Nadchodzi czas, kiedy na stołach zagości znów zupa z kabaczka, bardzo prosta do przygotowania, zwłaszcza jeśli hurtowo zrobicie na obiad purèe z kabaczka. To jedna z tych prostych receptur dla niecierpliwych i nieco rozleniwionych kucharzy, bo zupę, dysponując blenderem, przygotujecie w 20 minut. Smak kabaczka łączy się tu z mlekiem kokosowym i curry, niemal równie dobrze jak smak dyni, choć na tę wersję zupy, jedną z moich ulubionych, poczekamy do jesieni.
Zobacz też: Więcej pomysłów na pyszny obiad
Zupa z kabaczka jest idealna na lato. Tylko kilka prostych składników, niedużo kalorii i więcej czasu dla nas – do wyjścia na spacer lub posiedzenia na werandzie czy balkonie z ulubioną książką. Można rozłożyć poduszki na leżance, a kiedy zajdzie słońce, zapalić lampion, otulić stopy kocem i zjeść na kolację lekko podgrzaną, delikatną, kremową zupę z chrupiącymi orzechami.
Wiosna dopiero kiełkuje za oknem, a ja wyglądam już lata. W głowie rodzi się plan kolejnego wyjazdu. To będzie kraj, w którym raczej nie rosną kabaczki. Może nawet kilka krajów… Wspominam wakacje sprzed 2 lat, kiedy jadłam zupę z kabaczka, piłam lekkie wino i dyskutowałam z moim przyjacielem Edwardem o tym jak to będzie w Australii. Nie przypuszczałam wtedy, że po świecie zacznę podróżować tak intensywnie, że przepis na zupę z kabaczka na publikację poczeka niemal 2 lata.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa
- 500 g kabaczka (obrany ze skórki, bez pestek, zmiksowany w blenderze; przed miksowaniem można upiec kabaczek w piekarniku przez ok. 30-40 minut w 220 °C)
- 300 ml mleka kokosowego z puszki (można zastąpić śmietanką kremówką)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki masła (można zastąpić olejem roślinnym)
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
Do dekoracji
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 10 listków świeżej mięty
- 1 szczypta curry
- 5 orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Na patelni lub w garnku szklę cebulę na maśle.
- Dodaję czosnek i znów szklę całość.
- Dodaję zmiksowany kabaczek i zalewam mlekiem kokosowym. Zagotowuję.
- Gotuję zupę przez ok. 5 minut. Doprawiam curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Opcjonalnie można też doprawić zupę z kabaczka sokiem z cytryny.
- Trzymam zupę na ogniu jeszcze przez kilka minut, następnie przelewam do miseczek i dekoruję papryczką chili, orzechami i dodatkowymi przyprawami.
a bez mleczka, cebuli i ogolnie jak mam tylko kabaczka da się?
Można upiec kabaczka, obrać ze skóry i zmiksować w blenderze, dodając sól i pieprz. Wyjdzie puree z kabaczka, opcjonalnie można do gorącego dodać żółty ser lub rozrzedzić wywarem na zupę :).