Smak słodkości mojego dzieciństwa: eklery, eklerki, klasycznie przygotowywane na zaparzanym cieście, przekładane kremem z bitej śmietany, maślanym lub ptysiowym i dekorowane polewą czekoladową. Podobno nazwa „eclaire” oznacza błyskawicę i sugeruje, że te pyszne słodkości można zjeść błyskawicznie, na jeden raz :). Można przygotować je w różnych kształtach i kolorach, dając pole do popisu swojej kulinarnej wyobraźni.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 1 szklanka mąki
- 75 g masła
- 1 szklanka wody
- 4 jajka (duże)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Krem do eklerów
- 250 g mascarpone
- 330-500 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 2 łyżki cukru lub cukru-pudru (polecam ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
Do dekoracji
- polewa czekoladowa
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Polewa czekoladowa - przepis
- Krem z bitej śmietany z mascarpone - przepis
Jak zrobić
Ciasto na eklery
- Wodę, masło i sól zagotowuję w rondlu.
- Zdejmuję rondel z palnika i od razu wsypuję mąkę, dokładnie i intensywnie mieszając łyżką, aż do uzyskania kuli ciasta. Odstawiam do delikatnego przestudzenia.
- Do ciasta wbijam po jednym jajku i dokładnie rozmiksowuję na wysokich obrotach. Kolejne jajko wbijam dopiero po rozmiksowaniu poprzedniego.
Pieczenie eklerów
- Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskam ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Eklery powinny mieć długość ok. 5-12 cm i warto nakładać je w odległości min. 4 cm od siebie, bo ciasto rośnie w czasie pieczenia.
- Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C (tryb góra+dół; przy włączonym termoobiegu temperaturę trzeba obniżyć o 20 st. C) i piekę przez ok. 20-30 minut. Ciasto powinno być złoto-brązowe.
Dekorowanie eklerów
- Po upieczeniu ciasto na eklery od razu wyjmuję z piekarnika i po wystudzeniu przekrawam.
- Górne części eklerów moczę w polewie czekoladowej i odstawiam do stężenia.
- Mascarpone miksuję na dużych obrotach miksera, od samego początku wlewając stopniowo, cienką strużką, śmietankę. Ubijam do momentu gdy krem będzie stabilnie trzymać się ubijaków od miksera, bez spływania.UWAGA: nie wolno ubijać kremu zbyt długo, bo może się zwarzyć.
- Za pomocą szprycy rozprowadzam krem na dolnych częściach eklerów, przykrywam górnymi i delikatnie dociskam.
- Przekładam eklery na ok. 1 godzinę do lodówki.
Wartości odżywcze
Moje eklery przygotowałam w wydaniu nie do końca klasycznym. Zaparzyłam ciasto, przecisnęłam przez szprycę i nie mogłam sobie odmówić wymyślenia nietypowego, pofalowanego wzoru. Do nadzienia wybrałam krem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone, który można zrobić, ubijając schłodzony serek i powoli wlewając zimną śmietankę kremówkę.
Eklerki udekorowałam polewą czekoladową o dość rzadkiej konsystencji, więc łatwo było mi zanurzać każdy kawałek i dokładnie pokryć go słodką warstwą. Gdybym miała w domu bakalie, np. orzechy, posiekałabym je drobno i posypała zastygającą polewę. Ale takie w prostej dekoracji prezentują się równie pięknie, a smakują wybornie!
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne desery
Jeśli nie z klasycznym nadzieniem, to może z kremem budyniowym? Serwował ktoś z Was eklery w ten sposób? Dajcie znać, jak się udały i czy smakowały :).
Zrobiłam, wyszły genialne. Caly dom pachnie eklerami, a ja się czuję jak genialny francuski cukiernik ? gdybym wiedziała wcześniej, że to takie proste…
Dzięki za wypróbowanie receptury i cieszę się ogromnie, że się udały <3.
Mniam! Wspaniale wyglądają te eklerki! Muszę wykorzystać ten przepis 🙂
Wyglądają przepysznie, zdecydowanie lepiej niż te z cukierni 🙂