Wielbiciele czekolady pieką muffiny czekoladowe, miłośnicy owoców – owocowe, a tym z Was, którzy za owocowymi dodatkami nie przepadają, proponuję zwykłe, klasyczne muffiny lub wersję z bakaliami, np. proste i szybkie do upieczenia muffiny z makiem. Nie trzeba go sparzać, wystarczy suche składniki połączyć w jednej, a mokre – w drugiej miseczce, potem wymieszać całość i upiec w foremkach.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Eksperymentując z przepisem na muffiny z makiem, możecie dobrać jego ilość według własnych upodobań. Wsypując mniej (pół szklanki) uzyskacie muffiny jaśniejsze, delikatnie piegowate, a dodając więcej – ciemniejsze, o nieco cięższej konsystencji. Oprócz skórki z pomarańczy można wzbogacić ich smak o bakalie: odrobinę orzechów lub migdałów czy rodzynek albo suszonych moreli. Gotowe, wystudzone, można dodatkowo polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą: gorzką lub zwykłą, mleczną, albo białą – podobnie jak przy dekorowaniu babek, keksów czy np. pieguska.
Muffiny z makiem, jeśli zdecydujecie się na wypiek z mąki razowej i dodatek małej ilości cukru (albo całkowite zastąpienie go dietetycznym środkiem słodzącym: cukrem brzozowym lub syropem z agawy), mogą z powodzeniem zastąpić śniadaniowe kanapki czy owsiankę. Podane z jabłkiem lub połówką pomarańczy i ulubioną kawą/herbatą, przyjemnie chrupiące, dodadzą Wam porannej energii niezbędnej na dobry start.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej lub razowej (można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową)
- ½-1 szklanka maku
- ½-¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki mokre
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju lub stopionego masła
- 1 szklanka wody, mleka, jogurtu, maślanki lub soku z pomarańczy
Dodatki (do wyboru)
- miąższ z 1 laski wanilii
- skórka starta z ½ pomarańczy
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Mąka bezglutenowa – przepis
Jak zrobić
- Przed mieszaniem składników nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
- Do jednej miseczki przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję pozostałe, suche składniki. Większa ilość maku po upieczeniu muffinów da efekt ciemniejszego ciasta. Mniej maku to ciasto jaśniejsze, piegowate.
- W drugiej miseczce rozkłócam wszystkie składniki mokre.
- Mieszam składniki suche z mokrymi za pomocą łyżki, do połączenia w gładką, lejącą masę.
- Masą wypełniam formy do muffinów (można wyłożyć je papilotkami lub wysmarować tłuszczem i posypać mąką, bułką tartą lub kaszą manną) do ¾ ich wysokości.
- Wstawiam formy do piekarnika i piekę przez ok. 25-30 minut.UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dopiero na 5 minut przed końcem pieczenia można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy muffiny w środku nie zą jeszcze wilgotne i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
- Po upieczeniu od razu wyjmuję muffiny z makiem z piekarnika i studzę na kratce, żeby chłodne powietrze miało dostęp do ich spodów.
Ciekawa jestem, która wersja smakowa bardziej przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się w komentarzach swoimi propozycjami dodatków :).
Wyszły bardzo dobre, dałam pół szklanki maku.
Właśnie się robią, czekam na efekt… chodziły za mną od dłuższego czasu
Trzymam kciuki :).
Na razie udało mi się dzisiaj wrzucić poradnik o ty jak ugotować sam budyń :). Ale babeczki z budyniem dopisuję do listy, zarówno w wersji „cupcake” jak i na kruchym cieście :).
ja bym chętnie zobaczyła babeczki na kruchym cieście z budyniem 🙂
aż ślinotoku dostałam :), na prawdę wspaniałe te muffinki i za pewne niedługo przetestuję przepis