fbpx
Czytasz właśnie
Zapiekanka jajeczna z grzybami

Zapiekanka jajeczna z grzybami

Zapiekanka jajeczna z grzybami

Sezon grzybobrań uważam za rozpoczęty! Podczas wyprawy do lasu na jeżyny moja przyjaciółka Ania znalazła podgrzybka, sitaka i kozaka, z których dzisiaj (upraszczając nieco przepis do 3 podgrzybków 😉 ) przygotowałam dobrą kolację. Zapiekanka jajeczna z grzybami: prosta, smaczna i pożywna.

Zobacz też: Więcej pomysłów na smaczne kolacje

Zapiekanka jajeczna z grzybami

Zapiekanka jajeczna z grzybami

Zapiekanka jajeczna z grzybami czyli jajka z piekarnika z dodatkiem grzybowej potrawki, serwowane, opcjonalnie, z wędliną. Smaczna kolacja lub pożywne, białkowe śniadanie.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zapiekanka jajeczna z grzybami
Liczba porcji: 3 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 podgrzybki (oczyszczone, umyte, pokrojone na plasterki)
  • 2 łyżki sosu pomidorowego 100% (można zastąpić keczupem)
  • ¼ małej papryczki chili (drobno pokrojona)
  • ¼ zielonej papryki (pokrojona w kostkę)
  • 2 plasterki dojrzałego pomidora (pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 listki suszonej bazylii (drobno pokruszone)
  • sól i pieprz
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • 4 plasterki Plasterki wędliny (opcjonalnie; np. polędwica sopocka)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na oliwie szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy paprykę i papryczkę chili i delikatnie podsmażamy aż zmięknie.
  • Dodajemy grzyby, mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy pomidora i koncentrat/keczup i delikatnie mieszając przesmażamy całość aż do uzyskania konsystencji 'papki' grzybowej, pod koniec doprawiając całość.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, układamy na dnie plasterki wędliny. Na wierzchu każdego z plasterków kładziemy farsz grzybowy, formując w nim zagłębienie, do którego następnie wbijamy surowe jajko.
  • Zapiekamy całość w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 °C przez ok. 15-20 minut.
  • Podajemy z chrupkim pieczywem posmarowanym masłem, np. czosnkowym.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

2 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom