fbpx
Czytasz właśnie
Schab z jabłkiem w sosie musztardowym

Schab z jabłkiem w sosie musztardowym

Mieszanka prawie jak dla kobiety w ciąży, ale z braku takowej pod ręką zjedzeniem potrawy zajął się mój partner. W tym przepisie prawie wszystko jest „na dwa”. Idealny dla leniwców, które w sobotę nie zrobiły zakupów i zastanawiają się, co można zjeść w zimne, jesienno-zimowe popołudnie. Schab z jabłkiem w sosie musztardowym. Smacznie i prosto, trochę nietypowo, chociaż przecież jabłka w połączeniu z mięsem niejeden raz gościły na polskich stołach.

Zobacz też: Więcej pomysłów na łatwy obiad

Schab z jabłkiem w sosie musztardowym

Schab z jabłkiem w sosie musztardowym czyli prosty obiad o nieco nietypowym smaku.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: schab z jabłkiem w sosie musztardowym
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 winne jabłka (pokrojone w drobną kostkę)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 kotlety schabowe (roztłuczone)
  • 2 łyżki masła
  • 2 gałązki tymianku (bardzo drobno pokrojone)
  • 2 łyżki musztardy z gorczycą
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Jabłka kropię sokiem z cytryny, przykrywam i odstawiam na kilka minut.
  • Kotlety smażę na roztopionym i rozgrzanym maśle (po kilka minut z obu stron, na średnim ogniu). Przyprawiam solą i pieprzem.
  • Połowę tymianku dodaję do mięsa razem z pokrojonym jabłkiem i smażę 6-8 minut na średnim ogniu. Jeszcze raz doprawiam pieprzem i solą.
  • Do tłuszczu ze smażenia dodaję musztardę, sos sojowy i kilka łyżek wody, krótko zagotowuję.
  • Kotlety lądują na talerzu razem z uduszonym jabłkiem. Posypuję je pozostałą częścią tymianku i ozdabiam musztardowym sosem. Jako dodatek do tego dania można schrupać ciemne pieczywo lub pieczone warzywa o łagodnym smaku, albo puree.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom