fbpx
Czytasz właśnie
Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho

Na upalne letnie dni (których nie mamy niestety zbyt wiele) idealne, lekkie i smaczne danie, czyli gazpacho. Dojrzałe pomidory,  pachnący ogórek, wyrazisty smak papryki. Już wiem, że konieczna będzie dokładka.

Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku.

Zobacz też: Więcej przepisów na chłodniki

Pamiętam swoje pierwsze spotkanie z kuchnią hiszpańską. Jako 17-letnia dziewczyna pojechałam na młodzieżowy obóz na Costa Brava. Mała miejscowość Pineda de Mar, jednogwiazdkowy hotelik prowadzony przez 3-osobową rodzinę. W holu stało pianino, na którym grałyśmy codziennie z koleżankami, a mała, hotelowa restauracja serwowała nam przysmaki kuchni z całej Hiszpanii, chociaż grupa młodzieży bardziej interesowała się wtedy zjedzeniem czegoś w sieciowych fast foodach. Miłość do kuchni hiszpańskiej przyszła z wiekiem. Pierwsze kilka łyków gazpacho… Przecież znam już ten smak! Wspominam z rozrzewnieniem czasy, kiedy na wakacjach chciało się jeść głównie lody i słodycze. Z jednej strony żałuję, że nie wykorzystałam tamtego czasu do poznawania hiszpańskich smaków. Z drugiej – wierzę, że jeszcze przyjdzie na to odpowiednia pora. Tymczasem zjem kolejną miseczkę gazpacho, bo na szczęście nie trzeba mieszkać w Hiszpanii, żeby rozkoszować się jego genialnym w swej prostocie smakiem.

Zobacz też
Masło czerwone - pomidorowe

Chłodnik gazpacho

Gazpacho

Gazpacho - przepis na chłodnik andaluzyjski. Najlepsze gazpacho z pomidorów, soku pomidorowego, papryki, czosnku i cebuli serwowane z grzankami.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: chłodnik andaluzyjski, gazpacho
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 750 g dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, z usuniętymi pestkami)
  • 300 g ogórków (obrane ze skórki)
  • 250 g papryki (najlepiej zielona i żółta, upieczona w folii aluminiowej (220 °C, 40 min, po upieczeniu obrana ze skórki))
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 cebula (duża)
  • 1 kromka chleba pszennego (bez skórki; namoczona w wodzie, odciśnięta)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ l soku pomidorowego
  • listki świeżej bazylii
  • sól, biały pieprz
  • grzanki z 4 kromek pszennego chleba (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Zamiast chłodzić w lodówce przez 3 godziny, gazpacho można podać z kostkami lodu.

Jak zrobić

  • Odkładamy ⅕ warzyw oprócz czosnku, kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie podsypujemy solą (zwłaszcza cebulę).
  • Pozostałe warzywa, razem z odciśniętym chlebem, octem i oliwą z oliwek miksujemy, a pod koniec do uzyskanej masy dodajemy sok pomidorowy.
  • Delikatnie mieszamy z odłożonymi warzywami (lub po schłodzeniu dekorujemy nimi wierzch chłodnika), doprawiamy i odstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki*.
  • Gazpacho podajemy posypane grzankami i udekorowane świeżą bazylią.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Chłodnik gazpacho
Chłodnik gazpacho

Gazpacho jest przepyszne, polecam je przede wszystkim fanom dań pomidorowych. Jeśli użyte przez nas warzywa będą dojrzałe, świeże i dobrej jakości, chłodnik pomidorowy będzie smakował po prostu bajecznie.

54 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom