To danie jest tak łatwe do zrobienia i tak dobre, a przy tym daje możliwość przygotowania tylu wariantów smakowych… Włoskie risotto czerwone z krótkiego ryżu o pękatych, dość grubych ziarnach, które najpierw przesmażamy na oliwie, dodajemy trochę wina, a dopiero potem zalewamy bulionem. Risotto z czerwonym winem – proste i pyszne!
Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy kuchni włoskiej
Jest to kolejny przepis kuchni włoskiej, który nie wymaga ani większych umiejętności kulinarnych, ani długich przygotowań, ani zakupu drogich składników.
Risotto z czerwonym winem czyli risotto rosso można przygotować w wersji białej, wykorzystując białe wino wytrawne. To bazowa receptura, którą możecie wzbogacić o dodatek ulubionych mięs i/lub warzyw, eksperymentując ze składem. Jest bardzo sycące, pięknie pachnie, nie wymaga skomplikowanego procesu przygotowania. Czego chcieć więcej?
Ryż do risotto można zakupić w hipermarkecie na stoisku z ryżami – nazywa się arborio i jest pakowany w kartonowe pudełko, w którym znajdziemy grube ziarna, z reguły zapakowane próżniowo w gruby, foliowy woreczek.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki włoskiego ryżu do risotto (arborio)
- 1 szklanka czerwonego wina (wytrawne)
- 1 l bulionu (drobiowy, wołowy, wieprzowy lub warzywny)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- tarty parmezan (8 łyżek)
- oliwa z oliwek (extra vergine, kilka łyżek)
- 2 łyżki masła
- listki świeżej bazylii (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować risotto i jaki ryż wybrać
Jak zrobić
- Na głębokiej patelni lub w woku szklę cebulę na oliwie. Dosypuję ryż i mieszając, delikatnie go podsmażam, aż stanie się przezroczysty.
- Dolewam wino i gotuję aż do całkowitego odparowania (ryż uzyska ładny, czerwono-purpurowy kolor).
- Wlewam bulion (chochla po chochli), za każdym razem przykrywam pokrywką, czekając na całkowite wchłonięcie płynu przez ryż i cały czas gotuję na średnim ogniu aż do całkowitego odparowania i uzyskania miękkości ryżu (al dente czyli lekko twardy).
- Gdy ryż jest odpowiednio miękki, a cały bulion odparowany, robię łyżką zagłębienie, układam masło i przykrywam całość pokrywką.
- Po 2 minutach mieszam, nakładam na talerze, ozdabiam bazylią i posypuję parmezanem (ilość dowolna, ja zawsze przesadzam i zasypuję ryż tak, że prawie go nie widać).
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy risotto rosso przypadnie Wam do gustu. Zamieniając czerwone wino na białe można, dokładnie w ten sam sposób, ugotować risotto bianco. Koniecznie dajcie znać, które lepsze :).
Nie robilam jesz cze risotto, dzisiaj pierwszy raz ,mam w domu tylko czerwone wino sprobuje.
Mam nadzieje,ze sie uda georg
A ser jest? Bez sera to nie to samo :).