Mieszanka prawie jak dla kobiety w ciąży, ale z braku takowej pod ręką zjedzeniem potrawy zajął się mój partner. W tym przepisie prawie wszystko jest „na dwa”. Idealny dla leniwców, które w sobotę nie zrobiły zakupów i zastanawiają się, co można zjeść w zimne, jesienno-zimowe popołudnie. Schab z jabłkiem w sosie musztardowym. Smacznie i prosto, trochę nietypowo, chociaż przecież jabłka w połączeniu z mięsem niejeden raz gościły na polskich stołach.
Zobacz też: Więcej pomysłów na łatwy obiad
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 winne jabłka (pokrojone w drobną kostkę)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 kotlety schabowe (roztłuczone)
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki tymianku (bardzo drobno pokrojone)
- 2 łyżki musztardy z gorczycą
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Jabłka kropię sokiem z cytryny, przykrywam i odstawiam na kilka minut.
- Kotlety smażę na roztopionym i rozgrzanym maśle (po kilka minut z obu stron, na średnim ogniu). Przyprawiam solą i pieprzem.
- Połowę tymianku dodaję do mięsa razem z pokrojonym jabłkiem i smażę 6-8 minut na średnim ogniu. Jeszcze raz doprawiam pieprzem i solą.
- Do tłuszczu ze smażenia dodaję musztardę, sos sojowy i kilka łyżek wody, krótko zagotowuję.
- Kotlety lądują na talerzu razem z uduszonym jabłkiem. Posypuję je pozostałą częścią tymianku i ozdabiam musztardowym sosem. Jako dodatek do tego dania można schrupać ciemne pieczywo lub pieczone warzywa o łagodnym smaku, albo puree.