fbpx
Czytasz właśnie
Pischinger – domowy wafel

Pischinger – domowy wafel

Wafle

Jednym z najprostszych do przygotowania i uwielbianym przez dzieci deserem jest wafel, przekładany masą z kajmaku zmiksowanego z masłem, znany w niektórych domach jako pischinger. Chrupiące wafle smaruje się nią dokładnie i układa jeden na drugim, a potem… od razu można podawać, chociaż moja mama zawsze lubiła odstawić wafle z masą, żeby delikatnie nią przesiąkły i zmiękły.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ciasto bez pieczenia

Najtrudniejszym, wymagającym wyjątkowo silnej woli etapem przygotowania było powstrzymywanie się od zjadania masy kajmakowej – najpierw tej wyjmowanej z puszki, a potem zmiksowanej z masłem. Choć sama nie przepadam za intensywnie słodkimi składnikami, nie umiem przejść obojętnie obok otwartej puszki z kajmakiem. Dlatego zawsze gotuję go więcej – na zapas :).

Zobacz też

Wafel pischinger może być przygotowany na wiele sposobów, łącznie z gotowaniem kajmaku od podstaw, ze słodzonego mleka lub przygotowaniem go na mleku słodzonym w puszce albo z gotowej, puszkowanej masy krówkowej. Po utarciu z masłem, można dodać też do całości odrobiny mielonych orzechów, kawy lub migdałów, dzięki czemu wafel uzyska dodatkowy smak i aromat.

Wafel

Pischinger – domowy wafel z nadzieniem

Pischinger - najlepszy domowy wafel przekładany kajmakiem lub inną masą, opcjonalnie z dodatkiem bakalii. Najlepszy pischinger dla dzieci i dorosłych - przepis krok po kroku.
4.60 z 10 ocen
Przygotowanie: 1 godzina 15 minuty
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: pischinger, wafel z nadzieniem
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 opakowanie wafli (6 płatów ok. 40×40 cm)
  • 550 g kajmaku (około; przygotowany samodzielnie lub gotowy, w puszce)
  • 200 g masła (1 kostka; wyjęte z lodówki 1 godzinę przed przygotowaniem wafla)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kajmak

Jak zrobić

  • Masło ucieram na puszysty krem za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.
  • Dodaję kajmak i ucieram z masłem na jednolitą masę.
  • Każdy płat smaruję niezbyt grubo masą i przykrywam kolejnym płatem wafla.
  • Odstawiam wafel pischinger na ok. 15-30 minut, dzięki czemu delikatnie zmięknie i będzie się wygodniej kroić.
  • Kroję w trójkąty, kwadraty lub równoległoboki.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wafel
Wafel
56 komentarzy
  • muszę wypróbować ale nie wiem dlaczego jak mieszam masło z kajmakiem to mi się waży ?używałam” KASI”

  • zróbcie sobie wafla z mleka i cukru jest bardzo dobry:)
    oto proporcje
    2 szklanki cukru
    4 szklanki mleka
    gotować to aż zgęstnieje i pilnować żeby nie wykipiało i się nie przypaliło
    życzę powodzenia i smacznego:)

  • Ja sama robię masę kajmakową 🙂 trwa to dłużej, ale mi smakuje o wiele bardziej 🙂
    Wersję wafla w filmiku polecam pracusiom 😉

  • Faktycznie deserek smaczny i prosty w przygotowaniu – ale moja Wafle z Pianką są równie pyszne :)))) Warto ich spróbować 🙂

  • a u nas w domu obowiązuje wafel czekoladowy, który jest absolutnie najpyszniejszy na świecie!!!! 🙂 i nie jednokrotnie na wafla mówi się też piszinger 🙂

  • [..YouTube..] a u nas w domu obowiązuje wafel czekoladowy, który jest absolutnie najpyszniejszy na świecie!!!! 🙂 i nie jednokrotnie na wafla mówi się też piszinger 🙂

  • ja robiłam takie z masą z domowej nutelli, też wyszły bardzo dobre, kajmak jest dla mnie za słodki i chyba nie dałabym rady zjeść dużo takich wafli;)

  • [..YouTube..] ja robiłam takie z masą z domowej nutelli, też wyszły bardzo dobre, kajmak jest dla mnie za słodki i chyba nie dałabym rady zjeść dużo takich wafli;)

  • Moje ulubione wafle! Jak jest jakaś impreza rodzinna, czy też święta, to zawsze muszą być wafle z masą kajmakową 🙂

  • Musze przywiesc sobie z Polski wafle. Moja babcia robila takie wafle przekladana rozowa masa o smaku truskawkowym… choc zajadalem sie nimi cale dziecinstwo to nie umiem powiedziec jak taka mase przygotowac.
    Pozdrawiam Dorote !

  • [..YouTube..] Musze przywiesc sobie z Polski wafle. Moja babcia robila takie wafle przekladana rozowa masa o smaku truskawkowym… choc zajadalem sie nimi cale dziecinstwo to nie umiem powiedziec jak taka mase przygotowac.
    Pozdrawiam Dorote !

