fbpx
Czytasz właśnie
Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurek

Jajecznica z kurkami czyli sobotnie śniadanie, obowiązkowo na tzw. „pełnym wypasie”. Choć z domu rodzinnego wyniosłam zwyczaj jedzenia smacznych i pożywnych śniadań w ciągu całego tygodnia, te sobotnie szczególnie zapadły mi w pamięć. Mieliśmy zawsze bogato zastawiony stół, a każdy sam komponował sobie zawartość swojego talerza. Tym razem pokażę Wam jak zrobić jajecznicę z kurkami. To proste, a jednak już takie lekko ekskluzywne śniadanie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Najlepszy smak uzyskamy, łącząc jajecznicę z odrobiną świeżej bazylii, która doskonale pasuje do wszelkich dań z jajek. Opcjonalnie, jajecznica z kurkami może być posypana odrobiną białego sezamu lub usmażona na wcześniej uprażonej gorczycy. Taki dodatek nie tylko wzbogaci smak całego dania, ale przy okazji będzie przyjemnie chrupać podczas jedzenia.

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Pyszna jajecznica z kurkami, smażona na maśle klarowanym, z dodatkiem zeszklonej cebuli, odrobiny gorczycy, która przyjemnie chrupie i świeżych ziół.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajecznica z kurek, jajecznica z kurkami
Liczba porcji: 1 osoba
Kalorie: 391kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2-3 jajka
  • ½ cebuli (nieduża; drobno pokrojona)
  • 50-100 g kurek (dokładnie umyte w zimnej wodzie i przelane wrzątkiem na durszlaku)
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka klarowanego masła (lub np. oleju kokosowego)
  • 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
  • szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Krok opcjonalny: Na suchej patelni prażę gorczycę (powinna się rozgrzać i zacząć lekko strzelać).
  • Dodaję masło i na niewielkim ogniu szklę cebulę do miękkości.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję kurki (mogą być pokrojone, ale ja wolę w całości) i przesmażam na średnim ogniu aż zmiękną.
  • Do grzybów wbijam jajka i trzymam całość (bez mieszania!) na średnim ogniu, żeby białko lekko się ścięło.
  • Mieszam całość, żeby żółtka połączyły się z białkami, a jajecznica uzyskała pożądaną konsystencję.
  • Dekoruję jajecznicę bazylią i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja na bazie 3 jajek i 100 g kurek | Kalorie: 391kcal (20%) | Carbohydrates: 13g (4%) | Białko: 19g (38%) | Fat: 28g (43%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 529mg (176%) | Sód: 276mg (12%) | Potas: 768mg (22%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 995IU (20%) | Witamina C: 5mg (6%) | Wapń: 102mg (10%) | Żelazo: 6mg (33%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Uwielbiam, gdy jajecznica z kurkami pachnie na talerzu! Szkoda, że sezon kurkowy trwa tak krótko… A może to dobrze, bo im dłużej wyczekiwana przyjemność, tym smakuje lepiej?

Zobacz też
Ciasto z jagodami

Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami

Dajcie mi znać w komentarzach, czy jajecznica z dodatkiem kurek przypadła Wam do gustu. Z których składników ją przygotowaliście?

34 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom