Tak dobry, że nie mogliśmy przestać go jeść. Tak prosty w przygotowaniu, że nie trzeba było zbyt dużo wysiłku, a efekt widać poniżej. Łosoś z kurkami i szpinakiem czyli moje dwa ulubione dodatki do łososia połączone w jednej potrawie.
Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza
Ryba taka jak łosoś, o charakterystycznym smaku, komponuje się dobrze z kwaskowatymi dodatkami lub składnikami łagodnymi, które uzupełnią danie i dodadzą mu kolorystyki oraz wilgotności czy chrupkości. Tak właśnie jest z grzybowym sosem: łosoś z kurkami to połączenie wyrazistego i łagodnego smaku, bo kurki to delikatne grzyby, które nie pachną intensywnie i nie nadają daniu ciemnej barwy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 300-400 g filetów z łososia
- 1 ząbek czosnku
- sos sojowy
- sok z ½ cytryny
- masło klarowane (można zastąpić olejem kokosowym)
Sos
- 100 g kurek (świeże, umyte i odcedzone lub mrożone, przelane wrzątkiem)
- 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
- 5 łyżek śmietanki kremówki (można zastąpić śmietanką creme fraiche)
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka sezamu (uprażony na suchej patelni)
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- sól, biały pieprz
- 2 garście szpinaku (świeży, skropiony oliwą z oliwek lub smażony na patelni na maśle)
- 2 łyżki orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić szpinak do obiadu
Jak zrobić
- Łososia obranego ze skóry lub ze skórą nacieram czosnkiem i moczę przez 1-2 godziny w sosie sojowym (w lodówce lub chłodnym miejscu).
- Cebulę szklę na maśle, odsuwam na bok patelni.
- Dodaję gorczycę i prażę, a kiedy zacznie mocno pachnieć, odsuwam na cebulę.
- Kurki obgotowuję we wrzątku, następnie odcedzam, kroję i dodaję na patelnię do podsmażenia.
- Zalewam podsmażone grzyby, cebulę i gorczycę śmietanką, zagotowuję i zmniejszam ogień.
- Duszę sos kilka minut na niewielkim ogniu, zagęszczając w razie potrzeby mąką kukurydzianą.
- W czasie duszenia sosu smażę łososia na klarowanym maśle, z obu stron, na drugiej patelni. Można podlewać go odrobiną sosu sojowego, w którym się moczył.
- Serwuję rybę z sosem, posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem, z dodatkiem szpinaku posypanego orzechami włoskimi.