Łatwe, szybkie, efektowne ciasto z malinami, które charakteru nabiera dzięki dodatkowi orzechów nerkowców, chociaż, dowolnie, możecie modyfikować dodatek bakalii, zastępując je pistacjami, orzechami włoskimi lub blanszowanymi migdałami. To bardzo prosta receptura, a maliny same w sobie są piękną dekoracją placka. Nie trzeba polewy, chociaż można ją, opcjonalnie, dodać, wykorzystując gorzką, mleczną lub białą czekoladę.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Można upiec je w wersji bez mleka oraz bez nabiału, zastępując masło olejem i wykorzystując sok pomarańczowy lub zwykłą wodę. Warto pokusić się o sprawdzenie takiego smaku, zwłaszcza że pomarańcza, w połączeniu z malinami i orzechami, stworzy ciekawy, świeży smak. Ciasto z malinami można upiec z mąki bezglutenowej, a jeśli macie w domu 18 foremek na muffiny, możecie przełożyć do nich masę, udekorować malinami i orzechami i skrócić czas pieczenia do 25 minut.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 szklanki mąki (przesiana)
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (przesiany razem z mąką)
- ¾-1 szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
- ¾ szklanki oleju lub stopionego masła
- ¾ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, wody lub soku pomarańczowego (do wyboru)
- 250 g świeżych malin
- 100 g orzechów nerkowców (można zastąpić pistacjami, orzechami włoskimi lub blansowanymi migdałami)
- skórka starta z ½ pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z 1 laski wanilii; opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Maliny - właściwości, walory, witaminy
- Zakalec - dlaczego powstaje
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 180 °C (czas nagrzewania jest równy czasowi mieszania składników).
- Mąkę z proszkiem mieszam z cukrem w misce za pomocą łyżki.
- Dodaję mokre składniki na ciasto: jajka, jogurt (lub inny dodatek płynny z listy - do wyboru), olej lub masło oraz skórkę z pomarańczy lub wanilię i mieszam całość łyżką na gładkie, gęste ciasto.
- Przekładam ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną.
- Wierzch ciasta posypuję nerkowcami i delikatnie, na różną głębokość, wciskam w masę maliny.
- Wstawiam do piekarnika na ok. 50-60 minut. Piekę do tzw. suchego patyczka.
- Gotowe ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce, w foremce. Z foremki wyjmuję dopiero całkowicie wystudzone.
- Ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą z czekolady.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, jak Wam się uda i czy przypadnie do gustu moje ciasto z malinami. Czekam na Wasze opinie!