fbpx
Czytasz właśnie
Zapiekanka ze szpinaku

Zapiekanka ze szpinaku

Zapiekanka ze szpinaku

Potrawa nieco pracochłonna, jeśli nie dysponujemy mikserem lub maszynką do mięsa i musimy ugniatać masę widelcem. Za to smaczna, jak to ze szpinakiem często bywa :). Zapiekanka ze szpinaku, puszysta za sprawą ubitych na pianę białek. Delikatna w smaku, z dużą ilością sera i jajkami, bardzo pożywna i idealna na kolację.

Zobacz też: Więcej przepisów na kolację

Zrobiłam tę potrawę 2 razy – jednego dnia bez czosnku (taką wersję miałam zapisaną w swoich zbiorach przepisów), drugiego dnia z czosnkiem i właśnie ta zapiekanka ze szpinaku smakowała mi najbardziej.

Zapiekanka ze szpinaku

Zapiekanka ze szpinaku

Zapiekanka ze szpinaku z twarogiem i serem żółtym czyli zapiekanka szpinakowa na pianie z białek. Prosta do zrobienia zapiekanka gotowa w 30 minut.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zapiekanka ze szpinaku
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 3 jajka (osobno żółtka, a białka ze szczyptą soli ubite na sztywną pianę)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 500 g świeżego szpinaku (umyty, osuszony, drobno pokrojony; można zastąpić mrożonym, pod warunkiem że go wcześniej się rozmrozi i odciśnie na sicie z nadmiaru wody)
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • 200 g żółtego sera
  • bułka tarta (do posypania dna naczynia żaroodpornego)
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Domowy twaróg - prosty przepis

Jak zrobić

  • Twaróg ucieram z żółtkami, 1 łyżką masła, czosnkiem i kaszą manną, doprawiam. Powinna powstać jednolita, starannie wyrobiona, gęsta masa.
  • Mieszam masę serową ze szpinakiem.
  • Ubijam białka na sztywną pianę.
  • Połowę ubitych białek dodaję do masy serowej, ostrożnie mieszając łyżką. Powtarzam czynność z drugą połową piany.
  • Całość przekładam do wysmarowanego pozostałym masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego, wyrównuję brzegi i polewam śmietaną.
  • Po wierzchu posypuję żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 °C na ok. 30 minut.
  • Zapiekanka wyjdzie bardzo miękka, więc do nakładania potrzebna będzie szeroka łopatka.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

4 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom