fbpx
Czytasz właśnie
Banoffee

Banoffee

Ciasto banoffee

Ciasto banoffee czy nie ciasto? Zastanawiam się, ucierając na tarce herbatniki i spoglądam na blender, który po kilku latach odmówił posłuszeństwa i wyzionął ducha. Zapewne Wam również niejeden raz zdarzyło się przygotowywać danie obiadowe, śniadanie, kolację czy deser, podczas gdy sprzęty kuchenne postanowiły akurat wtedy się zepsuć albo elektrownia zbuntowała się i przestała dostarczać prąd.

Zobacz też: Więcej pomysłów na desery

Ucieram herbatniki, mieszam ze stopionym masłem i wylepiam dno i boki tortownicy.

Banoffee to jednak nie ciasto – nie wymaga pieczenia i, dzięki temu, jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie – dość efektowne. To będzie pyszny, zimowy deser na spotkanie z przyjaciółkami.

Zobacz też
Gofry czekoladowe

Chociaż klasyczna receptura zakłada wykorzystanie bananów, gorąco polecam Wam spróbować wykorzystać inne owoce. Niech to będą truskawki lub maliny, jagody, borówki amerykańskie czy kiwi, a jesienią – figi, persymona lub mango, które właśnie w porze wrześniowej zaczyna pojawiać się w sklepach soczyste, dojrzałe i wyjątkowo aromatyczne. Korzystajcie z różnych wersji smakowych herbatników: klasyczne, maślane można przecież zastąpić czekoladowymi. Dajcie znać, które smaki najlepsze :).

Banoffee

Banoffee

Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia z masą kajmakową, bananami i bitą śmietanką przygotowane na kruchym spodzie.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: banoffee pie
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy 26 cm
Kalorie: 597kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 100 g masła (½ kostki; stopione)
  • 250 g herbatników (zmielone w blenderze)

Masa kajmakowa

  • 125 g masła
  • 125 g cukru (najlepszy będzie brązowy)
  • 500 ml mleka skondensowanego

Wierzch

  • 6 bananów (pokrojone na plasterki; można skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały)
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (ubita; można też wykorzystać krem z bitej śmietany, czyli bitą śmietanę usztywnioną fixem lub żelatyną/galaretką)
  • 1 kostka gorzkiej czekolady (utarta na tarce o grubych lub drobnych oczkach)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kajmak
  2. Bita śmietana - jak zrobić
  3. Krem z bitej śmietany - jak zrobić
  4. Zamiast przygotowywania masy kajmakowej domowej można wykorzystać 400 g kajmaku z puszki

Jak zrobić

  • Zmielone herbatniki mieszamy dokładnie ze stopionym masłem, ugniatamy i wylepiamy nimi dno i bok tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Wstawiamy tortownicę do lodówki na ok. 10-15 minut.
  • Masło z cukrem roztapiamy na patelni pokrytej nieprzywierającą powłoką.
  • Dodajemy mleko i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 10 minut, często mieszając, aż masa odparuje i zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia (kajmak uzyska właściwą, większą gęstość po wystudzeniu).
  • Przestudzony kajmak wylewamy na schłodzony w tortownicy spód.
  • Na masę kajmakową w tortownicy wykładamy połowę bananów pokrojonych na plasterki i przykrywamy bitą śmietaną.
  • Na bitej śmietanie układamy pozostałe plasterki bananów i dekorujemy wiórkami z czekolady.
  • Przechowujemy banoffee w lodówce, serwujemy pokrojone, tak samo jak tartę.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (całe ciasto podzielone na 12 części) | Kalorie: 597kcal (30%) | Carbohydrates: 64g (21%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 36g (55%) | Tłuszcze nasycone: 22g (138%) | Cholesterol: 111mg (37%) | Sód: 302mg (13%) | Potas: 431mg (12%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 47g (52%) | Witamina A: 1230IU (25%) | Witamina C: 6.4mg (8%) | Wapń: 158mg (16%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Banoffee
Banoffee
24 komentarze
  • Zrobiłem z jedną połowa truskawek a druga z bananami. Problem był z kajmakiem. Robiłem go 2x bo pierwszego za krotko gotowałem a robiąc drugi raz, zmieniłem ilość składników i wyszedł zdecydowanie lepszy (ale stałem godzine nad patelnia). Kolejny problem był taki, że kładąc kajmaka na spód nie mogłem go dobrze rozsmarować bo się przyklejał do łyżki i nie chciał leżeć na spodzie. By nie zmarnować ciastek i kajmaka, zagniotłem je razem i tak położyłem na dno tortownicy (jednak spód musi być bardzo cienki, ponieważ jak on wystygnie, to nie da się go praktycznie pokroić bo się robi strasznie twardy). Potem reszta to już pikuś. Tak więc moja pierwsza próba nie wyszła może idealnie, ale przy następnej próbie wiem co muszę poprawić i na co uważać. Mój Bano-Trusko-ffee był jednak bardzo smaczny i nie wyszedł za słodki. Efekt widać poniżej 🙂

    Dziękuję za przepis 🙂
    Pozdrawiam
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/1005250_10201564005608845_1034771036_n.jpg[/img]

  • robiłam kilkakrotnie banofee pie z przepisu nieesia25 – wszystkim baardzo smakowało jednak dla mnie było trochę za słodkie. Następnym razem wypróbuję Twój przepis 🙂

  • Najpyszniejszy deser jaki kiedykolwiek jadłam! Dodałabym tylko nieco więcej masła-niestety herbatniki nie połączyły się zadowalająco, ale i tak wszamałam wszystko! Posypałam cynamonem i kakao!

  • heheh witam w klubie 😀
    mój komentarz brzmi „Moje ulubione ciasto ever :)”
    a potem zobaczyłam Twój :)))))))))

  • No co ty na podstawową tortownicę ja nie daję całej! jedne są bardziej inne mniej słodkie, po takim jednym kawałku jak ktoś nie lubi aż takich słodkich rzeczy to cię zemdli…

  • ja na taki deser mówię bananoffee pie 😉 a jadłam go ze spodem zrobionym z jasnych ciasteczek + nutella – to dopiero była słodka rozpusta 😀 reszta podobnie, chociaż poszłam na skróty i użyłam gotowego kajmaku 😉

  • Nie miałam zbyt dużego wyboru, bo kupowałam w osiedlowym sklepie. Wykorzystałam herbatniki holenderskie SAN. Jeśli chodzi o herbatniki, to raczej wszystkie smakują podobnie, więc możesz dać te najtańsze i nie powinno być problemu. Jedna z czytelniczek na Facebooku polecała spróbować z solonymi krakersami. Jeśli chodzi o herbatniki digestive, to dotychczas udało mi się je kupić tylko raz i były to LU, smaczne i też nadające się na spód.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom