Lato to sezon na dania z grilla, a nawet jeśli nie dysponujemy ogródkiem czy działką i zestawem do grillowania, szybki obiad można przygotować w domu, wykorzystując do tego patelnię. Grillowany kurczak z bakłażanem to prosta potrawa i praktycznie całoroczna, szybka do przygotowania, dlatego jeśli chcecie zjeść smaczny i ciepły obiad w upalny dzień, a nie przepadacie za kluskami, pierogami czy chłodnikami, takie danie z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Zobacz też: Więcej przepisów na kurczaka i inne pomysły z bakłażanem
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
- 1 bakłażan (pokrojony na plasterki o grubości ok. 0,5 cm; żeby nie był gorzki, można go mocno osolić, a przed przyrządzeniem opłukać i odcisnąć)
- ½ czerwonej lub zielonej papryki (pokrojona w słupki o długości ok. 3 cm)
- 100 g sera koziego lub sera żółtego albo mozzarelli (pokrojony w nie za grube plastry)
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- ½ łyżeczki chili lub papryki (w proszku)
- oliwa
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i papryką lub chili oraz skórką z cytryny. Dolewamy też odrobinę oliwy i mieszamy całość. Można odstawić mięso na ok. 30 minut do marynowania.
- Plastry bakłażana nacieramy oliwą.
- Mięso szybko grillujemy na patelni teflonowej lub ceramicznej, żeby pozostało miękkie, ale delikatnie obsmażyło się z wierzchu. Zdejmujemy z patelni.
- Na tej samej patelni, opcjonalnie na dodatkowym tłuszczu, grillujemy bakłażana (opcjonalnie można też dołożyć paprykę, jeśli nie zdecydujemy się na późniejsze zapiekanie całości w piekarniku).
- Mięso i warzywa układamy dekoracyjnie na talerzu lub w naczyniu do zapiekania, przekładając warzywa plastrami sera (ser rozpuści się pod gorącymi warzywami).
- Całość można zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 10 minut.
Paycha! moj partner nie jest fanem baklazana, ale to danie uwielbia! Ja serwuje jako danie obiadowe z giant couscous.
Patelnia do grillowania z Duka. W składzie ma podobno tytan, ale wydaje mi się, że chyba taka żeliwna, bez powłoki, grillowałaby ładniejsze paski.
[..YouTube..] Patelnia do grillowania z Duka. W składzie ma podobno tytan, ale wydaje mi się, że chyba taka żeliwna, bez powłoki, grillowałaby ładniejsze paski.
świetny przepis, napewno wypróbuje. Co to za patelnia, której używasz?
[..YouTube..] świetny przepis, napewno wypróbuje. Co to za patelnia, której używasz?
Ja lubię jedno i drugie :).
cukinia rulez, szusz lubi
z cukinią bez dwóch zdań 🙂