Tarta z jagodami – bardzo prosta do zrobienia! Bardzo lubię przygotowywać takie słodkie tarty. Są nieskomplikowane, zawsze apetycznie wyglądają i można dodać do nich całą masę pysznych, różnorodnych owoców. Dlatego dziś pojawia się u mnie tarta z jagodami na półkruchym spodzie, z dodatkiem kremowego, rozpływającego się w ustach mascarpone. Jagody można wyłożyć na jej wierzchu świeże albo połowę zagotować wcześniej na patelni z cukrem i mlekiem. Uzyskuje się potem w ten sposób gęsty, jagodowy mus. Idealne połączenie chrupkości, dobrze wyważona słodycz i kremowa konsystencja. Zobaczcie jak zrobić tartę z jagodami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki
Tarta z jagód ma tendencję do szybkiego znikania, podobnie jak wszystkie inne wypieki, które przygotowuję dla przyjaciół. We wspólnym gronie, pod gołym niebem, przy dźwiękach muzyki, na rozłożonych kocach, można siedzieć godzinami i rozmawiać. Tak przyjemnie jest najpierw śmiać się i żartować, a potem delektować się kuszącą, fioletową warstwą, kremowym i delikatnym wierzchem oraz chrupkim, słodkim spodem. Szkoda, że podczas takich spotkań czas płynie dwa razy szybciej, ale na szczęście zawsze można spotkać się ponownie i znowu upiec pyszne ciasto.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Wierzch
- 2-3 szklanki świeżych jagód (umyte, odcedzone, osuszone na papierowym ręczniku)
- 2-4 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 250 g mascarpone
Spód
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła (1 kostka, schłodzone)
- ½ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
- 3 żółtka (ugotowane na twardo; utarte na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięte przez praskę)
- ½-¾ szklanki śmietany
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Kruche ciasto - przepis na kilka innych wersji kruchych ciast, w tym również bez jajek
- Jagody - właściwości, walory, witaminy
Jak zrobić
- Zmrożone przez 1 godzinę w zamrażalniku masło ucieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie mieszamy z mąką.
- Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy półkruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Ciastem wylepiamy dno i boki formy do pieczenia tarty, posmarowanej wcześniej masłem. Gęsto nakłuwamy całość widelcem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 °C i pieczemy przez ok. 20 minut.
- Połowę jagód mieszamy z cukrem i mlekiem i podgrzewamy na niewielkim ogniu na patelni, a następnie zagotowujemy.
- Wystudzone ciasto smarujemy mascarpone, a na wierzchu wykładamy masę jagodową wymieszaną z pozostałymi, świeżymi jagodami.
Wartości odżywcze
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszła i smakowała Wam tarta z jagodami. A może spróbowaliście zrobić ją z dodatkiem innych owoców? Jestem bardzo ciekawa!
Niestety wyszedł mi zakalec :(, może następnym razem wyjdzie, bo ten mus jagodowy przepyszny :).
Trzymam kciuki! Zakalec w cieście kruchym to, jak podejrzewam, niedopieczone ciasto, więc może następnym razem niech posiedzi 5 minut dłużej w piekarniku.
Właśnie szukam przepisu na tartę z jagodami, bo chcę wypróbować inny przepis na spód. Codzienny skan fb i voila! Dzięki 🙂
super
Ciasto sie chlodzi w lodówce, jagody sie studzą. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;D
To moj pierwszy wypiek!
Trzymam kciuki 🙂
@Magda też fajnie 🙂
Ja mam ochotę zrobić coś a’la tarta, ale z ciasta ucieranego, a na wierzchu masa z budyniu z masłem ukręcana na ciepło, i na to jagody… 🙂
Ojj jako ze jestem w pracy do do porannej kawki z mila checia 😉 wiec gdzie mozna zlozyc zamowienie 😀 ??
acha, a gdzie mozna dostać takie fajne kolorowe naczynie?
Duka, ale to 2 lata temu. Teraz pewnie też je mają, ale niekoniecznie w czerwieni. Chociaż osobiście polecam inne formy do tarty, takie z wyjmowanym dnem. Ta jest niewygodna.
ale jestem glodna, wyglada cudnie!