do pożądanej konsystencji. Natka pietruszki wzbogaci mieszankę o dodatkowy kolor i smak, a serek sprawi, że całość odrobinę złagodnieje. Do smaku wystarczy sól z pieprzem i baza będzie gotowa. Wyląduje na chrupiących grzankach z dodatkiem rzodkiewek.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pasta
- 1 serek Almette śmietankowy
- 1 wędzona makrela (obrana ze skóry i oczyszczona z płetw i ości)
- natka pietruszki (kilka łyżek, posiekana)
- sól, pieprz
Piklowane rzodkiewki
- 1 pęczek rzodkiewek (oczyszczone, pokrojone na plasterki)
- ½ szklanki octu jabłkowego
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 1 łyżka soli
Grzanki
- 12 kromek chleba (lub 6 bułek/bajgli)
- kilka łyżek oliwy
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
Piklowane rzodkiewki
- Wodę z octem zagotowuję z dodatkiem soli i cukru. Zdejmuję z ognia.
- Zalewam gorącą zalewą rzodkiewki i odstawiam na ok. 30 minut.
Pasta z makreli
- Rybę ugniatam widelcem w miseczce.
- Dodaję serek i natkę pietruszki, mieszam dokładnie i doprawiam solą i pieprzem.
Grzanki
- Kromki chleba lub bułki/bajgla polewam oliwą.
- Wstawiam do piekarnika, włączam grill od góry i piekę w 180 st. C do zezłocenia, przez kilka minut.
- Nakładam na kromki pastę i dekoruję odcedzonymi plasterkami rzodkiewek.
Wartości odżywcze
Można w prosty sposób wyczarować kolorowe, chrupiące kanapki. W dodatku bardzo pożywne!
Pasta z wędzonej makreli przepis
Jeśli nie macie rzodkiewek, spróbujcie z innymi warzywami. Ogórek, marchewka, burak – co wpadnie Wam pod nóż :).
Bardzo jestem ciekawa, czy również u Was jadało się w domu rodzinnym taką pastę na śniadanie lub kolację. Znacie wersję z jajkiem, czy z serkiem? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak smakowało oraz z jakimi warzywami zrobiliście!
Zrobiłam pastę ze świeżutkiej makreli i wyszła rewelacyjnie. Przepis godny polecenia 🙂
Zawsze robiliśmy makrelę z majonezem, ale z Twojego przepisu jest wybitna. Zupełnie coś innego niż dotychczas. Makrela jest bardzo zdrowa i od teraz będziemy ją robić właśnie tak.