fbpx
Czytasz właśnie
Łosoś z kurkami i szpinakiem

Łosoś z kurkami i szpinakiem

Tak dobry, że nie mogliśmy przestać go jeść. Tak prosty w przygotowaniu, że nie trzeba było zbyt dużo wysiłku, a efekt widać poniżej. Łosoś z kurkami i szpinakiem czyli moje dwa ulubione dodatki do łososia połączone w jednej potrawie.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza

Ryba taka jak łosoś, o charakterystycznym smaku, komponuje się dobrze z kwaskowatymi dodatkami lub składnikami łagodnymi, które uzupełnią danie i dodadzą mu kolorystyki oraz wilgotności czy chrupkości. Tak właśnie jest z grzybowym sosem: łosoś z kurkami to połączenie wyrazistego i łagodnego smaku, bo kurki to delikatne grzyby, które nie pachną intensywnie i nie nadają daniu ciemnej barwy.

Łosoś z kurkami i szpinakiem

Łosoś z kurkami i szpinakiem czyli pomysł na smaczny obiad lub kolację. Łosoś z sosem kurkowym i listkami smażonego szpinaku posypany sezamem.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: łosoś z kurkami i szpinakiem
Liczba porcji: 2
Kalorie: 782kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300-400 g filetów z łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • sos sojowy
  • sok z ½ cytryny
  • masło klarowane (można zastąpić olejem kokosowym)

Sos

  • 100 g kurek (świeże, umyte i odcedzone lub mrożone, przelane wrzątkiem)
  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • 5 łyżek śmietanki kremówki (można zastąpić śmietanką creme fraiche)
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka sezamu (uprażony na suchej patelni)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • sól, biały pieprz
  • 2 garście szpinaku (świeży, skropiony oliwą z oliwek lub smażony na patelni na maśle)
  • 2 łyżki orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić szpinak do obiadu

Jak zrobić

  • Łososia obranego ze skóry lub ze skórą nacieram czosnkiem i moczę przez 1-2 godziny w sosie sojowym (w lodówce lub chłodnym miejscu).
  • Cebulę szklę na maśle, odsuwam na bok patelni.
  • Dodaję gorczycę i prażę, a kiedy zacznie mocno pachnieć, odsuwam na cebulę.
  • Kurki obgotowuję we wrzątku, następnie odcedzam, kroję i dodaję na patelnię do podsmażenia.
  • Zalewam podsmażone grzyby, cebulę i gorczycę śmietanką, zagotowuję i zmniejszam ogień.
  • Duszę sos kilka minut na niewielkim ogniu, zagęszczając w razie potrzeby mąką kukurydzianą.
  • W czasie duszenia sosu smażę łososia na klarowanym maśle, z obu stron, na drugiej patelni. Można podlewać go odrobiną sosu sojowego, w którym się moczył.
  • Serwuję rybę z sosem, posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem, z dodatkiem szpinaku posypanego orzechami włoskimi.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Kalorie: 782kcal (39%) | Carbohydrates: 16g (5%) | Białko: 39g (78%) | Fat: 63g (97%) | Tłuszcze nasycone: 29g (181%) | Cholesterol: 210mg (70%) | Sód: 2200mg (96%) | Potas: 1392mg (40%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 3425IU (69%) | Witamina C: 17.2mg (21%) | Wapń: 156mg (16%) | Żelazo: 5.8mg (32%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom