fbpx
Czytasz właśnie
Kotlet schabowy z grilla

Kotlet schabowy z grilla

Kotlet schabowy z grilla

Jedno z popularniejszych mięs pojawiających się na polskich stołach i klasyczny, niedzielny obiad czyli kotlety schabowe w panierce, smażone na smalcu, serwowane z ziemniakami i kapustą. Zestaw, który zawsze się sprawdza, a teraz, w sezonie grillowym, można w łatwy sposób przygotować go w nieco innej, wiosenno-letniej wersji. Bardzo lubię takie proste, a jednocześnie odmienione, urozmaicone dania. Wystarczy grill, patelnia do grillowania lub piekarnik, kilka prostych składników marynaty i dobre mięso, żeby kotlet schabowy z grilla podbił Wasze serca.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze obiady

Złota zasada prostych dań mówi, że poszczególne składniki, kiedy jest ich tylko kilka w całym przepisie, powinny być najwyższej jakości. Wieprzowina jest uniwersalnym mięsem o łagodnym smaku, łatwym do przygotowania ze względu na kruchość i brak nietypowych, nieprzyjemnych posmaków. Ta certyfikowana, ze znakiem jakości PQS, dostępna w delikatesach oferujących wyszukane składniki, zawiera mało tłuszczu, a mięso oferowane jest na sklepowych półkach w różnych formach: polędwiczek, klasycznego schabu bez kości lub takiego pokrojonego w kotlety z kostką, żeberek czy karkówki.

Zobacz też
Placki z marchewki

Kostka w schabie w trakcie obróbki termicznej mięsa uwolni dodatkowy aromat sprawiając, że przygotowany kotlet schabowy z grilla będzie pachnący, soczysty i wyjątkowo smaczny.

Kotlet schabowy z kostką z grilla

Kotlet schabowy z grilla

Najlepszy kotlet schabowy z grilla z kostką, z dużego kawałka schabu najlepszej jakości. Prosty i efektowny kotlet schabowy z grilla, soczysty w środku i przypieczony z wierzchu.
4.67 z 9 ocen
Przygotowanie: 2 godziny 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 2 godziny 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlet schabowy z grilla
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 plastry schabu z kostką (roztłuczony za pomocą tłuczka)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany)
  • 1 łyżeczka imbiru lub ostrej/łagodnej papryki (świeży, starty na tarce lub suszony)
  • 4 łyżki miodu lub sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki octu śliwkowego, gruszkowego lub winnego albo soku z cytryny
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie na dużym talerzu.
  • Dokładnie namaczam mięso w marynacie. Można odstawić je na ok. 1 godzinę do lodówki.
  • Rozgrzewam grill lub patelnię do grillowania. Na dużym ogniu, przez 1 minutę z każdej strony, szybko grilluję mięso, żeby wierzchnia część białka ścięła się.
  • Obracam mięso o 45 stopni i grilluję jeszcze przez 1-2 minuty, następnie przewracam na drugą stronę tak, żeby na powierzchni mógł utworzyć się wzorek w kształcie kratki i znów dogrillowuję przez 1-2 minuty.
  • Przekładam mięso na talerz, dekoruję sałatką oraz wybranymi dodatkami i serwuję.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kotlet schabowy z kostką z grilla
Kotlet schabowy z kostką z grilla
5 komentarzy
4.67 from 9 votes (8 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom