fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z wiśni

Zupa z wiśni

Zupa z wiśni

Można przygotować ją również z czereśni – w zależności od tego, którymi owocami aktualnie dysponujemy. Zupa z wiśni, wspomnienie dzieciństwa. Nie wiem czemu za nią nie przepadałam, może po prostu nikt nie ugotował mi jej tak jak trzeba? Może z wiekiem zmieniły się trochę moje preferencje smakowe?

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Dziś zupa z wiśni smakuje wyśmienicie! Moje wiśnie zerwałam w ogrodzie u rodziców, część zjedliśmy siedząc przed telewizorem, część znalazła się w tarcie z wiśniami, a z pozostałych przygotowałam aromatyczną, letnią zupę wiśniową z cynamonową nutką.

Zobacz też
Ogórki kiszone

Ta zupa to bardzo przyjemny aromat, a jej zapach kojarzy mi się z grzanym winem. Pychotka :).

Zupa z wiśni

Zupa z wiśni

Zupa z wiśni pachnąca goździkami i cynamonem, bez mąki pszennej i ryżu, aromatyczna, lekka, kwaskowata i letnia. Najlepsza zupa z wiśni na obiad.
4.67 z 9 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa z wiśni
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 750 ml wody (¾ litra)
  • 300 g owoców (drylowane wiśnie lub czereśnie)
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 1 łyżka miodu (najlepszy będzie miód spadziowy)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 5 goździków
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Owoce razem z przyprawami zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości.
  • Odcedzam (zachowuję wywar!) i przecieram przez sito lub, bez odcedzania, miksuję całość w blenderze.
  • Kilka łyżek śmietanki mieszam intensywnie z mąką i cukrem. Stopniowo dodaję pozostałą śmietankę.
  • Łączę wszystkie składniki, chwilę gotuję i serwuję lub odstawiam do wystudzenia i schłodzenia.
  • Zupa z wiśni świetnie smakuje podana na ciepło lub na zimno, z dodatkiem biszkoptów lub groszku ptysiowego. Można też podać ją z ugotowanym makaronem lub ryżem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (1)
4.67 from 9 votes (9 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom