fbpx
Czytasz właśnie
Babeczki Red Velvet

Babeczki Red Velvet

Babeczki Red Velvet

W poszukiwaniu klasycznych, amerykańskich słodkości w Nowym Jorku trafiłam do BabyCakes NYC. To malutka kawiarnio-piekarnia, w której serwuje się słodkości bezglutenowe i wegańskie. Znana ze słynnego blueberry pie czyli ciasta z borówką amerykańską, które wypiekano tu i dostarczano na plan filmowy „My blueberry nights”. To jeden z moich ulubionych filmów o miłości, podróżach i poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi. Dlatego koniecznie chciałam tu przyjść! Dotarłam do wschodniej części Broom Street na Manhattanie, weszłam do środka i… znalazłam klasyczny, amerykański wypiek. Zobaczcie jak zrobić red velvet cupcakes czyli przepis na babeczki red velvet.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na babeczki cupcakes

Trochę zawiedziona brakiem ciasta z borówkami, przejrzałam ofertę wypieków. Skusiłam się na dwa z amerykańskich klasyków: ciasto bananowe oraz babeczki wzorowane na torcie red velvet. To jedno z amerykańskich ciast o bogatym i odrobinę ciężkim, słodkim smaku. Ten tort prawdopodobnie rozpoczęto wypiekać w czasach wojny secesyjnej. Dziś dużo częściej niż burakami, masę barwi się za pomocą czerwonych lub bordowych barwników spożywczych. Czemu jednak nie spróbować uzyskać tego pięknego koloru i głębokiego smaku w naturalny i wyjątkowo prosty sposób? Można przecież upiec babeczki z burakami!

Red Velvet cupcakes

Babeczki Red Velvet

Najlepsze babeczki red velvet cupcakes czyli przepis na babeczki z burakami i kremem z mascarpone i białej czekolady.
4.80 z 5 ocen
Przygotowanie: 45 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: babeczki red velvet, muffiny red velvet, red velvet cupcakes
Liczba porcji: 6
Kalorie: 327kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki mokre

  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka lub maślanki (można zastąpić dodatkowym sokiem z cytryny)
  • ½ szklanki buraków (starte na tarce o drobnych oczkach lub zmiksowane w blenderze; można od razu zmiksować buraki z olejem i mlekiem/maślanką)

Składniki suche

  • ¼ szklanki cukru (można zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem)
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki (przesiana; najlepsza będzie mąka tortowa typ 400-450, można też wykorzystać mąkę orkiszową typ 630, która obniży indeks glikemiczny babeczek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki gorzkiego kakao (opcjonalnie)

Krem

  • 125 g kremowego serka (np. mascarpone)
  • 25-50 g białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Babeczki red velvet bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową.
Babeczki red velvet bez laktozy - mleko w cieście pomijamy lub zastępujemy jogurtem/kefirem/mlekiem roślinnym, a zamiast kremu z mascarpone przygotowujemy krem jogurtowy.
Babeczki red velvet bez jajek - 1 jajko zastępujemy 1 łyżką zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego do wystudzenia i napęcznienia.
Babeczki red velvet wegańskie - mleko krowie zastępujemy mlekiem kokosowym, a jajko - siemieniem lnianym. Zamiast kremu z mascarpone do dekoracji wykorzystujemy bitą śmietanę kokosową, którą można usztywnić, dodając pod koniec miksowania 1 łyżkę galaretki karagenowej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości gorącej wody.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić krem z mascarpone
  2. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika). Wszystkie składniki na ciasto mieszam za pomocą łyżki w dużej misce.
  • Masę przekładam do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką/kaszą manną/bułką tartą.
  • Piekę babeczki Red Velvet przez ok. 25-30 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek jednej z babeczek, czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Dekoruję wystudzone babeczki za pomocą szprycy kremem wymieszanym z serka mascarpone i roztopionej w kąpieli wodnej czekolady.
  • Odstawiam na ok. 20 minut do lodówki do stężenia, następnie dekoruję (opcjonalnie) posypką.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 327kcal (16%) | Carbohydrates: 29g (10%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 21g (32%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 49mg (16%) | Sód: 41mg (2%) | Potas: 172mg (5%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 330IU (7%) | Witamina C: 2.5mg (3%) | Wapń: 88mg (9%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Choć kolor tortu pieczonego kilka lat temu nie był tak głęboki, babeczki wyszły cudownie bordowe!

Zobacz też
Ciasto orzechowiec

Red Velvet cupcakes
Red Velvet cupcakes

Ciekawa jestem, którą metodę wybierzecie i czy buraczane ciasto przypadnie Wam do gustu. Skusicie się na babeczki red velvet? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

18 komentarzy
4.80 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom