Od kilku lat w karnawale spotykamy się często ze znajomymi na domowych imprezach. Bardzo lubię takie wieczory, kiedy, pomimo pluchy czy mrozu za oknem, można pośmiać się w gronie przyjaciół, a następnie napić dobrego drinka i przygotować wspólnie drobne przekąski. Najlepiej takie, które nie wymagają dużo wysiłku. A ponadto ładnie się prezentują się i można je podać na niewielkim stoliku, bez konieczności nakrywania do dużego stołu. Na domowych imprezach karnawałowych królują wędliny i sery, sałatki oraz wszelkie koreczki i roladki. Każdy z moich znajomych lubi co innego, więc zawsze przygotowujemy kilka różnych wariantów do wyboru. W wersji bez mięsa świetnie sprawdzą się roladki z bakłażana z twarogiem. Są doskonałe do przegryzienia po wypiciu czegoś mocniejszego. A oprócz tego szybkie, na jeden kęs. Roladka wędruje do ust i zaraz można wrócić na domowy parkiet do tańca lub znowu słuchać dowcipów opowiadanych przez siedzącego obok kolegę.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Karnawał
Roladki z bakłażana z twarogiem, dzięki dodatkowi sosu tatarskiego, zyskują bardzo ciekawe połączenie smaków. Czosnkowy bakłażan grillowany z oliwą świetnie łączy się z delikatnym twarogiem. Następnie całość nabiera charakteru za sprawą kremowej konsystencji sosu i kwaskowatych dodatków. Tak przygotowana przekąska to doskonała, bardziej elegancka alternatywa dla klasycznych, polskich pyr z gzikiem. Poza karnawałem świetnie sprawdzą się na stołach w trakcie imienin, rodzinnych spotkań, w Andrzejki lub Sylwestra.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 duży bakłażan (umyty, osuszony, pokrojony w ukośne plastry)
- 200 g twarogu (uduszony widelcem lub zmielony w maszynce/blenderze)
- 5-7 łyżek Sosu Kieleckiego tatarskiego*
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 2-3 gałązki bazylii, oregano, mięty lub melisy
- 4 pomidorki koktajlowe (pokrojone w ćwiartki; alternatywnie można wykorzystać 1 nieduży pomidor pokrojony w ósemki)
- oliwa
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Plastry bakłażana solimy i czekamy, aż puszczą sok. Płuczemy i osuszamy, dzięki temu nie będzie gorzki w smaku.
- Nacieramy plastry bakłażana czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy z obu stron oliwą.
- Grillujemy bakłażana na bardzo mocno rozgrzanej patelni do grillowania lub na grillu klasycznym (albo elektrycznym) przez ok. 15 min (po ok. 7 minut z każdej strony). Można też upiec go w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C, co pewien czas obracając, i – jeśli trzeba – skrapiając oliwą).
- Po ugrillowaniu studzimy.
- Twaróg mieszamy z sosem tatarskim, i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Masę twarogową nakładamy na plastry bakłażana i zwijamy roladki, spinając każdą za pomocą wykałaczki.
- Roladki układamy na talerzu, dekorując listkami bazylii, oregano lub mięty i kawałkami pomidora.
Wartości odżywcze
Podane z pomidorami i ziołami, roladki z bakłażana tworzą piękną kompozycję kolorystyczną! Z pewnością niejednemu z domowników i gości przypadną do gustu!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak się udały Wasze roladki bakłażanowe. Z jakiej okazji je przygotowaliście?
Witam 🙂 Zainteresowały mnie Pani roladki z bakłażana, próbowałem je zrobić, lecz nie do końca mi wyszły, gdyż bakłażan był jakby nasiąknięty tłuszczem, a jego skórka po usmażeniu twarda i nie zjadliwa. ( dodam, że to był dojrzały bakłażan, nie był gorzki więc nie soliłem go wczesniej i nie płukałem, oliwę nakladałem pendzelkiem) U Pani na zdjęciu wygląda to w ogóle inaczej, aż miło patrzeć. Mogłą by mi Pani powiedzieć co robię źle? a może bakłażan nie powienien być aż tak dojrzały?
Nigdy nie przytrafił mi się taki problem, więc to co napiszę to jedynie moje przypuszczenia: może bakłażan był już mocno dojrzały? jest szansa, że wtedy miąższ jest bardzo miękki i gąbczasty, a skórka twardsza i łykowata.
Nic dodac Nic ujac poprostu smmmmmmaaaaaaaczne.
Ja na sylwestra zrobilam super roladki z boczku i sliwek. Suszone sliwki
trzeba owinac w surowy boczek pokrojony w plastry ( ze sklepu najlepiej ) i
piec w naczyniu zaroodpornym wysmarowanym margaryna, przez okolo 20 min w
200 stopniach ( UWAGA: latwo sie przypala. Trzeba tego mocno pilnowac).
Podawac na goraca. SMACZNEGO !!!
Bardzo fajny i ciekawy przepis. Będe odwiedzała częsciej ten blog 🙂
W sam raz na imprezę karnawałową. Co podajecie na „domówce”? 🙂
Roladki z bakłażana | PozytywnaKuchnia.pl
Smaczne, proste i piękne! Czego chcieć więcej 🙂
hmmmm
mam podobne w lodówce tylo z serkiem kozim i suszonymi pomidorami 🙂
Zależy na jakiego bakłażana się trafi. Jak nie jest gorzki to nie ma
potrzeby solenia. Warto spróbować odrobinę surowego :).
Ale pycha, a ja mam taki grill malenstwo na dwa kawałki…
Ja widzę roladki z bakłażanem, jest ok. Pozdrawiam 🙂
Widziałam kiedyś takie roladki chyba z boczkiem i daktylami 😉
Przepis wtrafiony w moj gust bo uwielbiam te warzywo. Zrob taki eksperyment
.Podziel baklazana na dwie czesci i jedna czesc posol a druga nie .Posmakuj
i zobaczysz ze nie ma roznicy czy solisz czy nie.
Z tym soleniem to mit, porównałam i bez solenia bakłażan nie jest gorzki w smaku. Wystarczy go dać na chwilę do lodówki i skropić trochę oliwą z oliwek:-)
Ctrl+F5 wciśnijcie i jak się filmik przetworzy na YouTube to będziecie mogły obejrzeć jak zrobić te roladki :D.
ja też widzę kapustę:)
zamiast filmiku z roladkami widzę kapustę zasmażaną 🙂