  • No masz, a ja chcę zacząć się odchudzać. Chyba na jakiś czas będę musiał odsubskrybować wszystkie kanały kulinarne 😀

  • Piszinger! U mnie w domu to funkcjonuje pod taką nazwą. Mój Dziadek to robił. Często przekładał zwykłą marmoladą albo konfiturą śliwkową. Muszę spróbować dodać masło do masy kajmakowej, tak jeszcze nie robiłam 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  • [..YouTube..] Piszinger! U mnie w domu to funkcjonuje pod taką nazwą. Mój Dziadek to robił. Często przekładał zwykłą marmoladą albo konfiturą śliwkową. Muszę spróbować dodać masło do masy kajmakowej, tak jeszcze nie robiłam 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  • ja kiedyś robiłam z kremem nutello-podobnym ;P i wyszły takie wafelki jak w sklepie, przynajmniej podobne 🙂

  • My robimy wafle z potrójną masą. Najpyszniejsze na świecie!!!
    I. – kostka masła, cukier, kakao, żółtko – zmiksować
    II. – kostka masła, cukier, żółtko – zmiksować
    III. – powidła śliwkowe lub inny kwaśny dżem
    Przekładam kolejno wafle, składam w całość i można jeść. Wypróbuj konieczne, bo są okrutnie pyszne!!!

  • [..YouTube..] My robimy wafle z potrójną masą. Najpyszniejsze na świecie!!!
    I. – kostka masła, cukier, kakao, żółtko – zmiksować
    II. – kostka masła, cukier, żółtko – zmiksować
    III. – powidła śliwkowe lub inny kwaśny dżem
    Przekładam kolejno wafle, składam w całość i można jeść. Wypróbuj konieczne, bo są okrutnie pyszne!!!

  • My najczęściej robimy taki wafel z masą kakową, choć szczerze ten przepis wydaje się dużo ciekawszy, a z kremem z karpatki po prostu powalający:). Osobiście najbardziej lubię jak całość jest dobrze schłodzona w lodówce, nigdy nie miałem problemu żeby za bardzo zmiękł. Przechowuję go zawiniętego w folię spożywczą, nigdy jednak nie przetrwał dłużej niż 2 dni:)

  • [..YouTube..] My najczęściej robimy taki wafel z masą kakową, choć szczerze ten przepis wydaje się dużo ciekawszy, a z kremem z karpatki po prostu powalający:). Osobiście najbardziej lubię jak całość jest dobrze schłodzona w lodówce, nigdy nie miałem problemu żeby za bardzo zmiękł. Przechowuję go zawiniętego w folię spożywczą, nigdy jednak nie przetrwał dłużej niż 2 dni:)

  • W sumie mogłaby być, bez dodatkowej obróbki :). Wtedy też obowiązuje zasada kupienia podwójnej ilości :))).

  • „Trzeba powstrzymywać sie by nie zjeść połowy masy”
    So true 😀
    A może być sama nutella czy też trzeba ja jakoś „obrabiać”?

  • Takiego nadzienia nie jadłam nigdy muszę się przyznać:P Ale uwielbiam wafle przekładane masą karpatkową – pycha:) I bardzo lubię jak poleżą tak z godzinkę, dwie, wtedy są mięciutkie i się rozpływają w ustach.
    Pozdrawiam cieplutko!

  • [..YouTube..] Takiego nadzienia nie jadłam nigdy muszę się przyznać:P Ale uwielbiam wafle przekładane masą karpatkową – pycha:) I bardzo lubię jak poleżą tak z godzinkę, dwie, wtedy są mięciutkie i się rozpływają w ustach.
    Pozdrawiam cieplutko!

  • Niestety ten problem nie jest mi znany, bo wafle znikają dość szybko po zjedzeniu ;). Może lepiej nie dawać go do lodówki tylko zostawić na talerzu i przykryć ściereczką? I tak trochę nasiąknie masą, ale może odrobinę obeschnie na „świeżym” powietrzu…

  • [..YouTube..] Niestety ten problem nie jest mi znany, bo wafle znikają dość szybko po zjedzeniu ;). Może lepiej nie dawać go do lodówki tylko zostawić na talerzu i przykryć ściereczką? I tak trochę nasiąknie masą, ale może odrobinę obeschnie na „świeżym” powietrzu…

  • A właśnie, co prawda napisałem już komentarz, ale przypomniało mi się coś.
    Dorotko, wiesz może co zrobić, by tak wafel nie zmiękł po jakimś czasie?
    Zdarza się, że nie zjemy wszystkiego od razu i idzie do lodówki, gdzie
    czeka do wieczora, lub następnego dnia, ale wtedy już jest strasznie
    miękkie wszystko. :/

  • [..YouTube..] A właśnie, co prawda napisałem już komentarz, ale przypomniało mi się coś. Dorotko, wiesz może co zrobić, by tak wafel nie zmiękł po jakimś czasie? Zdarza się, że nie zjemy wszystkiego od razu i idzie do lodówki, gdzie czeka do wieczora, lub następnego dnia, ale wtedy już jest strasznie miękkie wszystko. :/

4.60 from 10 votes (10 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom