Amerykański wypiek, który podbił serca miłośników ciast na całym świecie i uniwersalne owoce, które świetnie wzbogacają jego smak. Ciasto bananowe, pieczone w keksówce, przypominające chleb. To właśnie dlatego anglojęzyczni smakosze mówią na nie banana bread.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
To jedno z łatwiejszych do zrobienia ciast, a do jego przygotowania najlepiej wykorzystać mąkę orkiszową typu ok. 500, która obniży nieco indeks glikemiczny wypieku i sprawi, że po zjedzeniu kawałka banana bread uczucie sytości pozostanie na dłużej. Ale jak tu być szybko sytym, kiedy wcześniej, przez kilkadziesiąt minut pieczenia, po domu rozchodzi się obłędny zapach pieczonych bananów połączony z aromatem roztapiających się pod wpływem ciepła kawałków czekolady?
Chciałam przygotować moje ciasto bananowe już dawno, pamiętając jego smak poznany podczas podróży do USA i wizyty w kultowej, malutkiej cukierni BabyCakes NYC, znanej z wypieku ciast na plan filmu „Jagodowa miłość”. Smak tamtejszego ciasta, choć odrobinę za słodkiego, na długo pozostał w mojej pamięci. Chciałam przygotować wypiek zdrowszy, odchudzony, a przy okazji – ekonomiczny, bo bardzo dojrzałe banany, które idealnie nadają się do przygotowania mojego ciasta bananowego, często można kupić w przecenie: są miękkie, miejscami poplamione, za to bajecznie słodkie. Dzięki temu można upiec ciasto bananowe bez cukru, którego w USA dodaje się do wypieków stanowczo zbyt wiele.
Czekoladę, w zdrowszej wersji, proponuję zastąpić bakaliami, bo do bananów świetnie pasuje przełamująca ich smak żurawina, chociaż można też pokusić się o dodanie daktyli, orzechów czy rodzynek.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa
- 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej)
- 2 banany (bardzo dojrzałe)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki (przesiana)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z ½ cytryny
- ½-¾ szklanki czekolady, rodzynek, orzechów lub daktyli (w niewielkich kawałkach; opcjonalnie)
Do posmarowania
- masło orzechowe (opcjonalnie)
Do dekoracji
- plasterki bananów, chipsy bananowe, lukier lub polewa czekoladowa (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło orzechowe
- Zakalec - jak go uniknąć
- Jak przygotować bakalie do ciasta
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 st. C, góra + dół (czas mieszania składników jest czasem nagrzewania piekarnika).Masło ucieram na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera.
- Dodaję banany, znów ucieram na najwyższych obrotach, do połączenia składników.
- Wbijamy do masy jedno jajko i rozmiksowujemy do połączenia składników. Powtarzamy czynność z drugim jajkiem.
- Stopniowo, w 3-4 partiach, dosypuję do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za każdym razem rozmiksowuję na najmniejszych obrotach miksera, do połączenia składników.
- Dolewam do masy sok z cytryny (można dodawać go stopniowo, po każdej partii mąki z proszkiem lub wlać całość po wykonaniu kroku 4). Rozmiksowuję na najmniejszych obrotach miksera, do połączenia składników.
- Dodaję opcjonalne dodatki, mieszając na najniższych obrotach miksera lub za pomocą łyżki.
- Przekładam masę do keksówki i wstawiam do piekarnika. Piekę ciasto przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu foremkę od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
- Wystudzone ciasto można, opcjonalnie, polać polewą lub lukrem oraz udekorować plasterkami banana lub bananowymi chipsami. Po pokrojeniu świetnie smakuje z masłem orzechowym :).
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, na które dodatki postawicie w swoich wypiekach. Piszcie koniecznie z czym ciasto bananowe smakuje Wam najbardziej!
Przepis podany mega profesjonalnie, zaraz biegnę po składniki i do dzieła!
Jaka mąka została użyta w przepisie?
Była to mąka orkiszowa – typ 500.