Dawno nie jedliśmy owoców morza, a już od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie. Zamrożona mieszanka prosiła się o wyjęcie z zamrażalnika. Za każdym razem, kiedy sięgałam tam np. po kostki lodu czy cokolwiek innego potrzebnego mi akurat do gotowania ;). Kiedy dokupiłam małże i mule, nie można było dłużej zwlekać. Oto jak zrobić spaghetti z owocami morza czyli włoskie spaghetti frutti di mare. Tęskniłam za tym smakiem, który kojarzy mi się z wakacjami w Italii.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na makaron
W idealnym świecie, mając łatwy dostęp do owoców morza, nie korzystałabym z tej mieszanki. Oprócz małż i muli kupiłabym duże, królewskie lub tygrysie krewetki i świeże kalmary. Oczyściłabym je z wnętrzności i znajdującego się w środku pancerza, a potem pokroiła w krążki lub cienkie paski. Podsmażone, podlane białym winem, oddają swój intensywny zapach i smak, tworząc fantastyczny sos. Tutaj nie trzeba skomplikowanej kombinacji przypraw: czosnek i chili dodadzą ostrości, pietruszka koloru i zapachu, podobnie jak owoce morza. Można się zapomnieć i rozgotować makaron, a przecież to spaghetti z owocami morza, więc pasta być musi, koniecznie ugotowana al dente.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 350 g makaronu spaghetti (polecam zastąpić klasyczny, biały makaron makaronem razowym, o niższym indeksie glikemicznym)
- 250 g krewetek lub homarców (umyte, osuszone)
- 250 g małży (wyszorowane, przebrane)
- 250 g muli (wyszorowane, przebrane)
- 250 g kalmarów (oczyszczone, pokrojone w krążki lub paski)
- 4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- natka pietruszki (1 pęczek, drobno posiekana)
- 100 ml białego wina (wytrawne)
- 300 g pomidorów (dojrzałe, słodkie w smaku; małe pomidorki koktajlowe lub duże pomidory pokrojone w kostkę)
- oliwa lub klarowane masło do smażenia
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 100 ml wywaru rybnego (opcjonalnie; zamiast białego wina)
- 1 ostra papryczka chili (opcjonalnie; drobno posiekana)
- 1 łyżeczka mieszanki suszonej bazylii i oregano (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak oczyścić mule (w ten sam sposób oczyszcza się małże)
- Jak obierać krewetki (jeśli nie chcecie smażyć ich w całości)
- Jak ugotować makaron
- Jak zrobić wywar rybny
Jak zrobić
- Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, czyli lekko twardy.
- W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowuję wszystkie pozostałe składniki jednocześnie, w kilku osobnych naczyniach.
- Szklę czosnek i połowę pietruszki na patelni. Przekładam na talerzyk, odstawiam. Tę samą patelnię wykorzystuję do podsmażenia krewetek i kalmarów.
- Pomidory (opcjonalnie z chili) posypuję szczyptą soli i podsmażam na 1 łyżce tłuszczu do zmiękczenia. Można posypać je też mieszanką suszonej bazylii i oregano.
- Małże i mule wrzucam na 2 łyżki tłuszczu, zalewam połową białego wina i gotuję pod przykryciem przez ok. 6 minut (odrzucam te, które się nie otworzyły po ugotowaniu).
- Kalmary i krewetki wrzucam na patelnię po czosnku, dodaję 2-4 łyżki tłuszczu i smażę do momentu zróżowienia krewetek.
- Do krewetek dodaję pomidory, małże i mule oraz czosnek z natką pietruszki i odcedzony makaron. Trzymam jeszcze chwilę na ogniu, mieszając całość
- Przekładam makaron na talerze, porcjuję owoce morza i polewam pozostałym na patelni sosem.
- Posypuję pozostałą pietruszką, opcjonalnie dodaję świeżo zmielony pieprz.
Wartości odżywcze
Oryginalna receptura pozwala na niewielkie modyfikacje. Połowę białego wina można zastąpić brandy. Do pomidorów dodać odrobinę suszonych ziół, a całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Oryginalnie nie dodaje się tu parmezanu, ale jeśli ktoś lubi, to ja mu zabraniać nie będę :).
Buon apetito! 🙂 Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowało spaghetti frutti di mare. Bardzo też jestem ciekawa, jakie owoce morza wykorzystaliście.
Makaron gotuje się ok. 9 min, sos trochę dłużej. Czyli danie trzeba zacząć od sosu, a nie od ugotowania makaronu. We Włoszech nie daje się sosu na makaron na talerzu tylko miesza w rondlu lub misce. Przepis pyszny (zrobiłam dzisiaj, ale niestety z mrożonki), pozdrawiam.
Przecież wymieszałam na patelni :).
Pierwszy raz to spaghetti jadlam w hoteliku Złote Runo i totalnie sie zakochałam <3 ale niestety, nie udalo mi sie dokladnie odtworzyc tego smaku :/
Rewelacja dzisiaj zrobiłam mój Małżonek jest w siódmym niebie Pozdrawiam aga
Dzięki za informację, bardzo się cieszę :). Mam nadzieję, że inne przepisy też przypadną Wam do gustu!