fbpx
Czytasz właśnie
Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Jedna z prostszych surówek, które lubię serwować przez cały rok. Surówka z białej kapusty – siostra sałatki coleslaw, w której nie znajdziemy marchewki ani majonezu. Można przygotować ją w dowolnym miesiącu, bo praktycznie codziennie w polskich sklepach i na targach dostępna jest biała kapusta.

Taka surówka z białej kapusty to świetny składnik bukietu surówek – przełamie smak delikatnie słodkich buraczków i surówki z marchewki.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Zobacz też
Mizeria

Przygotowując ją, warto pamiętać, że biała kapusta, po poszatkowaniu, powinna zostać delikatnie ugnieciona. Dzięki temu zmięknie, lekko wypuści soki i wystarczy tylko odrobina cebuli, soli i pieprzu, żeby powstała, w najprostszej wersji, surówka z białej kapusty. Można pokusić się o dodanie do niej innych warzyw: utartej na tarce marchewki, odrobiny selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki, natki pietruszki, zamienić białą cebulę na czerwoną, doprawić octem lub sokiem z cytryny, dodać cały lub mielony kminek czy suszony koperek. Będzie smacznym towarzystwem dla ryby z frytkami czy kotleta z ziemniakami i nawet jeśli wolimy nieco bardziej wyszukane dania, warto czasem sięgnąć po tak prostą, przyjemną w smaku, rodzimą klasykę.

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty, do obiadu, z dodatkiem cebuli, jabłek oraz soku z cytryny i odrobiny oliwy. Można doprawić ją solą, pieprzem i cukrem oraz, opcjonalnie, dodać suszony koperek.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z białej kapusty
Liczba porcji: 4 porcje
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ główki białej kapusty (poszatkowana)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 jabłko (opcjonalnie; utarte na tarce o drobnych oczkach)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (lub 1 łyżeczka octu winnego)
  • 1 łyżka koperku (opcjonalnie; drobno posiekany; suszony)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Kapustę delikatnie solimy i ugniatamy dłonią, aż lekko puści sok.
  • Dodajemy pozostałe składniki: jabłko, cebulę, oliwę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku pieprzem oraz, w razie potrzeby, cukrem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty
15 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom