Suflet czekoladowy cudownie pachnący, ciepły i miękki, a do tego lekki jak chmurka. Przepis na suflet czekoladowy przyszedł mi do głowy, kiedy pogorszyła się pogoda i zaczęło brakować słońca, a ja zajęłam się porządkami na blogu i naoglądałam się zdjęć ciast i deserów. Naszła mnie ochota na coś słodkiego, pewnie znacie to uczucie. Człowiek krąży po domu, otwiera lodówkę, zagląda do szafek. Wyobraziłam sobie ten cudowny zapach unoszący się w domu w czasie pieczenia… Pomyślałam, że usiądę na sofie z porcją pysznego, puszystego jak chmurka wypieku i ulubioną kawą. Przykryję się kocem i wyobrażę sobie, że zapadam w zimowy sen… W takim nastroju postanowiłam natychmiast przystąpić do przygotowań! Zobaczcie jak zrobić suflet z czekolady krok po kroku.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery
To idealny deser do podania większej liczbie osób. Można upiec dużo porcji w piekarniku i podać nawet z najprostszą dekoracją. Posypać cukrem pudrem, może ewentualnie dorzucić jakieś owoce. Ale warto z pewnością pokusić się o zrobienie wcześniej sosu angielskiego. Kremowy, o waniliowym smaku, a do tego suflet z czekolady. Może jeszcze odrobina kolorowych owoców do dekoracji, albo bita śmietana? Pomysłów na dekorację może być sporo, choć ja chyba wolę te najmniej skomplikowane.
Przepis na suflet czekoladowy
Jego zrobienie polecam tym z Was, którzy mają już za sobą przygotowanie kilku udanych wypieków. Co prawda receptura nie jest mocno skomplikowana, ale wymaga ubijania żółtek na parze. Potem ważne jest także ubicie piany z białek tak, żeby nie przebić jej zbyt mocno. Zobaczcie jak zrobić suflet z czekolady. To także doskonały pomysł na deser walentynkowy lub do podania po romantycznej kolacji dla dwojga!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 jajka (o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek)
- ½ szklanki cukru (+ 1½ łyżki cukru lub cukru pudru do ubijania białek)
- 1½ pomarańczy (tylko starta skórka z wcześniej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy)
- 4 łyżki rumu lub likeru pomarańczowego (można zastąpić sokiem z cytrusów)
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki kakao
- 2-3 krople octu winnego (lub ½ łyżeczki soku z pomarańczy/cytryny)
Do dekoracji (do wyboru)
- cukier puder
- sos angielski
- świeże owoce
- listki mięty
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Piana z białek – jak ubić
- Custard – przepis na sos angielski
Jak zrobić
Masa jajeczna
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 190 st. C, a ceramiczne kokilki, w którym będę piec suflet, smaruję masłem.
- ½ szklanki cukru ucieram tłuczkiem razem ze skórką z pomarańczy, żeby zmiękła i uwolniła swój aromat.
- Dodaję do cukru żółtka i ucieram całość za pomocą trzepaczki lub miksera nad garnkiem z powoli gotującą się wodą (ucieranie na parze).
- Gdy żółtka staną się bardzo jasne, dodaję rum i nadal ubijam, przez ok. 4 minuty, za pomocą trzepaczki. To ważne, żeby ubijać w tempie ok. 2 uderzeń na sekundę, dzięki czemu do masy dostanie się właściwa ilość powietrza.
- Gdy masa zgęstnieje na tyle, żeby spływać z łyżki na kształt wstążki, zdejmuję miskę z kąpieli wodnej.
- Nadal ubijam masę, trzepaczką lub mikserem, do jeszcze większego zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodaję skrobię kukurydzianą i kakao.
Piana z białek
- Białka ubijam na pianę. Gdy zaczną nabierać białego koloru, dodaję ocet winny. Miksuję do tzw. miękkich wierzchołków.
- Dosypuję do białek cukier i ubijam całość na sztywną pianę.
Łączenie mas
- Połowę piany dodaję do miski z sosem kakaowym. Delikatnie, żeby nie uszkodzić bąbelków, ale sprawnymi ruchami, łączę obie masy.Powtarzam czynności z drugą połową piany z białek.
- Przelewam masę do kokilek
- Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 25 minut. Suflet kakaowy powinien mocno urosnąć i uzyskać przyrumieniony wierzch.UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika!
- Wyrośnięty suflet serwuję od razu po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorący. Po schłodzeniu może opadnie, ale w smaku nadal będzie smaczny.Można posypać wierzch cukrem pudrem lub polać sosem angielskim i udekorować owocami i miętą.
Wartości odżywcze
Suflet czekoladowy przepis
Mój deser przygotowałam w dwóch wersjach. Najpierw zdecydowałam się na prostą dekorację z cukru pudru i malin. Potem spróbowałam, jak będzie wyglądać i smakować z dodatkiem sosu angielskiego. Przepięknie wyrósł, cudownie pachniał, a w środku był delikatny i lekki niczym chmurka.
Na którą dekorację byście postawili? Z sosem czy bez? A może wybralibyście jeszcze inny sposób jak ozdobić suflet?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyrósł, czy smakował i czym go potem udekorowaliście. Bardzo jestem ciekawa rezultatów, a także okazji, które świętowaliście, serwując ten pyszny suflet.