Podróżując przez Azję miałam okazję spróbować wielu smacznych, kolorowych dań. Cieszą oko barwami i różnorodnością dodatków, kuszą zapachem i zachwycają smakiem. Choć pozornie kuchnie azjatyckich krajów mogą wydawać się podobne, w rzeczywistości każda z nich ma do zaoferowania potrawy przygotowywane w różny sposób, wzbogacane o składniki charakterystyczne dla danego regionu. Kurczak z orzechami i ananasem to jedna z popularnych potraw, której można spróbować podczas podróży do Wietnamu: soczysty, słodko-kwaśny, z dodatkiem zmiękczonych podczas prażenia, choć wciąż lekko chrupiących nerkowców.
Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni wietnamskiej
Wybierzcie orzechy nerkowce wysokiej jakości, niezbyt słone i lekko prażone, choć ich smak najlepiej wydobędzie dodatkowe prażenie na dnie suchego woka. Można zastąpić je orzeszkami ziemnymi lub pistacjami, które, w połączeniu z łagodnym smakiem kurczaka, stworzą z nim idealną kompozycję. Słodycz dania regulujcie dodatkowym cukrem lub pomińcie go całkowicie, jeśli ananas jest mocno dojrzały. Ostra papryka i aromatyczny czosnek to dwa niezwykle ważne składniki, bez których potrawie zabraknie pazura, charakterystycznego dla azjatyckiego, ulicznego jedzenia. Wyobraźcie sobie, że w jednej z restauracji w Hanoi, w starej dzielnicy Old Quarter, siadacie przy malutkim stoliku na charakterystycznym, miniaturowym krześle, a kucharz smaży dla Was mięso, podrzucając je na ogromnej, głębokiej patelni. Mięso zaskwierczy na rozgrzanym oleju, przyjmując intensywny smak aromatycznych sosów. Danie szybko usmażone wyląduje na talerzu z dodatkiem ryżu, ozdobione świeżą cebulką dymką.
Szybko przesmażony w woku, kurczak z orzechami i ananasem jest prostą do przygotowania potrawą, po którą chętnie sięgną wielbiciele kuchni azjatyckiej chcący spróbować odtworzyć tę recepturę w swoim domu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 350 g piersi z kurczaka (pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa)
- 100 g orzechów nerkowców
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 duża cebula (lub 2 małe; pokrojona w ósemki)
- 3-4 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryki (pokrojona na spore kawałki)
- ½ zielonej papryki (pokrojona na spore kawałki)
- 1 mały ananas (ok. 350 g; obrany, pokrojony na kawałki wielkości 1 kęsa)
- 1 papryczka chili (drobno posiekana)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru (najlepszy będzie palmowy, brązowy, ale można też wykorzystać cukier biały)
- 2 cebulki dymki (pokrojone ukośnie w plasterki o szerokości kilku mm)
- 2 łyżki oleju (najlepszy będzie olej przeznaczony specjalnie do smażenia w woku)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy wiórki kokosowe i od razu przesypujemy na talerz (bardzo szybko się uprażą i błyskawicznie zaczną brązowieć).
- Na tej samej patelni prażymy orzechy nerkowce. Kiedy zaczną mocniej pachnieć i delikatnie brązowieć, przesypujemy na talerz z wiórkami.
- Rozgrzewamy olej w woku i na średnim ogniu szklimy cebulę razem z czosnkiem, przez ok. 2 minuty. Przekładamy na osobny talerz, zostawiając tłuszcz na dnie woka.
- Zwiększamy ogień do maksimum i smażymy kurczaka, papryki i chili, aż mięso nabierze złocistego koloru (zbyt mocno wysmażony kurczak będzie za suchy).
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, oprócz orzechów i wiórków, i podsmażamy całość na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Sosy przed dodaniem można wymieszać ze sobą i rozpuścić w nich cukier.
- Zdejmujemy wok z ognia i dodajemy do dania orzechy i wiórki, mieszając całość.
- Kurczaka z orzechami i ananasem dekorujemy cebulką dymką i serwujemy z ryżem.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem czy próbowaliście już kiedyś jak smakuje taki kurczak – może mieliście okazję skosztować go w innym, azjatyckim kraju?
Czy danie nadaje się do odgrzania? To dobry pomysł aby przygotować je dzień wcześniej?
Tak, tylko mięso niech nie będzie mocno wysmażone, żeby całkiem nie wyschło do kolejnego dnia. I można zrobić danie do kroku nr 4, a następnego dnia po prostu zacząć od kroku nr 5 :).
Nie mam sosu rybnego i sosu ostrygowego. Czy jeśli dam sos sojowy i/lub sos worcester wyjdzie podobne danie? Doradź Dorotko.
Nie wyjdzie podobne, ale wyjdzie smaczne :).
Dzięki 🙂