Schab ze śliwką to jedna z lepszych wędlin na wielkanocny i bożonarodzeniowy stół. Pięknie pachnie w trakcie pieczenia! Oprócz tego nie wymaga wielu przygotowań. Wystarczy dobrej jakości schab bez kości i miękkie śliwki suszone. Najlepiej wykorzystać organiczne, takie delikatne, które po upieczeniu i pokrojeniu będą pięknie prezentować się w samym środku mięsnego plastra. Dodatkowo tylko kilka przypraw, bez zbędnych kombinacji. Smak mięsa i owoców to wiodący w tej potrawie duet. Pokażę Wam dziś przepis na schab ze śliwką pieczony w piekarniku. Zobaczcie jak zrobić go krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
oraz na Wielkanoc
Choć moja mama, tradycjonalistka, od lat przygotowuje na Wielkanoc roladę z boczku, udaje mi się ją czasem namówić na pieczony schab ze śliwką.
Przepis na schab ze śliwką
Można go upiec w piekarniku parowym, dzięki czemu mięso zachowa soczystość od środka i zrumienioną, wierzchnią skórkę. Warto na czas pieczenia, jeśli piekarnik nie ma funkcji parowej, wstawić do środka żaroodporne naczynie z wodą (ok. 250 ml), która będzie stopniowo parować. Zamiast pary wodnej do nawilżania mięsa można wykorzystać ciemne, łagodne piwo, najlepiej o śliwkowym smaku. Pieczenie w rękawie również zda egzamin.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg schabu (bez kości; umyty w zimnej wodzie, osuszony na papierowym ręczniku)
- 200 g śliwek suszonych (około; można opcjonalnie połowę śliwek zastąpić suszonymi figami)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz (świeżo zmielony lub roztłuczony w moździerzu)
- 2 łyżki majeranku (suszony)
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
- ½-1 szklanki ciemnego piwa (opcjonalnie; najlepsze będzie piwo o śliwkowym smaku)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Na każdy 1 kg mięsa przypada 90 minut (1,5 godziny) pieczenia. W przypadku pieczenia bez rękawa schab ze śliwką warto obracać co 45 minut.
- Zamiast na zimno, schab ze śliwką można podać ciepły, od razu po upieczeniu, pokrojony w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm.
Jak zrobić
- Nacieram schab ze wszystkich stron solą, pieprzem roztłuczonym z listkami laurowymi w moździerzu oraz majerankiem i czosnkiem.
- Na środku schabu wycinam otwór o szerokości ok. 2-3 cm, przez całą długość kawałka mięsa.
- Nadziewam schab śliwkami (opcjonalnie z dodatkiem fig) przekładanymi ziarnami ziela angielskiego.
- Wkładam schab do worka do pieczenia i wlewam (opcjonalnie) piwo. Zamykam klipsami.Schab można też upiec bez worka, wstawiając na czas pieczenia do piekarnika (na dolną półkę) żaroodporny kubek z wodą lub podlewając mięso piwem co 20 minut.
- Piekę schab ze śliwką w piekarniku nagrzanym do 180 °C (góra+dół) lub na specjalnym trybie do pieczenia mięs (jeśli mięso piekę bez rękawa, można wybrać tryb z przypiekaniem, grill lub tryb parowy, w zależności od modelu piekarnika i zaleceń w instrukcji).
- Wystudzony schab ze śliwką kroję w plastry i serwuję.
Wartości odżywcze
Podlewany piwem czy innym alkoholem, schab ze śliwką nabierze dodatkowego, interesującego smaku. To także ulubiona, zimna przekąska mojej przyjaciółki, Ewy, która poleciła mi wypróbować kiedyś jego wersję z nadzieniem wzbogaconym o suszone figi. Może i Wy się skusicie i wymieszacie z nimi śliwki „pół na pół”?
Schab ze śliwką przepis
Uwielbiam takie eksperymenty: prostą recepturę można udoskonalić na wiele sposobów! Nawet moja mama, wierna tradycyjnym przepisom, daje się czasem nakłonić do wprowadzenia drobnych modyfikacji. Potem wszyscy zachwycają się smakiem domowej wędliny pokrojonej w cieniutkie plasterki.
Jak Wam się podoba taki pieczony schab ze śliwkami? Jeśli przygotujecie, podzielcie się wrażeniami w komentarzach :). Bardzo jestem ciekawa!
Witam!
Ja swój schab przebijam drewnianą łyżką lub kwirlejką, śliwkę lub morelę obtaczam w mieszance suchych przypraw którą również nacieram mięso po dodaniu oleju. Tak przygotowany schab zawijam w folię aluminiową i leżakuje w lodówce ok 24 godzin, po tym czasie ląduje w piekarniku i jest pieczony w tem. 180 stopni tyle ile waży, tz 1kg=1godzina, 2 kg=2godziny
Bardzo fajny sposób, wypróbuję przy kolejnym pieczeniu, bo to dobra metoda dodania dodatkowego smaku mięsu od środka.
u nas w domu schab ze śliwką króluje w każde święta:) polecam jeszcze posypać schab kminkiem. Dobra jest również wersja z suszonymi morelami zamiast śliwek. Życzę smacznych świąt:)
Z morelami zrobiłam dzisiaj pieczoną pierś z indyka. A do schabu jutro będę dorzucać śliwki na przemian z figami :).