fbpx
Czytasz właśnie
Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z owocami morza

Dawno nie jedliśmy owoców morza, a już od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie. Zamrożona mieszanka prosiła się o wyjęcie z zamrażalnika. Za każdym razem, kiedy sięgałam tam np. po kostki lodu czy cokolwiek innego potrzebnego mi akurat do gotowania ;). Kiedy dokupiłam małże i mule, nie można było dłużej zwlekać. Oto jak zrobić spaghetti z owocami morza czyli włoskie spaghetti frutti di mare. Tęskniłam za tym smakiem, który kojarzy mi się z wakacjami w Italii.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na makaron

W idealnym świecie, mając łatwy dostęp do owoców morza, nie korzystałabym z tej mieszanki. Oprócz małż i muli kupiłabym duże, królewskie lub tygrysie krewetki i świeże kalmary. Oczyściłabym je z wnętrzności i znajdującego się w środku pancerza, a potem pokroiła w krążki lub cienkie paski. Podsmażone, podlane białym winem, oddają swój intensywny zapach i smak, tworząc fantastyczny sos. Tutaj nie trzeba skomplikowanej kombinacji przypraw: czosnek i chili dodadzą ostrości, pietruszka koloru i zapachu, podobnie jak owoce morza. Można się zapomnieć i rozgotować makaron, a przecież to spaghetti z owocami morza, więc pasta być musi, koniecznie ugotowana al dente.

Spaghetti frutti di mare

Spaghetti z owocami morza

Najlepszy makaron z owocami morza na białym winie, pachnący małżami i mulami, z dodatkiem krewetek i kalmarów, wzbogacony smakiem natki pietruszki i odrobiny suszonych ziół. Pyszne spaghetti frutti di mare po włosku.
4.50 z 6 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron frutti di mare, makaron z owocami morza, spaghetti ai frutti di mare, spaghetti con frutti di mare, spaghetti frutti di mare, spaghetti z owocami morza
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 545kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 350 g makaronu spaghetti (polecam zastąpić klasyczny, biały makaron makaronem razowym, o niższym indeksie glikemicznym)
  • 250 g krewetek lub homarców (umyte, osuszone)
  • 250 g małży (wyszorowane, przebrane)
  • 250 g muli (wyszorowane, przebrane)
  • 250 g kalmarów (oczyszczone, pokrojone w krążki lub paski)
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • natka pietruszki (1 pęczek, drobno posiekana)
  • 100 ml białego wina (wytrawne)
  • 300 g pomidorów (dojrzałe, słodkie w smaku; małe pomidorki koktajlowe lub duże pomidory pokrojone w kostkę)
  • oliwa lub klarowane masło do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 100 ml wywaru rybnego (opcjonalnie; zamiast białego wina)
  • 1 ostra papryczka chili (opcjonalnie; drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonej bazylii i oregano (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Do przygotowania tego dania można też wykorzystać mieszankę owoców morza mrożonych, chociaż nie będą tak dekoracyjne jak te kupione osobno, o odpowiednio dużym rozmiarze, z pancerzami (krewetki lub homarce) czy muszlami (małże i mule).
Przydatne poradniki:
  1. Jak oczyścić mule (w ten sam sposób oczyszcza się małże)
  2. Jak obierać krewetki (jeśli nie chcecie smażyć ich w całości)
  3. Jak ugotować makaron
  4. Jak zrobić wywar rybny

Jak zrobić

  • Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, czyli lekko twardy.
  • W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowuję wszystkie pozostałe składniki jednocześnie, w kilku osobnych naczyniach.
  • Szklę czosnek i połowę pietruszki na patelni. Przekładam na talerzyk, odstawiam. Tę samą patelnię wykorzystuję do podsmażenia krewetek i kalmarów.
  • Pomidory (opcjonalnie z chili) posypuję szczyptą soli i podsmażam na 1 łyżce tłuszczu do zmiękczenia. Można posypać je też mieszanką suszonej bazylii i oregano.
  • Małże i mule wrzucam na 2 łyżki tłuszczu, zalewam połową białego wina i gotuję pod przykryciem przez ok. 6 minut (odrzucam te, które się nie otworzyły po ugotowaniu).
  • Kalmary i krewetki wrzucam na patelnię po czosnku, dodaję 2-4 łyżki tłuszczu i smażę do momentu zróżowienia krewetek.
  • Do krewetek dodaję pomidory, małże i mule oraz czosnek z natką pietruszki i odcedzony makaron. Trzymam jeszcze chwilę na ogniu, mieszając całość
  • Przekładam makaron na talerze, porcjuję owoce morza i polewam pozostałym na patelni sosem.
  • Posypuję pozostałą pietruszką, opcjonalnie dodaję świeżo zmielony pieprz.

Wartości odżywcze

Serving: 450g | Kalorie: 545kcal (27%) | Carbohydrates: 78g (26%) | Białko: 41g (82%) | Fat: 4g (6%) | Cholesterol: 314mg (105%) | Sód: 773mg (34%) | Potas: 959mg (27%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1230IU (25%) | Witamina C: 43.2mg (52%) | Wapń: 183mg (18%) | Żelazo: 6.7mg (37%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Oryginalna receptura pozwala na niewielkie modyfikacje. Połowę białego wina można zastąpić brandy. Do pomidorów dodać odrobinę suszonych ziół, a całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Oryginalnie nie dodaje się tu parmezanu, ale jeśli ktoś lubi, to ja mu zabraniać nie będę :).

Zobacz też
Halibut z sosem miętowym

Spaghetti frutti di mare
Spaghetti frutti di mare

Buon apetito! 🙂 Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowało spaghetti frutti di mare. Bardzo też jestem ciekawa, jakie owoce morza wykorzystaliście.

5 komentarzy
4.50 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom