fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z selera z marynowanymi grzybkami

Sałatka z selera z marynowanymi grzybkami

Sałatka z selera z marynowanymi grzybkami

Lodówka standardowo nie przedstawiała zbyt bogatej zawartości, głód doskwierał, a lenistwo nie pozwalało wybrać się na zakupy. I wtedy właśnie pojawił się pomysł na zjedzenie trochę nietypowej, ale za to smacznej sałatki. Sałatka z selera z marynowanymi grzybkami, jedna z sałatek, które mój tata lubi nazywać „sałatkami na winie”. Co się nawinie, to do sałatki!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Kiedy jem marynowane grzyby, zawsze przypomina mi się stary dowcip „z brodą”, istny suchar, ale nigdy nie mogę przestać się z niego śmiać. Automatycznie, kiedy tylko otwieram słoiczek, od razu w głowie słyszę:
– Te grzybki były pyszne! – mówi mąż do żony, przeciągając się, wstając od stołu i człapiąc w kierunku kanapy i telewizora. – Skąd wzięłaś przepis?
– A, z jakiejś powieści kryminalnej… – odpowiada żona.

Sałatka z selera z marynowanymi grzybkami

Sałatka z selera i marynowanych grzybków

Nietypowa sałatka z selera naciowego z dodatkiem marynowanych grzybków i jabłek, w majonezowym sosie.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Europejska
Przepis na: sałatka z selera i marynowanych grzybków
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 seler naciowy (umyty, osuszony, pokrojony w cienkie paseczki)
  • ½ główki sałaty endywii lub lodowej (umyta, osuszona, porwana na kawałki)
  • 100 g grzybów marynowanych w oleju lub zalewie octowej
  • 100 g gotowanej szynki (opcjonalnie; pokrojona w drobną kostkę)
  • 1 jabłko (tzw. winne czyli twarde i kwaskowate; obrane ze skórki, pokrojone w dużą kostkę)
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeże listki szałwii (do ozdoby)
  • sól i świeżo zmielony pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić majonez
  2. Jak zrobić grzyby marynowane

Jak zrobić

  • Porwaną sałatę i pokrojony seler mieszam w salaterce z pokrojonymi: jabłkiem, grzybami i szynką.
  • Ocet mieszam z oliwą, przyprawami i musztardą.
  • Ubijam za pomocą ręcznej trzepaczki lub widelca, dodaję majonez, ubijamy całość.
  • Sałatkę rozkładam na talerzach, ozdabiam sosem i szałwią. Ma nietypowy smak, ale jest naprawdę dobra :).
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

3 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom