fbpx
Czytasz właśnie
Lasagne ze szparagami

Lasagne ze szparagami

Lasagne ze szparagami

Bezapelacyjnie wygrałabym konkurs na najmniej fotogeniczne lasagne. Zawsze. Za każdym razem wyglądają apetycznie w piekarniku, świetnie prezentują się na talerzu, a na fotografii – niespecjalnie. Za to za każdym razem świetnie smakują i to liczy się w pierwszej kolejności. Tym razem przygotowałam lasagne ze szparagami. Na szybko, dysponując znikomą ilością składników. I udało się! Takich lasagne jeszcze u mnie nie było.

Zobacz też: Więcej pomysłów na makaron

Lasagne ze szparagami to nietrudny do przygotowania obiad wegetariański, który wielbiciele mięsa mogą wzbogacić, dokładając na wierzch warzyw włoską wędlinę, np. szynkę prosciutto. Spróbujcie dorzucić odrobinę skórki z cytryny, jeśli lubicie bardziej wyrazisty aromat. Poeksperymentujcie z suszonymi ziołami, bo do szparagów świetnie pasuje tymianek. Pokuście się o prażone migdały lub orzechy do posypania. Albo skorzystajcie z podstawowej receptury dla zakupowych leniuchów, wykorzystując bazowe składniki.

Lasagne ze szparagami

Lasagne ze szparagami

Lasagne ze szparagami czyli przepis na prosty obiad wegetariański bez mięsa. Makaron lasagne przekładany blanszowanymi szparagami, sosem beszamelowym i serem parmezanem lub mozzarellą.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 410kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg szparagów (oczyszczone)
  • sos beszamelowy z 500 ml mleka
  • 1 opakowanie makaronu na lasagne
  • 200 g sera żółtego (najlepiej parmezan lub mniej kaloryczna mozzarella)
  • 5 ząbków czosnku (opcjonalnie; obrany, pokrojony w cieniutkie plasterki, może być zeszklony na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić sos beszamelowy
  2. Jak oczyścić szparagi

Jak zrobić

  • Zaczynam od przygotowania szparagów. Myję, obieram, ustawiam w pionie w garnku (można związać je nitką lub wykorzystać specjalny garnek do gotowania szparagów) i blanszuję przez ok. 3 minuty.
  • W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym umieszczam na dnie odrobinę sosu beszamelowego, układam na wierzchu płaty makaronu.
  • Kładę na wierzchu kilka szparagów, posypuję czosnkiem i serem.
  • Polewam sosem i przykrywam makaronem. Powtarzam czynności aż do uzyskania 3-4 warstw makaronu.
  • Płatki makaronu, które mają znajdować się na wierzchniej warstwie, przed położeniem moczę we wrzącej wodzie. Zapobiegnie to ich przypaleniu. Można obłożyć je kawałkami masła i serem.
  • Przykryte naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 °C i zapiekam przez ok. 20 minut, chyba że przepis podany na opakowaniu makaronu sugeruje inny czas i temperaturę.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 410kcal (21%) | Carbohydrates: 42g (14%) | Białko: 19g (38%) | Fat: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Tłuszcze wielonienasycone: 1g | Tłuszcze jednonienasycone: 2g | Cholesterol: 43mg (14%) | Sód: 539mg (23%) | Potas: 456mg (13%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 965IU (19%) | Witamina C: 5mg (6%) | Wapń: 269mg (27%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie znać, jak Wam smakuje :).

Zobacz też
Gęś po staropolsku

Lasagne ze szparagami
Lasagne ze szparagami

Zjadłabym jeszcze… A nic nie zostało!

7 komentarzy
  • lasagne lubie z cukinia i feta a szparagi w sosie smietanowym z cebulą, boczkiem z makaronem kokardki 🙂 mniam

  • Nie męczy :). Pewnie dlatego, że to kuchnia połączona z salonem i tylko dwie ściany są czerwone, a pozostałe, te większe – białe. Do tego duże dwa okna i drzwi balkonowe oraz jasne meble.

  • [..YouTube..] Nie męczy :). Pewnie dlatego, że to kuchnia połączona z salonem i tylko dwie ściany są czerwone, a pozostałe, te większe – białe. Do tego duże dwa okna i drzwi balkonowe oraz jasne meble.

  • Szparagi pod beszamelem pycha. Ja do beszamelowego sosu, na bazie tego, który robisz, dodaję jeszcze odrobinę rosołu (wtedy nie dodaję innych przypraw już) i żółtko. Moja Mama dodaje jeszcze czasem łyżkę śmietany. Wychodzi pyszny, kremowy. Do tego na talerz zielone szparagi i makaron, najlepiej kolorowy 😉

    Mam pytanie z innej beczki, nie męczy Cię czerwona kuchnia? Mnie się marzy łazienka w takim kolorze.

  • [..YouTube..] Szparagi pod beszamelem pycha. Ja do beszamelowego sosu, na bazie tego, który robisz, dodaję jeszcze odrobinę rosołu (wtedy nie dodaję innych przypraw już) i żółtko. Moja Mama dodaje jeszcze czasem łyżkę śmietany. Wychodzi pyszny, kremowy. Do tego na talerz zielone szparagi i makaron, najlepiej kolorowy 😉

    Mam pytanie z innej beczki, nie męczy Cię czerwona kuchnia? Mnie się marzy łazienka w takim kolorze.

  • Uwielbiam lasagne, chociaż jeszcze nigdy nigdy nie jadłam samej z warzywami:) Muszę wypróbować inną wersję bo ostatnio robiłam z mięsem mielonym a mam w domu kogoś kto nie lubi mielonego. Więc chyba spróbuję ze szparagami:)
    Pozdrawiam

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom