fbpx
Czytasz właśnie
Polędwiczki z sosem grzybowym

Polędwiczki z sosem grzybowym

Polędwiczki z sosem grzybowym

Lubię przygotowywać proste i szybkie obiady, zwykle wymyślam je tuż przed rozpoczęciem gotowania, otwierając lodówkę i zerkając do środka. Polędwiczki z sosem grzybowym to jeden z takich przepisów, bo w lodówce zawsze mam jogurt domowy, w szafce zapas suszonych grzybów, a mięso czasami mrożę, a innym razem kupuję kilka razy w tygodniu i Mariusz zjada je na bieżąco. U mnie z mięsem bywa różnie, zdecydowanie chętniej sięgam po ryby i owoce morza oraz warzywa, ale jestem przekonana, że miłośnicy mięsnych potraw będą smakować w moich polędwiczkach :).

Zobacz też: Więcej pomysłów na szybki obiad

Polędwiczki wieprzowe to dość wdzięczny składnik dań, podobnie jak kurczak. Łatwo je przyrządzić i, przede wszystkim, szybko. Można wykorzystywać je tak jak piersi z kurczaka – są bardzo uniwersalne, mają łagodny smak i nie należą do szczególnie tłustych mięs. Możecie je poddusić lub lekko zrumienić – wystarczy kilka minut. Proponuję dodatek sosu grzybowego, to taka polska klasyka i uniwersalne zestawienie, bo moje polędwiczki z sosem grzybowym można przygotowywać przez cały rok. Jeśli chcecie poeksperymentować, spróbujcie udusić je z suszonymi, wcześniej wymoczonymi śliwkami albo zróbcie polędwiczki z jabłkiem o lekko kwaskowatym, ale też słodkawym smaku, pachnące tymiankiem, z dodatkiem białego wina lub cydru.

Zobacz też
Naleśniki razowe

Zostawmy owoce i wróćmy do grzybów :). Jakoś szczególnie mocno nie doprawiałam moich polędwiczek, bo postawiłam na smak ziół w sosie i warzywach. Do mięsa tylko sól, ale można marynować je wcześniej w musztardzie. Łagodnej lub ostrej – jak kto woli. Albo dosypać trochę chili przed smażeniem. Dajcie znać, jak się udały i czym doprawiliście :).

Polędwiczki z sosem grzybowym

Polędwiczki z sosem grzybowym

Smaczny i prosty, szybki obiad czyli polędwiczki z sosem grzybowym na bazie greckiego jogurtu, który jest o wiele lżejszy i zdrowszy od śmietany. Moje polędwiczki z sosem grzybowym pięknie pachną ziołami: estragonem lub majerankiem oraz pietruszką, a do tego w sosie świetny efekt daje dodatek prażonej gorczycy.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 1 polędwica wieprzowa (pokrojona na plastry o grubości ok. 1 cm; roztłuczone tłuczkiem)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki musztardy (opcjonalnie)

Sos grzybowy

  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 2-4 suszone grzyby (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, odciśnięte)
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepszy będzie grecki, gęsty; można też wykorzystać kwaśną śmietanę, ale jest tłustsza i mniej zdrowa)
  • ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki estragonu lub majeranku
  • 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie; do ewentualnego zagęszczenia sosu pod koniec gotowania)
  • smalec lub masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Polędwiczki doprawiam szczyptą soli, chociaż można je też wcześniej, przez min. 1 godzinę, marynować w musztardzie.
    Polędwiczki z sosem grzybowym - przepis - krok 1
  • Podsmażam do delikatnego zrumienienia lub podduszam na smalcu lub maśle klarowanym (nadadzą mięsu najlepszego smaku) i odsuwam na bok patelni.
    Polędwiczki z sosem grzybowym - przepis - krok 2
  • Szklę cebulę na odsuniętej patelni (polędwiczki będą się nadal podgrzewać z boku).
    Polędwiczki z sosem grzybowym - przepis - krok 3
  • Dodaję pokrojone grzybki i podsmażam przez kilka minut na niewielkim ogniu.
    Polędwiczki z sosem grzybowym - przepis - krok 4
  • Na środku patelni prażę gorczycę, aż zacznie intensywnie pachnieć. Mieszam z cebulą i grzybami.
    Polędwiczki z sosem grzybowym - przepis - krok 5
  • Dodaję jogurt i mocno podgrzewam (nie zagotowuję!), mieszając. Pod koniec podgrzewania można zagęścić sos serkiem mascarpone, jeśli ma być bardzo gęsty.
    Polędwiczki z sosem grzybowym - przepis - krok 6
  • Doprawiam sos solą, pieprzem i ziołami, gotuję jeszcze chwilę.
    Polędwiczki z sosem grzybowym - przepis - krok 7
  • Polędwiczki serwuję z roszponką i malinowym pomidorem (można polać je sosem winegret), a jako dodatek dokładam pieczone warzywa, chociaż świetnie sprawdzi się też puree lub zwykłe, gotowane ziemniaki (Osoby dbające o niski indeks glikemiczny mogą zastąpić je ciemnym ryżem lub kaszą). Mięso można polać sosem lub podać go osobno.
    Polędwiczki z sosem grzybowym - przepis - krok 8
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Polędwiczki z sosem grzybowym
Polędwiczki z sosem grzybowym
Zobacz komentarze (1)
  • Zważył mi się jogurt grecki 🙁 w sosie pływa twarożek grrrrrr…
    Może śmietana 18% lepiej się sprawdzi..

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom