Lodówka standardowo nie przedstawiała zbyt bogatej zawartości, głód doskwierał, a lenistwo nie pozwalało wybrać się na zakupy. I wtedy właśnie pojawił się pomysł na zjedzenie trochę nietypowej, ale za to smacznej sałatki. Sałatka z selera z marynowanymi grzybkami, jedna z sałatek, które mój tata lubi nazywać „sałatkami na winie”. Co się nawinie, to do sałatki!
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki
Kiedy jem marynowane grzyby, zawsze przypomina mi się stary dowcip „z brodą”, istny suchar, ale nigdy nie mogę przestać się z niego śmiać. Automatycznie, kiedy tylko otwieram słoiczek, od razu w głowie słyszę:
– Te grzybki były pyszne! – mówi mąż do żony, przeciągając się, wstając od stołu i człapiąc w kierunku kanapy i telewizora. – Skąd wzięłaś przepis?
– A, z jakiejś powieści kryminalnej… – odpowiada żona.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 seler naciowy (umyty, osuszony, pokrojony w cienkie paseczki)
- ½ główki sałaty endywii lub lodowej (umyta, osuszona, porwana na kawałki)
- 100 g grzybów marynowanych w oleju lub zalewie octowej
- 100 g gotowanej szynki (opcjonalnie; pokrojona w drobną kostkę)
- 1 jabłko (tzw. winne czyli twarde i kwaskowate; obrane ze skórki, pokrojone w dużą kostkę)
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeże listki szałwii (do ozdoby)
- sól i świeżo zmielony pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić majonez
- Jak zrobić grzyby marynowane
Jak zrobić
- Porwaną sałatę i pokrojony seler mieszam w salaterce z pokrojonymi: jabłkiem, grzybami i szynką.
- Ocet mieszam z oliwą, przyprawami i musztardą.
- Ubijam za pomocą ręcznej trzepaczki lub widelca, dodaję majonez, ubijamy całość.
- Sałatkę rozkładam na talerzach, ozdabiam sosem i szałwią. Ma nietypowy smak, ale jest naprawdę dobra :).
Zapowiada sie ciekawie 🙂 Podobno kobieta potrafi zrobic dwie rzeczy z nieczego. Awanture i sałatke 🙂 Pozdrawiam 🙂
kasiaaaa24: i w obydwu wymienionych przez Ciebie rzeczach jestem mistrzynią 🙂
Ciekawa sałatka:) Rzadko jem endywię ale zapowiada się ciekawie:)